Snelheidsexplosie voor SD-kaarten op komst

Door: Raymon Mens - 4 reacties
SD Kaart macbook 16x9
Afbeelding: Pexels/Luis Quintero

De afgelopen jaren zijn computers door SSD-schijven en flashopslag steeds sneller geworden. Bij geheugenkaartjes ging het vooral om het vergroten van de capaciteit, zo zijn er tegenwoordig SD-kaartjes van 400GB. Er is echter ook een snelheidsexplosie voor SD-kaartjes op komst.

Western Digital heeft een nieuw soort SD-kaart gedemonstreerd. Dit kaartje gebruikt de PCIe-interface van computers om data over te dragen. Daarmee worden snelheden van 880MB/s (lezen) en 430MB/s (schrijven) gehaald. De meeste kaartjes halen nu slechts 100 tot 300MB/s.

Nieuwe standaard is backwards compatibel

SD-kaarten op basis van PCIe zijn nog geen standaard, maar Western Digital heeft al een werkend prototype gemaakt. De fabrikant zei tijdens het Mobile World Congress in Barcelona dat er met de SD Card Association, waarin alle grote fabrikanten vertegenwoordig zijn, gewerkt wordt aan een nieuwe standaard voor deze extreem snelle kaartjes.

SD kaartje pcie
Klik/tap voor groter.

Het consortium wil het huidige kaartformaat behouden en is ook van plan om de compatibiliteit te behouden. Een PCIe-kaartje kan in de toekomst dus gebruikt worden in oude kaartlezers en apparaten en zal dan alleen wat trager werken.

Deze ontwikkeling is geweldig nieuws voor onder andere camera’s op steeds hogere resoluties werken en grotere bestanden produceren. Of gewoon voor iedereen die zijn opslagcapaciteit van zijn Mac of PC via de SD-kaartsleuf wil uitbreiden. De snelheden van de SD-kaartjes op PCIe-basis komen namelijk in de buurt van die van SSD-schijven.

SD kaart PCIe
Klik/tap voor groter.

Anandtech

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  worden we niet moe van al die jarenlange berichten over ssd sneller en meer gb’s record after record verbreek?

  Maar in de winkel ….

 • Profielfoto
  Spinozo

  Alleen oude Macs hebben nog een SD sleuf en daar zal deze snelheid dus juist niet gehaald worden. Je kunt dan dus net zo makkelijk nu een 256GB kaartje kopen….

 • Profielfoto
  csteelooper

  Spinozo op 6 maart 2018 16:31
  Alleen oude Macs hebben nog een SD sleuf en daar zal deze snelheid dus juist niet gehaald worden. Je kunt dan dus net zo makkelijk nu een 256GB kaartje kopen….

  Hoe bedoel je, alleen oude Macs? Mijn iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017) heeft er ook nog gewoon één, hoor (SDXC)… Die zit trouwens ook rechtstreeks op de PCIe-bus… Maar dát zal wel iets anders zijn dan wat hier bedoeld wordt…

  En de snelheid van die ingebouwde reader is nu al niet echt slecht te noemen. Die gaat sowieso alles op huidig USB-gebied te boven (in ieder geval alles tot en met USB3.1gen1 (uhm… *kuch* USB3.0). Daarvoor heb je dan natuurlijk wel óók een snel stukje plastic nodig, anders is het kaartje de bottleneck…

 • Profielfoto
  Razend

  @ de schrijver dezes:

  Deze ontwikkeling is geweldig nieuws voor onder andere camera’s op steeds hogere resoluties werken en grotere bestanden produceren.

  Lees die zin nog eens door. Het is wartaal.