Nieuw record: ’s werelds grootste SSD is 100TB

Door: Raymon Mens - 7 reacties
SSD upgrade goedkoper

Dat is snel! Een maand nadat Samsung een record claimde met de grootste SSD ter wereld (30TB), is het Koreaanse bedrijf van de troon gestoten. Het Amerikaanse Nimbus Data heeft de ExaDrive DC100 met een opslagcapaciteit van maar liefst 100TB onthuld.

Nimbus heeft de 100TB opslag in een gewone 3,5-inch vormfactor geperst. Dat wil zeggen dat de SSD in iedere gewone thuiscomputer past, maar niet in een laptop. Niet dat je er een gaat kopen, helaas.

Halve Spotify-catalogus op één SSD

Om je een beetje context te geven, op 100TB passen ongeveer 20 miljoen nummers van goede kwaliteit. Dat is praktisch de halve Spotify-catalogus op één SSD. Zoals je misschien al geraden had is deze SSD niet voor je computer thuis, maar voor servers. Daar is capaciteit vaak de belangrijkste eigenschap. Meer opslag per server bespaart ruimte in datacenters.

SSD 100TB Nimbus Data
Klik/tap voor groter.

De Nimbus SSD is ook niet erg snel, met 500MB/s is de snelheid veel lager dan de 3,1GB/s die de gemiddelde MacBook met flashopslag haalt. Over de kosten zullen we nog maar niet beginnen, want volgens Nimbus Data moet een ‘marktconform tarief per terabyte’ afgerekend worden. In de markt voor servers wil dat zeggen dat je op een prijs van tienduizenden euro’s moet rekenen.

Blik op de toekomst

Hoewel SSD-opslag steeds betrouwbaarder is en grote bedrijven zich zo’n SSD wel kunnen veroorloven, is er ook een risico. Naast een hoop geld, is er ook een hoop data weggegooid als zo’n grote SSD er de brui aan geeft. Zie dit vooral als een blik op de toekomst in plaats van een nieuw onderdeel voor naast je Mac of PC. Er wordt op allerlei vlakken geïnnoveerd, ook op het gebied van SSD-kaartjes, die straks een enorme speed boost krijgen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  I want it. Not sure if my Pc or mac will utilize it

 • Profielfoto
  KR1275

  Mooi hoor, maar de komende 10 jaar onbetaalbaar.

  Graag een grote SSD van pakweg 5 TB die betaalbaar is, betrouwbaar en al mijn losse externe schijven kan vervangen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Bedrijven met serverparken hebben dat geheel natuurlijk in RAID draaien wat in principe betekent (los van meerdere datacenters etc.) dat Spotify zijn hele collectie in RAID5 op vier van deze schijven kan zetten. Met vijf schijven kunnen ze zelfs RAID6 toepassen en dan kunnen er twee schijven uitvallen voordat er daadwerkelijk data verwoest is.

 • Profielfoto
  xaddict

  @raymon in de laatste alinea staat trouwens SSD ipv SD.

 • Profielfoto
  FloorvN

  @ xaddict,

  RAID = geen back-up maar idd, RAID6 is ook wat ik altijd toe pas.;)

   

   

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Vultijd van 2,5 dag valt toch mee?

 • Profielfoto
  Frans

  Ik vind SSD schijven eigenlijk ouderwetse technologie. Hoe mooi zou het zijn als SSD’s als insteek kaartjes zouden bestaan, net als intern geheugen, en gewoon in een slot geprikt kunnen worden? Daarbij zou iedere computer kunnen beschikken over 4 (of meer) slots in een RAID5 configuratie zodat je bij een defect van een SSD-kaartje deze gewoon (liefst live) zou kunnen vervangen zonder een bit aan data kwijt te raken. Ook uitbreiden van de capaciteit zou dan simpel kunnen zijn, desnoods met 1 kaartje tegelijk. Zou dat niet een veel mooiere oplossing zijn?