Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 maart 2018

Nieuw record: ’s werelds grootste SSD is 100TB

Dat is snel! Een maand nadat Samsung een record claimde met de grootste SSD ter wereld (30TB), is het Koreaanse bedrijf van de troon gestoten. Het Amerikaanse Nimbus Data heeft de ExaDrive DC100 met een opslagcapaciteit van maar liefst 100TB onthuld.

Nimbus heeft de 100TB opslag in een gewone 3,5-inch vormfactor geperst. Dat wil zeggen dat de SSD in iedere gewone thuiscomputer past, maar niet in een laptop. Niet dat je er een gaat kopen, helaas.

Halve Spotify-catalogus op één SSD

Om je een beetje context te geven, op 100TB passen ongeveer 20 miljoen nummers van goede kwaliteit. Dat is praktisch de halve Spotify-catalogus op één SSD. Zoals je misschien al geraden had is deze SSD niet voor je computer thuis, maar voor servers. Daar is capaciteit vaak de belangrijkste eigenschap. Meer opslag per server bespaart ruimte in datacenters.

Klik/tap voor groter.

De Nimbus SSD is ook niet erg snel, met 500MB/s is de snelheid veel lager dan de 3,1GB/s die de gemiddelde MacBook met flashopslag haalt. Over de kosten zullen we nog maar niet beginnen, want volgens Nimbus Data moet een ‘marktconform tarief per terabyte’ afgerekend worden. In de markt voor servers wil dat zeggen dat je op een prijs van tienduizenden euro’s moet rekenen.

Blik op de toekomst

Hoewel SSD-opslag steeds betrouwbaarder is en grote bedrijven zich zo’n SSD wel kunnen veroorloven, is er ook een risico. Naast een hoop geld, is er ook een hoop data weggegooid als zo’n grote SSD er de brui aan geeft. Zie dit vooral als een blik op de toekomst in plaats van een nieuw onderdeel voor naast je Mac of PC. Er wordt op allerlei vlakken geïnnoveerd, ook op het gebied van SSD-kaartjes, die straks een enorme speed boost krijgen.

Reageer op artikel:
Nieuw record: ’s werelds grootste SSD is 100TB
Sluiten