Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 maart 2018

Politie rolt crimineel netwerk op dankzij Find my iPhone

Find my iPhone is niet alleen handig voor individuele gebruikers, ook de politie maakt er dankbij gebruik van. De functie die constant naar iCloud stuurt waar een iPhone is, heeft geholpen bij het oprollen van een netwerk dat in Nederland gestolen telefoons in Bulgarije verkocht.

De politie schrijft dat er een adres in Den Haag is gevonden waar 260 gesloten toestellen lagen. Dit adres kwam boven water omdat meerdere gestolen telefoons de woning als locatie in Find my iPhone doorgaven.

Netwerk van zakkenrollers

De telefoons waren in 2017 door zakkenrollers in zeven verschillende Nederlandse steden ontvreemd. Daarna zijn ze naar een adres in de Haagse Schilderswijk gebracht. Uit een onderzoek bleek dat daar regelmatig mensen kwamen die bij de politie bekend waren, onder meer als zakkenrollers. De hoofdbewoner -een 44-jarige Bulgaar- had geen werk, maar genoot in de buurt veel aanzien omdat hij dure spullen bezat.

Klik/tap voor groter.

Toen de man in de zomer van 2017 met de auto op vakantie wilde gaan, werd hij aangehouden. Bij een huiszoeking werden veel gestolen telefoons en contant geld aantroffen. Ook trof de politie een laptop aan die -zo bleek uit nader onderzoek- gebruikt was in 260 iPhones te wissen. Al die toestellen waren als gestolen gemeld.

Verkocht in Bulgarije

Opmerkelijk is dat de gestolen toestellen naar Bulgarije werden gebracht om daar verkocht te worden in een winkel met de naam “Occasion Den Haag”. Door chats op de in beslag genomen laptops bleek dat het om een netwerk te gaan dat in Nederland actief was met het stelen van smartphones om deze in Bulgarije te verkopen.

Klik/tap voor groter.

Find my iPhone toch niet altijd nuttig

Deze zaak is vooral een succes omdat meerdere toestellen naar één adres wezen. Ook is de hulp van de wijkagent ingeschakeld. Het vinden van helers via Find my iPhone is echter meer uitzondering dan regel, vooral omdat bij individuele gevallen het moeilijk is om de precieze locatie van een toestel vast te stellen. In drukke wijken of appartementencomplexen is Find my iPhone lang niet nauwkeurig genoeg en een hele flat doorzoeken is niet mogelijk.

Via iCloud.com is het mogelijk een iPhone te traceren.
Reageer op artikel:
Politie rolt crimineel netwerk op dankzij Find my iPhone
Sluiten