Onwikkeling webdesignsoftware Adobe Muse stopt

Door: Raymon Mens - 16 reacties

De dagen van Adobe Muse zijn geleld. De webdesignsoftware heeft vandaag zijn laatste, grote update gehad. Vanaf nu zal Adobe Muse alleen nog bijgewerkt worden in geval van dringende problemen met de veiligheid of compatibiliteit met nieuwe versies van macOS en Windows.

Creative Cloud-abonnees kunnen Adobe Muse nog steeds gebruiken en de fabrikant belooft technische ondersteuning tot 20 mei 2019. Na deze datum kan de software nog steeds worden gebruikt, maar stoppen de updates definitief.

Muse voldoet niet meer een moderne eisen

Muse werd acht jaar geleden uitgebracht met als doel het maken van websites te vereenvoudigen. Wie iets in Photoshop kan maken, kan ook zonder code een website ontwikkelen, was het idee. Adobe zegt nu dat deze visie niet langer actueel is en dat Muse niet meer voldoet aan de vereisten van grootschalige projecten. Daarnaast zijn de behoeften bij het maken van eenvoudige webpagina’s veranderd.

Volgens Adobe focussen designers die bij grootschalige projecten zijn betrokken steeds meer op UX en zijn simpele sites beter met andere tools te maken.

Adobe Muse
Klik/tap voor groter.

Verbeteringen in laatste update

De laatste update voor Adobe Music brengt verbeteringen naar het stylen van elementen. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om styling te kopiëren en plakken tussen verschillende elementen. Het vergroten of verkleinen van elementen is nu ook simpeler. Voorheen moest ieder element in een widget afzonderlijk gewijzigd worden, maar nu kun je geneste elementen in één keer aanpassen.

Adobe Muse Style
Klik/tap voor groter.

Op zoek naar een alternatief? Op ons forum worden de beste alternatieven voor Adobe Muse besproken.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Pixelman

  Toch niet te geloven… Dat is al de zoveelste keer dat Adobe weer tegenslaat. Als docent geef ik al enige jaren les in web design. Onze studenten zijn eerder vormgever dan developer. Muse was een kado om de code drempel van veel studenten te overbruggen.

  Zelf ben ik prof bezig en zal ik eerder een Atom gebruiken en alle code zelf schrijven, dan Muse te gebruiken. Maar voor het onderwijs was dit een ideale oplossing voor het snel maken van prototypes.

  Na de niet zo grandioze laatste update van cc 2018  (trage apps en buggy) is dit opnieuw een minder leuke evolutie.

 • Profielfoto
  kasuja

  Zonde zeg…:(

  Adobe XD is leuk voor prototyping maar dan moet je alsnog iemand inhuren om het te coden. Ik snap deze keuze niet.

  Ach ja zolang het alleen om support en updates gaat die stoppen betekent dit dat je muse gewoon kan blijven gebruiken. Voor zolang het werkt zal ik het zeker blijven gebruiken tot er een mooi platform onafhankelijk alternatief op staat die je ne als muse niet verplicht in te krappe templates duwt en waar geen coding skills voor nodig zijn. .

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Oooeeffh… Dit is even zware tegenvaller…!!

  Hopen dat er een andere grote partij -die graag wat marktaandeel zou willen veroveren-, in het gat springt, en het stokje overneemt.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Gebruik al jaren vi 🤪

 • Profielfoto
  ldb

  Getver Pielekus…. van Rapidweaver overgestapt naar Muse. Een heel jaar gestudeerd widgets gekocht menige site gebouwd, en dan nu deze aankondiging. Lekker weer, dat wordt de komende tijd puzzelen waar we naar gaan overstappen, bedankt Adobe! Denk dat ik m’n Quark pakketje weer eens ga updaten… Balen!

 • Profielfoto
  Blieper

  Wellicht dat je de Tiel ‘Muse voldoet niet meer een moderne eisen‘ even aanpast;-)

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik heb Muse ook eens bekeken, maar als je webdevelopment een beetje serieus neemt, dan kun je Muse beter links laten liggen met die overdaad aan code die het genereert.

  Verder vind ik het ook lastig om met de tijd mee te gaan en te bepalen welke software het waard is om onder de knie te krijgen. Veel van die nieuwe Adobe software lijkt vooral te zijn bedacht als experiment, waarbij de software met naarmate de tijd verstrijkt onwerkbaar en onstabiel wordt.

  Tijd terug eens met Edge Animate bezig geweest, leek een veelbelovend programma. Dus geprobeerd er een klus in te doen en op 1/4 van het project kwam ik erachter dat er gewoon niet mee te werken viel omdat het ongelooflijk traag werd. Hopeloos.

 • Profielfoto
  recoiller

  Adobe bepaald sinds hun abonnement wat hun klanten wel of niet door de strot gedrukt krijgen. Ze zijn zo onbetrouwbaar met hun software.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik gebruik indesign, photoshop en illustrator maar merk dat ik de rest van de programma’s die ik erbij krijg vaak links laat liggen. Het is het allemaal net niet. Voor coding gebruikte ik altijd Coda (2) maar die hebben ook al een paar jaar niks meer gedaan en ben overgestapt naar Atom. Heb weinig vertrouwen in Adobe. CC2018 is echt een gedrocht aan het worden, geheugen slurpende programma’s helaas. Natuurlijk zijn er Adobe alternatieven maar persoonlijk vind ik dat deze niet op kunnen tegen Adobe (helaas).

 • Profielfoto
  bartvdv

  Adobe bepaald (sic) sinds hun abonnement wat hun klanten wel of niet door de strot gedrukt krijgen. Ze zijn zo onbetrouwbaar met hun software

  Wat een onzin toch. Alsof andere softwarebedrijven (o.a. Apple) niet net hetzelfde doen. Er zijn alternatieven genoeg. Je kan je afvragen of je zelf wel aan de huidige normen voldoet als je deze software blijft gebruiken.

  En wees eerlijk, basis html en css is helemaal niet zo moeilijk (wat parameters invullen). Als studenten dat niet onder de knie krijgen, verdienen ze het niet af te studeren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En wees eerlijk, basis html en css is helemaal niet zo moeilijk (wat parameters invullen). Als studenten dat niet onder de knie krijgen, verdienen ze het niet af te studeren.

  Daar sla je de spijker op zijn kop. Hierboven heb je gewoon last van een stelletje dinosaurussen die liever lui zijn dan moe.

   

  Je kunt kinderen op de basisschool van groepje 7 of 8 in een week tijd leren om via HTML en CSS een eigen website te maken. Als jij als (student)designer dat niet leert zit je over 4 of 5 jaar zonder werk.

  Een leerkracht die zijn studenten Adobe Muse aanleert, serieus? Wat is dan nondeju de vereiste op zo’n opleiding, dat software gemaakt wordt door Adobe en als jij kunt overbrengen hoe je met software moet werken dan kun je lessen geven op school?

  Ik bedoel, als Adobe het niet in het pakket heeft zitten dan bestaat het niet en wordt er niets geleerd? Wat veel enge mensen hier op OMT met Apple hebben dat hebben deze gasten met Adobe.

   

  Ook altijd die verontwaardiging op dit soort berichten, waar ik van denk ..?.. Volgen jullie wel de bedrijven waar je software van gebruikt of zijn jullie gewoon hersendood aan het werk elke dag? Ik volg bijna elk bedrijf waar ik software van gebruik, op serieus niveau. Ik wil weten waar ze mee bezig zijn en wat ik kan verwachten in de toekomst. Ook de concurrentie kun je in de gaten houden, want als zij iets maken dat op 8 niveaus veel beter is dan mijn huidige app waarom zou ik dan niet switchen. Dat is toch in mijn eigen voordeel of niet dan.

   

  Moet je gewoon eens kijken op deze link van Adobe hieronder. En dan vertel je mij hoeveel apps in dit lijstje nog gebaseerd zijn op webdevelopers of designers die veel met het web te maken hebben? Hallooooooooooooo mensen! Wakker worden. DreamWeaver en that’s it. Terwijl die app in 2015 ook gewoon opgeruimd had mogen worden omdat niemand het meer gebruikt. Ik moet de eerste developer nog tegenkomen die ik in de afgelopen 5 jaar DreamWeaver heb zien gebruiken.

  https://www.adobe.com/nl/creativecloud/catalog/desktop.html

  Adobe + internet bestaat al sinds 2015 niet meer. Toen heeft Adobe die hele Edge line-up afgesloten en hebben ze de hoop opgegeven dat ze ooit nog developers of mensen van het web in hun klantenbestand zouden krijgen. Als je met het internet werkt heb je bij Adobe niets meer te zoeken, al jaren niet meer overigens!

   

 • Profielfoto
  Jesper

  HTML en CSS leren mag dan “eenvoudig” zijn, maar een responsive webdesign maken is toch echt wel andere koek.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat is net zo eenvoudig. Dat is tegenwoordig gewoon onderdeel van CSS leren.

  Wil je mij soms vertellen dat jij totaal geen idee hebt wat hierboven staat. Je zou niet eens kunnen raden, iets gokken wat bovenstaande mogelijk doet. Kom nou toch. Als je het hardop voorleest dan spreek je het eigenlijk al uit.

  Media (media queries) –>  alleen scherm (geen print stijlen) –> en max. breedte 600px.  Kortom elke display op een device dat minder breed is dan 600px krijgt het body gedeelte van de een lichtblauwe achtergrond.

  Dat is echt geen hogere wiskunde en die al die verschillende taakjes en leestekens die mogelijk nu heel erg indrukwekkend overkomen die plaats je zelf niet eens maar dat doet je editor automatisch. Je ziet ze na een jaartje niet eens meer.

  Waar het moeilijker wordt is wanneer je met srcset moet gaan werken maar dat is minimale vereiste, dat zijn dingen die moet je willen leren omdat je interesse er liggen. Ik zal je heel eerlijk zeggen. Ik schrijf die dingen ook nog steeds niet blindelings weg. Ik moet dat ook voorzichtig doen en een aantal keer testen of de juiste afbeeldingen geladen worden. Het is ook geen wedstrijd. Ik denk dat designers ook wel eens 20 minuten bezig kunnen zijn aan een onderdeel van een logo om dat te perfectioneren. Je ontwerpt ook niet alles aan de lopende band in X tijd weg.

   

   

   

 • Profielfoto
  Jesper

  Je laat voor het gemak browsercompatibiliteit en javascriptblockers maar achterwege…

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik was totaal niet verbaasd toen ik het mailtje van Adobe hierover kreeg, dus applaus wat mij betreft (ik wil ook wel eens positief zijn). Ooit een ochtend bezig geweest om een heel simpele site van één pagina op te zetten met Muse, en ik werd er helemaal gestoord van. Uiteindelijk werkte Dreamweaver toch veel beter, maar ik had het desnoods nog liever met Wordpad gedaan dan met Muse.
  Webontwerpers (al dan niet in spe) die geen html of css kennen, alsjeblieft zeg … Ik kan goed en mooi design echt waarderen, maar beentjes op de grond graag, en leer eerst maar eens lopen voordat je gaat dansen. De meeste websites moeten het gewoon doen, en moeten geen hobbyproject zijn van gemankeerde kunstenaars.

 • Profielfoto
  ubbo

  Beste EGrafland,

  Uit Adformatie (Lidewij Edelkoort weg bij Designhuis)

  ‘Nu design in Nederland op de kaart staat hebben marketingmanagers zich op het concept gestort.’

  Edelkoort: ‘Ze proberen het ongrijpbare van het conceptuele proces in kaart te brengen en te duiden, het creatieve proces grijpbaar te maken en naar hun hand te zetten in termen van marketing. Met zeer weinig respect wordt de kracht van de vormgeving ingelijfd bij en geofferd aan het midden-en kleinbedrijf en wordt de creatieve sector gedwongen een moeizaam huwelijk aan te gaan met de plaatselijke technologie.’

   

  Concept en design zijn de bakermat van, in dit geval, een goede website. Anders wordt alles uiteindelijk bepaald door marketing en techniek. Een volgend template vullen met nieuwe bullshit. Marketingautomation? We maken er steeds meer een eenheidsworst van. En als je een eenvoudige website dan laat bouwen, naar ontwerp, door een   techneut, bakt hij daar weinig van, of kan dit of dat niet. Dat is misschien wel de reden waarom een ontwerper probeert even op de stoel van de techneut te gaan zitten.

  Dus eerst de balletschoentjes aan en goede balletles voordat je beide beentjes op de grond zet. Dat lopen komt daarna vanzelf wel.