‘Ontwikkeling Siri verliep enorm chaotisch’

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Siri golfjes

Apple’s virtuele assistent Siri werd in 2011 met de iPhone 4s gelanceerd. Zeven jaar later heeft Siri maar beperkte vooruitgang geboekt en blijft achter bij de verwachtingen. Dat komt omdat de ontwikkeling van Siri enorm chaotisch is verlopen.

In een artikel van The Information (achter betaalmuur) vertellen oud-medewerkers hoe het eraan toe ging. Er waren op praktisch alle vakken problemen.

Problematische overname

Siri is geen creatie van Apple, maar werd door de iPhone-maker in 2010 gekocht. In 2011 ging Siri live op de iPhone 4s, maar de achterliggende infrastructuur was daar niet klaar voor. Al snel ontstonden allerlei problemen met de snelheid en betrouwbaarheid. Apple kon daar weinig aan doen omdat de backend van Siri slecht was opgezet.

Het opnieuw ontwerpen van de achterkant van de assistent kostte veel tijd, maar stelde Apple uiteindelijk in staat om Siri op 5 in plaats van 500 servers te laten draaien. Omdat die ‘rewrite’ haastig is gedaan, is het nog steeds lastig om nieuwe functies toe te voegen. De code wordt als ‘broos’, ‘inflexibel’ en ‘te vaak gepatcht omschreven.

iPhone 4s siri
De iPhone 4s was het eerste toestel met Siri – Klik/tap voor groter.

HomePod-team wist lang van niets

Siri is op de HomePod erg beperkt en dat is niet voor niets. Volgens The Information was het plan aanvankelijk om de speaker als puur audioproduct in de markt te zetten. Pas in 2015, toen de Amazon Echo reuring begon te veroorzaken, werd het Siri-team in contact gebracht met het HomePod-team.

Het gevolg is dat Siri op Apple’s slimme speaker nog weinig kan. De assistent spreekt alleen Engels en kan lang niet alles dat op de iPhone mogelijk is. Zo is een wekker zetten wel mogelijk, maar het raadplegen van je agenda niet.

Eddy Cue had het te druk voor Siri

Apple’s Eddy Cue was tot september 2017 eindverantwoordelijk voor Siri, maar het ontbrak naar verluidt lang aan goed management. Cue was druk met iCloud, iTunes en Apple Music en andere managers hielden het nooit lang vol. Er was een doorlopend verschil van inzicht tussen verschillende teams en dat zou pas gestopt zijn toen Apple’s software-chef Craig Federighi eind 2017 verantwoordelijk werd voor de ontwikkeling van de virtuele assistent.

Federighi Siri
Craig Federighi is tegenwoordig verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Siri – Klik/tap voor groter.

Reactie Apple: It gets better

Apple heeft op het bericht van The Information gereageerd. Hoewel het bedrijf niet op het verleden ingaat, is de boodschap duidelijk: het gaat nu beter. De volledige reactie van Apple luidt: “We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de prestaties, het aanpassingsvermogen en de betrouwbaarheid van Siri. De nieuwste technieken voor machine learning zijn geïmplementeerd, de stem is natuurlijker en we maken steeds meer proactieve functies. We blijven zwaar investeren in machine learning en kunstmatige intelligentie om de kwaliteit van Siri te verbeteren.”

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Ewout

  Ik ben blij dat het eindelijk eens hardop wordt gezegd. Ik heb heb gehype van Siri nooit begrepen, en Siri begrijpt mij eigenlijk ook nooit. Jammer dat Apple het stug door je strot blijft duwen ipv het eindelijk eens te verbeteren.:-(

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hoewel ik de artikelen in The Information en op One More Thing onderschrijf, is mijn ervaring gelukkig niet zo slecht als die van @Ewout. Siri begrijpt mij meestal wel; zowel in Engels, als in Duits, als in Nederlands. Maar dat Siri zo achterblijft vergeleken met sommige andere PAs is gewoon jammer.

  Google Assistant en Alexa, om er maar twee te noemen, kunnen inmiddels véél meer. En vooral Google is daarbij erg goed in meertalige opdrachten. Een grotendeels Nederlandse opdracht met één of meer Engelse termen is meestal bijvoorbeeld geen probleem; hetzelfde geld voor Engelse namen.

  Helaas is dit voor Siri nog lang niet altijd het geval, al gaat zoeken naar titels van films wel goed (alleen TV generatie 4 en 4K).

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik mis echt de optie om kansloze onderdelen in het os niet te installeren zoals dat vroegah wel kon. Quicktime JA, QuicktimeX Nee, Siri NEEEEHEEEJ

 • Profielfoto
  App69

  Siri verstaat might oak net vaak. “Hey Siri, zet Hue 1 aan”. Response: Ik zie geen Giel in je contacten.

  En dit keer voor keer. “Hey Siri, TV aan”. Response: ik zoek even op het web. Siri is a big f…..g joke.

 • Profielfoto
  App69

  “Hey Siri, slaapwel” het commando om alles uit te schakelen. Response: Siri slaapt niet. Echt belachelijk.

 • Profielfoto
  TLM

  App69 op 14 maart 2018 21:24
  Siri verstaat might oak net vaak.

  Niet alleen Siri heeft hier last mee.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Siri kan nog een hoop leren van Alexa, Bixby en zelfs Cortana:O

 • Profielfoto
  wacon

  Siri, ‘slimme’ speakers, Apple Watch(en concurrenten). Ik zie er zelf geen enkel nut van! Leuke gadgets om uit te proberen tot de ergernis te kop op steekt. Maar ik zal wel ouderwets beginnen te denken intussen;-)

 • Profielfoto
  App69

  TLM op 15 maart 2018 14:11

  App69 op 14 maart 2018 21:24
  Siri verstaat might oak net vaak.

  Niet alleen Siri heeft hier last mee.

  Ach, TLM, je moest eens weten, en mischien weet je het, de problemen die ik heb met het toetsenbord in iOS. Een punt typen word de laatste letter ingeslikt. Om maar ene te noemen. En denk dat mijn toetsenbord in het Engels stond en niet op gelet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Vaak gezegd: Siri zoals het nu is, is zo beperkt bruikbaar dat ik meestal niet eens meer verwacht dat een commando iets zinvols oplevert. Bijvoorbeeld autorijden zou zoveel veiliger kunnen en productiever als Siri zou werken. De functie ‘schakel telefoon uit bij autorijden’ is werkelijk geboren uit onvermogen om je stem te kunnen gebruiken voor zelfs de meest eenvoudige handelingen.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Ik hoop dat ze Eddy Cue een ander baantje geven binnen Apple.  iCloud, iTunes, Siri,…   niet bepaald een succesverhaal. Deze producten zouden allang volwassen moeten zijn, maar voelen zo log aan.  Er moet toch iemand te vinden zijn om deze naar een hoger niveau te tillen, niet ?

  Eddy lijkt mij anders wel goed te kunnen onderhandelen met partners om content binnen te halen.

 • Profielfoto
  Facundo

  Van “It Just Works” naar “It Gets Better”.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Siri??

  Nee, nooit van gehoord.
  Koekje bij de koffie of zo?