Raymon Mens
Raymon Mens App Store 5 maart 2018

Grootschalige tracking in NPO Start-app gestaakt

De NPO Start-app is sinds vandaag stuk privacyvriendelijker. De app kwam vorige maand in opspraak omdat gebruikers zonder toestemming gevolgd werden door meer dan 250 trackers die het kijk- en klikgedrag in de gaten hielden.

In een update voor de iOS- en Android-versie van de app worden deze trackers standaard uitgeschakeld. Alleen na explicite toestemming voor het analyseren van het kijkgedrag worden gegevens met externe partijen gedeeld.

Advertenties blijven, tracking optioneel

Bij het openen van de app kan de gebruiker nu kiezen om persoonlijke advertenties in te schakelen. Wanneer dit uitgeschakeld is, worden gebruikers niet langer door trackers gevolgd. De advertenties blijven, maar worden niet meer op het kijk- en internetgedrag afgestemd.

Voorheen was het verplicht om akkoord te gaan met het kijk- en internetgedrag, anders was kijken geheel niet mogelijk. Dit leverde de NPO felle kritiek op van Bits of Freedom en De Consumentenbond. De omroeporganisatie zei vorige maand te werken aan een update. Die is nu beschikbaar en zet persoonlijke advertenties standaard uit.

Klik/tap voor groter.

Via het Instellingen-menu is mogelijk om op ieder moment persoonlijke advertenties en tracking in- of uit te schakelen. Abonnees van NPO Start Plus zien standaard geen advertenties. Wij zijn nog steeds van mening dat de woorden ‘Ster-advertenties’ misleidend zijn. Dit impliceert dat kijkgedrag alleen met de NPO wordt gedeeld, maar in werkelijkheid worden ook vele externe trackers gebruikt. Hoe dat ook, het is een stap in de goede richting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grootschalige tracking in NPO Start-app gestaakt
Sluiten