Grootschalige tracking in NPO Start-app gestaakt

Door: Raymon Mens - 8 reacties
npo start uitzending gemist
Afbeelding: NPO

De NPO Start-app is sinds vandaag stuk privacyvriendelijker. De app kwam vorige maand in opspraak omdat gebruikers zonder toestemming gevolgd werden door meer dan 250 trackers die het kijk- en klikgedrag in de gaten hielden.

In een update voor de iOS- en Android-versie van de app worden deze trackers standaard uitgeschakeld. Alleen na explicite toestemming voor het analyseren van het kijkgedrag worden gegevens met externe partijen gedeeld.

Advertenties blijven, tracking optioneel

Bij het openen van de app kan de gebruiker nu kiezen om persoonlijke advertenties in te schakelen. Wanneer dit uitgeschakeld is, worden gebruikers niet langer door trackers gevolgd. De advertenties blijven, maar worden niet meer op het kijk- en internetgedrag afgestemd.

Voorheen was het verplicht om akkoord te gaan met het kijk- en internetgedrag, anders was kijken geheel niet mogelijk. Dit leverde de NPO felle kritiek op van Bits of Freedom en De Consumentenbond. De omroeporganisatie zei vorige maand te werken aan een update. Die is nu beschikbaar en zet persoonlijke advertenties standaard uit.

NPO
Klik/tap voor groter.

Via het Instellingen-menu is mogelijk om op ieder moment persoonlijke advertenties en tracking in- of uit te schakelen. Abonnees van NPO Start Plus zien standaard geen advertenties. Wij zijn nog steeds van mening dat de woorden ‘Ster-advertenties’ misleidend zijn. Dit impliceert dat kijkgedrag alleen met de NPO wordt gedeeld, maar in werkelijkheid worden ook vele externe trackers gebruikt. Hoe dat ook, het is een stap in de goede richting.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  The Jesus

  Dus weg er mee.

  de “publieke” omroep is de nationale Stasi TV

 • Profielfoto
  arno1975

  Is er nou al een Apple TV app?

 • Profielfoto
  SvS

  arno1975 op 6 maart 2018 06:04
  Is er nou al een Apple TV app?

  Nee! Balen, he!:-( #fail

 • Profielfoto
  Maikelw

  Tja kijkgedrag meten op TV.., de tijd van je inschrijven, een extra kastje thuis krijgen en korting op je abonnement is helaas over ben ik bang:(

 • Profielfoto
  fzelders

  Schandalig!

 • Profielfoto
  MEEUW

  goede timing nu er wet is aangenomen dat de belastingdienst en fiod ook mee kunnen kijken in internet verkeer zonder rechter.

  Maikelw op 6 maart 2018 08:53
  Tja kijkgedrag meten op TV.., de tijd van je inschrijven, een extra kastje thuis krijgen en korting op je abonnement is helaas over ben ik bang:(

   

  Wat een bullshit. Die keuze moet bij de klant liggen, niet bij de aandeelhouders.

  Als ik geen korting wil en extra kastje(die kost zoiezo al 5 euro extra)

  En die korting die krijg je door de “eenmalige” aansluitkosten.

  dus hou jezelf niet voor de gek.
  En laat mij de keuze maken door meer te betalen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Één woord: GDPR

  Meer woorden: met ingang van de superstrikte nieuwe privacy regels zal meer moeten worden uitgelegd dan “je kijkgedrag wordt geanalyseerd”. Ze moeten Pér partij waar ze het mee delen uitleggen waarom dat is.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Maar met 250 partijen is het tv-programma al afgelopen voordat je aan het eind van de lijst bent.