‘Nieuwe, goedkope MacBook Air komt in de lente’

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Het lot van de MacBook Air was lang onduidelijk, maar het lijkt erop dat Apple een toekomst ziet voor de laptop die sinds 2015 geen grote vernieuwing meer heeft gehad. Volgens de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo komt Apple in de lente met een nieuwe MacBook Air.

Het zou gaan om een MacBook die in de markt wordt gezet als budget-model. Momenteel is de Air met een vanaf-prijs van € 1.097,91 de goedkoopste MacBook die je kunt kopen. De 12-inch Retina MacBook en MacBook Pro zijn minimaal 400 euro duurder.

Lancering tijdens WWDC 2018?

Kuo spreekt van een lancering in het tweede kwartaal van 2018, oftewel tussen april en juni. In juni vindt WWDC plaats en het zou dus goed kunnen dat we tijdens Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie een nieuwe MacBook Air zien. Hoewel WWDC vooral over software gaat, heeft Apple in het verleden vaker nieuwe hardware onthuld tijdens de conferentie.

MacBook iMac MacBook Air
Van links naar rechts: De MacBook Air, iMac en 12-inch Retina MacBook – Klik/tap voor groter.

Verdere details heeft de analist -die zich op bronnen binnen de leveranciersketen van Apple baseert- niet. Het lijkt ons lastig een product te positioneren tussen de 12-inch MacBook en 13-inch Macbook Pro zonder Touch Bar. Wellicht krijg de de nieuwe Air geen Thunderbolt 3, maar alleen USB-C. Het scherm zou ook van mindere kwaliteit kunnen zijn en een lagere resolutie kunnen hebben. De MacBook Air is momenteel de enige MacBook die nog zonder Retina-scherm wordt geleverd en mogelijk wil Apple dat zo houden.

Al langer geruchten over nieuwe MacBook Air

Dit is niet het eerste gerucht over een nieuwe MacBook Air. In januari berichtte het minder betrouwbare DigiTimes ook al over de komst van een nieuwe Air. Nu twee bronnen onafhankelijk van elkaar over de komst van een nieuwe MacBook Air berichten, is de komst van een nieuw model steeds zekerder.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Wootism

  Die vanaf prijs van 1099 is wel fors vergeleken met de 899 die hij kost bij de Media Markt:-o

   

  Ben benieuwd of dat ze het nieuwe model onder de 1000 kunnen introduceren.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De prijzen op de Apple-site zakken nooit;) Het is idd te verwachten dat de nieuwe Air onder de $1000 komt.

 • Profielfoto
  jeroentje

  ik verwacht dat de MacBook retina en MacBook Air samen zullen smelten tot de  MacBook

 • Profielfoto
  madterol

  goedkope Macbook Air ??,,,, Zeg maar eerder iPad Pro met vast toetsenbord.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Specs maken me weinig uit, zolang-ie maar in fluorescerend groen metallic te koop is #formoverfunction

 • Profielfoto
  html-junky

  Iets wat goed werkt mag wel wat kosten

 • Profielfoto
  Shmoo

  Al langer geruchten over nieuwe MaBook Air

  Heet dat niet eigenlijk een MILF Book?

   

 • Profielfoto
  xaddict

  Is te hopen dat het dan niet nóg zo’n laptop met een mobiele processor erin wordt zoals de huidige instap MacBook. Dan Kun je beter een iPad kopen (nieteens een pro, een gewone instap iPad is krachtiger dan een MacBook met een M processor erin)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik zit inderdaad op een vervanger van mijn huidige 11″ Air te wachten. Liefst met voldoende aansluitmogelijkheden. Dat 12″ manager model is aan mij niet besteed.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij is het wel voor het eerst dat we nu en gerucht hebben op basis van goedkoop/budget!!??

   

  Da’s niet echt des Apple’s, wel? Volgens mij klopt er daarom al totaal niets van dit gerucht. Er kan vast een nieuwe machine bijkomen die de Air moet vervangen en die 1099,- moet gaan kosten maar dat gaat niet de MacBook Air worden in de vorm die we nu kennen.

  Kijk je naar het verleden wanneer Apple ene product een duwtje in de rug wilde geven dan zie je dat het altijd hun marge behield. Instap MacBook Pro 2016 (256GB) –> MacBook Pro 2017 (128GB) – daar is je marge, Het geheugen gehalveerd. iPhone 5c dat was ook zo’n ding die veel te duur was voor ons, dan ging Apple er mee ‘stunten’ wat voor Apple’s begrippen bekende dat ze iPhones gingen verkopen voor extreem lage prijzen maar die prijzen waar voor ons nog steeds veel te duur voor het geen dat je kreeg. Je kreeg namelijk een iPhone 8c met veel te weinig geheugen, van 16GB naar 8GB in een tijd waar mensen al klaagden dat 16GB standaard in de ‘echte’ iPhones veel te weinig was.

  Om de MacBook Air op dezelfde voet in de line-up te houden en hem ook nog eens goedkoper aan te bieden zal Apple dus het geheugen van die machine van 256GB moeten terugbrengen naar 128GB en dat pikt natuurlijk niemand want de rest van de componenten blijven dan precies hetzelfde. Geen Retina, geen nieuw toetsenbord, geen USB-Cm geen nieuw design. Ik bedoel maar dat is totaal kansloos want wie wilt er zo’n ding kopen voor 1000,- als de Retina MacBook ook makkelijk nog 100,- goedkoper kan en daar nog steeds 256GB inzit, Retina en the hole shebang.

   

  Dit gerucht past zo niet binnen Apple. Dit kinkt alsof Apple naar de Lidll en Aldi moet om laptops te verkopen, terwijl dat helemaal niet het probleem is.

   

 • Profielfoto
  wensink

  Ome Kor, ik denk dat je een MacBook met veel en verschillende aansluitingen wel kunt vergeten

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Je hebt waarschijnlijk gelijk, maar misschien verrast Apple me wel in dit geval.  ;-)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Laten we in elk geval hopen dat er niet zo’n klotetoetsenbord op zit als op de MBP 2016/2017 en dat er geen Touchbar-rommel opzit. Gewoon een goede, degelijke laptop met een topaccu.