‘Nieuwe 13-inch MacBook Air krijgt Retina-scherm’

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Mac MacBook

Er gaan de laatste weken veel geruchten over een nieuwe MacBook Air. Apple zou een nieuw 13-inch instapmodel plannen als vervanger van de huidige, verouderde Air. Vandaag komt weer een nieuw detail naar buiten.

Volgens het matig betrouwbare blog DigiTimes krijgt de instap-MacBook een Retina-scherm met een resolutie van 2560×1600 pixels. Dat is net zo scherp als de MacBook Pro. Apple zou de schermen bij zijn vaste leverancier LG afnemen.

MacBook Air of upgrade 12-inch MacBook?

In tegenstelling tot analist Ming-Chi Kuo, die ook vaak juiste informatie heeft, spreekt DigiTimes niet van een MacBook Air. De Taiwanese publicatie omschrijft een 13-inch Retina MacBook met instapprijs. Dat roept de vraag op of Apple een nieuwe MacBook Air maakt, of een grotere en goedkopere variant van de 12-inch Retina MacBook. Als dat laatste het geval is, zal er een flinke prijsdaling plaats moeten vinden. De 12-inch MacBook heeft momenteel een net zo hoge vanaf-prijs als de MacBook Pro, terwijl de MacBook Air Apple’s “999 dollar computer” is.

MacBook 12-inch Retina
Klik/tap voor groter.

Lancering tijdens WWDC mogelijk

Over specificaties en het aantal poorten is nog niets bekend. DigiTimes zegt wel dat de massaproductie in mei start. Dat is precies op tijd voor een onthulling tijdens WWDC, dat vrijwel altijd begin juni plaatsvindt. Aanvankelijk zou de instap-MacBook voor maart gepland zijn, maar Apple is naar verluidt last-minute van schermleverancier geswitcht. Foxconn zou geen 13-inch Retina-scherm kunnen leveren, dus heeft Apple de opdracht aan LG gegeven.

DigiTimes heeft in het verleden bewezen over goede bronnen binnen Apple’s Taiwanese leveranciersketen te beschikken, maar zat er ook vaak naast. LG Display is in Taiwan gevestigd en dat maakt dit gerucht plausibel. Als je een nieuwe MacBook wil, loont het dus om nog even tot juni te wachten.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Zolang er maar meer poorten inzitten als in de Retina MacBook… Want dat zou voor mij momenteel de reden zijn om een Windows-toestel aan te schaffen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En uiteindelijk is het gewoon een 13″ MacBook (zonder air) voor de prijs wat nu een 12″ kost maar dan iets goedkoper vanwege  die 128GB opslag en dan wordt de huidige 12″ gewoon extreem goedkoper en verder uitgekleed.

   

   

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Eindelijk een retina scherm ja ?

 • Profielfoto
  wensink

  Het zou eerder nieuws zijn als Apple nu nog een macbook zonder retina scherm uit zou brengen..

 • Profielfoto
  Night

  Bart119 op 12 maart 2018 16:01
  Zolang er maar meer poorten inzitten als in de Retina MacBook… Want dat zou voor mij momenteel de reden zijn om een Windows-toestel aan te schaffen.

  Reken er maar niet op. Apple is overgestapt op USB-C en daar blijft het bij.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Zoals eerder door Apple zelf als is aangegeven: de MBP 13″ zonder Touch Bar is de opvolger van de MacBook Air.  Deze laatste zal niet meer worden vernieuwd. Maar doordat hij zo populair is, wordt een waardig alternatief voorzien. Eentje met een retina-scherm natuurlijk.

  Hopelijk brengen ze eens verduidelijking in de MacBook-lijn.

 • Profielfoto
  RoyB

  Die Macbook air ‘vervanger’ of gehandicapte Pro hoe je het ook wilt noemen. Apple zal eigenlijk een paar millimeter eraf moeten schrapen en er een 13 inch Macbook van moeten maken. Op de basis van de 12 inch maar dan met 2 usb C poorten. De Macbook air is momenteel de instap MacBook zoals de witte Macbook ooit was. tja ik kan snappen dat mensen de draad kwijt raken om een geschikte Mac te vinden. Apple struggles ….

 • Profielfoto
  pannekoek

  Eens! De gehandicapte pro is gewoon een Air.

  Dus als er gespeculeerd mag worden, dan kan de nieuwe Air alleen maar iets nieuws brengen als het hele ding helemaal geen poortjes meer heeft en waterdicht is.

  Draadloos laden, en een draadloos “thunderbolt” dock in je laad-plaat voor het usb dongle circus.