Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 maart 2018
Leestijd: 2 minuten

MWC 2018: het festival van de notch

De notch van de iPhone X valt niet bij iedereen in de smaak, maar is de belangrijkste trend van het jaar. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona schoten mobiele telefoons met een inkeping aan de bovenkant van het scherm als paddenstoelen uit de grond.

Natuurlijk waren de kopieën van onbekende Chinese merken aanwezig, maar ook bekende merken zoals Huawei en Asus zien wel wat in de notch. Trend, noodzaak of schaamteloze kopie? Een overzicht.

Essential was patient zero

De iPhone X is het bekendste toestel met de notch, maar niet het eerste. Dat was namelijk de Essential Phone die in mei 2017 op de markt kwam. Het nieuwe toestel van Android-vader Andy Rubin had als eerste een uitsparing voor de camera in het scherm. De Essential Phone is niet zo bekend, er werden maar 90.000 exemplaren in de eerste zes maanden na lancering verkocht.

Klik/tap voor groter.

De Chinese klonen

Als Apple iets doet, volgen kleine fabrikanten vaak zo snel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar het Chinese Ulefone met zijn T2 Pro en Ulefone X, of Wiko met de View 2 en View 2 Pro en Leagoo met zijn S9 en S9 Pro.

Wat opvalt is dat de inkepingen bij deze Chinese klonen vaak kleiner zijn dan bij de iPhone X en dat alle telefoons een dikke rand aan de onderzijde hebben. Dat is bij de iPhone X niet het geval, die heeft zowel aan de boven- als onderkant dunne randen. Deze smartphones hebben eigenlijk geen notch nodig, want het scherm zou gewoon naar onder verplaatst kunnen worden en dan zou er genoeg ruimte aan de bovenkant zijn.

De Ulefone T2 Pro, Ulefone T2 X en Wiko View 2 – Klik/tap voor groter.

Bekende merken

Toch zijn het niet alleen Chinese klonen die iets in de notch zien. Zo verraste Asus met de ZenFone 5 die net als de iPhone X een notch én gezichtsscanner heeft. Tijdens de presentatie toonde de fabrikant zelfs een slide waarop de notch van de ZenFone 5 werd vergeleken met die van de ‘Fruit Phone X’ en Asus heeft de kleinste notch. Het blijft echter niet bij één bekende Android-fabrikant. Ook LG gaat met de G7 Neo aan de notch en Huawei volgt met de P20 Lite.

Klik/tap voor groter.

Samsung wint de originaliteitsprijs

Hoewel Samsung ooit bekend stond als snelle copycat, heeft het Koreaanse bedrijf geen enkele interesse in de notch. De recent onthulde Galaxy S9 heeft randen aan de boven- en onderkant van het scherm en daarom geen uitsparing nodig. Tijdens de presentatie van zijn nieuwe vlaggenschip, kon Samsung het echter niet laten om een sneer richting Apple uit te delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
MWC 2018: het festival van de notch
Sluiten