Mu One: de kleinste USB-C-lader voor Mac en meer

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Laptops worden steeds dunner, maar opladers worden niet heel veel kleiner. De Britse start-up Mu Systems wil daar verandering in brengen met de Mu One. Naar eigen zeggen de kleinste, krachtigste USB-C-lader ter wereld. Het is een hit op Kickstarter.

De Mu One levert maximaal 45 watt stroom en is dus krachtig genoeg om een 13-inch MacBook Pro op te laden. Het apparaatje is slechts 14 millimeter dik en daarmee kleiner dan Apple’s 29 watt USB-C-lader.

Industriële samenstelling

Hoe kan een kleine oplader zoveel stroom leveren? Volgens de makers is er jaren gesleuteld aan een systeem dat effectief hitte af kan voeren, zodat componenten dicht op elkaar geplaatst kunnen worden. De oplader is gemaakt op basis van galliumnitride, een zeer effectieve halfgeleider die veel in industriële toepassingen en windturbines wordt gebruikt.

De achterkant van de lader heeft één USB-C-poort waar je een Mac, iPhone, iPad, Nintendo Switch of ieder ander apparaat dat door middel van USB-C opgeladen kan worden op aansluit. Voor iOS-apparaten is een USB-C-naar-Lightning-kabel vereist.

Door zijn platte vorm is de Mu One ideaal voor iedereen veel onderweg is. Met een hoogte van 14 millimeter en inklapsysteem voor de stekkers, neemt de lader ruimte in. Het is ook een wereldstekker, want er worden drie koppen meegeleverd. Een voor Europa, een voor Groot-Brittannië en tot slot een voor de Verenigde Staten.

Hit op Kickstarter

De oplader is een Kickstart-project, maar maker Mu Systems heeft al eerder succesvol opladers op de markt gebracht. Er is veel interesse in het apparaatje, want na een week is er al meer dan 100.000 euro opgehaald. Het aanvankelijke doel was € 23.000 op te halen. Je kunt voor € 50 een exemplaar reserveren. Het bedrijfje hoopt in september te leveren.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Hopelijk komt er ook iets soort gelijks voor de 15 inch

 • Profielfoto
  xaddict

  @raymon weet je zeker dat een MacBook pro kan? Want in het filmpje staat een gewone MacBook en Apple’s eigen MacBook pro chargers zijn in 60+ Watt en 80+ Watt

 • Profielfoto
  MEEUW

  En door wie word dat allemaal goed gekeurd ?

  Voordat er een huis is afgebrand ….

  was er laatst niet artikel over usb laders dat alleen die van apple goed was en de rest levens gevaarlijk :D?

   

 • Profielfoto
  Maarteb

  xaddict op 5 maart 2018 18:14
  @raymon weet je zeker dat een MacBook pro kan? Want in het filmpje staat een gewone MacBook en Apple’s eigen MacBook pro chargers zijn in 60+ Watt en 80+ Watt

  Hij zal zeker wel opladen, maar minder snel. Ik gebruik zelf geregeld deze Anker oplader met USB-C (35 euro) en die laadt met 30 watt. Ook daarvoor geldt dat hij prima oplaadt, alleen iets trager. Als ik hard in Lightroom bezig ben wil m’n 2016 13” MBP nog wel eens op z’n stroompercentage blijven hangen. Niet erbij, maar ook niet eraf.

  https://www.amazon.de/Anker-PowerPort-Ladegerät-Wandladegerät-Delivery/dp/B072K4TB67/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1520281599&sr=8-5&keywords=anker+usb-c+pd

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Met een hoogte van 14 millimeter en inklapsysteem voor de stekkers, neemt de lader ruimte in.

  Haha… yep. Zoals alles ruimte inneemt. .;)

 • Profielfoto
  Wootism

  Maarteb op 5 maart 2018 21:30

  xaddict op 5 maart 2018 18:14
  @raymon weet je zeker dat een MacBook pro kan? Want in het filmpje staat een gewone MacBook en Apple’s eigen MacBook pro chargers zijn in 60+ Watt en 80+ Watt

  Hij zal zeker wel opladen, maar minder snel. Ik gebruik zelf geregeld deze Anker oplader met USB-C (35 euro) en die laadt met 30 watt. Ook daarvoor geldt dat hij prima oplaadt, alleen iets trager. Als ik hard in Lightroom bezig ben wil m’n 2016 13” MBP nog wel eens op z’n stroompercentage blijven hangen. Niet erbij, maar ook niet eraf.

  https://www.amazon.de/Anker-PowerPort-Ladegerät-Wandladegerät-Delivery/dp/B072K4TB67/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1520281599&sr=8-5&keywords=anker+usb-c+pd

  Ik weet niet of dat het veilig is om een laptop die 60W vraagt op te laden met een lader die maar 30W kan leveren….

  Een 80W lader kan je prima gebruiken om een 12″ Macbook op te laden. De Macbook zal maar 40W vragen en de lader zal dus op halve kracht werken.

  Een Macbook Pro 13″ opladen met een 40W oplader is minder ideaal omdat er 60W wordt gevraagd waardoor de lader flink warm zal worden en continu op volle kracht werkt.

 • Profielfoto
  Mars

  Leuk, maar ik doe nooit meer iets via Kickstarter. 1x geprobeerd en nooit het product gekregen. In November 2015 zou het geleverd worden en als je nu op de blog op de site kijkt zijn er nog steeds mensen die berichten plaatsen die niet het product krijgen/niet geld terug krijgen. Herhaaldelijk gemaild enz.:geen reactie. En Kickstarter verwijst je doodleuk naar Znaps zelf.

  https://www.kickstarter.com/projects/1041610927/znaps-the-9-magnetic-adapter-for-your-mobile-devic/comments