Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 maart 2018

Minister wil celstraf voor gebruik smartphone achter stuur

Minister Grapperhaus van Justitie is helemaal klaar met weggebruikers die hun smartphone niet kunnen laten liggen. Hij wil de straffen fors verhogen en ook verder gaan dan het uitdelen van boetes.

Het gebruik van een telefoon achter het stuur is al strafbaar, maar levert momenteel alleen boete van 230 euro op. Als het aan Grapperhaus ligt, moet dit een celstraf van maximaal twee jaar worden. Wie door het gebruiken van een telefoon een dodelijk ongeluk veroorzaak, gaat wat de minister betreft maximaal zes jaar achter de tralies.

Nieuw wetsvoorstel met hogere straffen

De minister wil dit bereiken met een nieuw wetsvoorstel. Daarin zijn zwaardere straffen voor verschillende vormen van gevaarlijk rijgedrag opgenomen. Er komt een nieuwe categorie overtreding genaamd “Zeer gevaarlijk rijgedrag zonder gevolgen” met een celstraf van maximaal twee jaar. Het wetsvoorstel moet nog in de twee kamer besproken worden.

iOS 11 worden berichten en oproepen tijdens het rijden onderdruk – Klik/tap voor groter.

Telefoon in dashboardhouder bedienen mag

Vandaag werd nog een interessante uitspraak gedaan over het gebruiken van een smartphone in de auto. Volgens het gerechtshof is het toegestaan om een telefoon die in een dashboardhouder zit tijdens het rijden te bedienen. Een man werd in 2016 voor dit feit bekeurd, maar liet het voor de rechter komen. Die oordeelde vandaag dat het bedienen van een mobiele telefoon volgens de wet niet strafbaar is, alleen het vasthouden ervan.

Toen het wetsartikel ingevoerd werd kon er met een mobiele telefoon alleen worden gebeld en ge-sms’t, waardoor het begrip “vasthouden” voldoende was. In de uitspraak zegt de rechter dat de wet wellicht aangepast moet worden en “vasthouden” vervangen kan worden door “bedienen”. Tot die tijd is het niet strafbaar, maar ook niet aan te raden. Volgens cijfers van Veilig Verkeer Nederland is afleiding door een smartphone de oorzaak van een kwart van de ongelukken.

Reageer op artikel:
Minister wil celstraf voor gebruik smartphone achter stuur
Sluiten