Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 21 maart 2018

Medeoprichter WhatsApp doet mee met #deletefacebook

De naam Brian Acton zegt je waarschijnlijk niets, maar hij heeft je leven wel een stuk gemakkelijk gemaakt. De beste man is namelijk de mede-oprichter van Whatsapp. Samen met Jan Koum begon hij de populaire chat-app die tegenwoordig op bijna ieder toestel te vinden is. Facebook maakte hem miljardair, maar dat weerhoudt hem niet om het sociale netwerk van Mark Zuckerberg onderuit te halen.

16 miljard dollar. Dat is het gigantische bedrag dat Jan Koum en Brian Acton kregen van Facebook voor Whatsapp. Koum bleef vervolgens aan boord om de dienst die hij oprichtte te leiden. Acton besloot om samen met zijn vrouw, Tegan, Sunlight Giving te beginnen. Met deze non-profit organisatie wil Brian vooral families met een laag inkomen en kinderen vooruit helpen.

‘Verwijder Facebook’

Hij lijkt daarmee afstand te doen van zijn periode bij Whatsapp en Facebook, maar dat weerhoudt hem niet om zijn mening te delen. Via een Twitter-bericht liet hij weten dat het tijd is om Facebook te verwijderen. Natuurlijk kreeg hij meteen de vraag waarom we dit zouden moeten doen. Daarop heeft hij nog niet gereageerd, maar de reden laat zich wel raden.

Onlangs werd namelijk bekend dat een databedrijf gebruikersgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers had verzameld via een datalek. Deze zouden vervolgens gebruikt zijn politici te helpen bij hun verkiezingscampagne. Met behulp van de data die Cambridge Analytica verzamelde via het Social Media kanaal kon het campagneteam van Trump gerichter politieke reclame tonen aan internetgebruikers.

Misbruik van data

Facebook ontkent dat het om een datalek gaat en zegt dat gebruikers toestemming hebben gegeven om hun informatie te delen. Zo is de data niet gestolen door een hack. Ondanks dat de data niet op onrechtmatige manier verkregen is, werd Cambridge Analytica geschorst door Mark Zuckerberg. Het databedrijf heet namelijk wel de voorwaarden van Facebook geschonden door de informatie te gebruiken voor advertenties.

“De fundamenten van hoe mensen met elkaar omgaan verkruimelen” – Chamath Palihapitiya.

Facebook is dus niet direct schuldig aan het feit dat er misbruik gemaakt is van hun informatie. Toch is dit geen best nieuws voor het social media kanaal, want dit roept opnieuw de vraag op of het wel verstandig is om zoveel van jezelf te delen via dit soort diensten. Data is macht en we geven het massaal aan partijen die er geld aan willen verdienen. Hier kan misbruik van worden gemaakt met vergaande gevolgen zoals het beïnvloeden van verkiezingen.

Facebook een gevaar voor de samenleving?

Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom Brian Acton nu oproept om Facebook te verwijderen. Hij is niet de eerste die dit doet. Ook de man die lange tijd verantwoordelijk was voor de groei van Facebook haalt keihard uit. Chamath Palihapitiya noemt zijn oud werkgever een gevaar voor de samenleving en voelt zich enorm schuldig dat hij hieraan heeft bijgedragen.

We leggen door diensten als Facebook ongekend veel macht bij deze partijen en dat kan vergaande gevolgen hebben. “De fundamenten van hoe mensen met elkaar omgaan verkruimelen,”aldus Chamath Palihapitiya. Het is daarom misschien tijd om het advies van Brian Acton op te volgen.

WhatsApp-oprichters Brian Acton (links) en Jan Koum (rechts) – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Medeoprichter WhatsApp doet mee met #deletefacebook
Sluiten