Made for iPhone-programma nu open voor USB-C-accessoires

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple is zijn Made for iPhone-programma (MFi) aan het uitbreiden. Na een kleine facelift eerder deze week, kunnen nu ook USB-C-accessoires het officiële goedkeuringsstempel van Apple krijgen.

Door deze uitbreiding kunnen fabrikanten hun accessoires uitrusten met USB-C-poorten en nog steeds het stempel “Made for iPhone” krijgen. Tot nu toe was het gebruik van een Lightning-poort verplicht.

Meer cross-platform accessoires mogelijk

Door de nieuwe regels kunnen accessoires makkelijker cross-platform werken. Steeds meer Android-telefoons gebruiken USB-C en daarnaast is de poort in opmars op Windows-computers. Apple noemt powerbanks en hoofdtelefoons als voorbeeld, die kunnen nu  via een USB-C-poort laden. Denk ook aan een USB-C-microfoon die je kunt aansluiten op zowel je PC als iPhone.

Naast een label op de verpakking, biedt lid zijn van Apple’s MFi-Programma nog een aantal voordelen. Zo krijgen fabrikanten alle componenten, gereedschappen en documentatie die nodig is om accessoires feilloos met de iPhone en iPad te laten werken. De eerste MFi-accessoires met USB-C-poort moeten nog op de markt komen. Fabrikanten zijn niet verplicht om een USB-C-naar-Lightning-kabel mee te leveren.

USB-C Mophie
Klik/tap voor groter.

Het einde van Lightning?

Wil dit dan ook zeggen dat Apple de Lightning-poort op termijn wil afschaffen? Nee. Een USB-C-poort is namelijk groter dan een Lightning-poort en Apple heeft alle ruimte in een toestel nodig voor andere innovaties of een grotere accu.

USB-C-lightning
Een iPhone 8 met Lightning en USB-C – Klik/tap voor groter.

Tot slot is er nog een kleine toevoeging aan het MFi-Programma gedaan. Er kunnen nu ook Lightning-naar-minijack-adapters gemaakt worden met een mannelijke minijack. Voorheen mocht alleen een vrouwelijke minijack-poort gebruikt worden.

Lightning minijack
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Maverick2001

  Het blijft toch wel vervelend dat Apple geen keuze maakt voor 1 oplossing. Ik begrijp dat het qua ontwerp weer uitdagingen biedt maar het zou wel fijn zijn dat USB-C ook gewoon de standaard zou worden voor de iPhone. Ik heb ook een Apple keyboard en ook daar zit een lightning aansluiting op tbv het opladen.

  Wel positief dat het iig vrijgegeven is zodat andere bedrijven ook meer kunnen produceren.

 • Profielfoto
  html-junky

  @maverick2001 Er zijn nog steeds mensen die huilen dat de 30 pin adapter veranderd is naar lightning, ik denk dat ze neigingen krijgen uit het raam te springen als het nu veranderd naar usb-c

 • Profielfoto
  csteelooper

  html-junky op 13 maart 2018 15:45
  @maverick2001 Er zijn nog steeds mensen die huilen dat de 30 pin adapter veranderd is naar lightning, ik denk dat ze neigingen krijgen uit het raam te springen als het nu veranderd naar usb-c

  Toch is dat niet hetzelfde. 30pin == Apple; Lightning == Apple. USB-C = Generic. Dus: zou Apple Lightning droppen, dan kun je zonder al te veel problemen vervangende accessoires voor gebruik met USB-C vinden. Met de transitie van 30pin naar Lightning was dat, zeker in het begin, niet het geval. Daarnaast was er ook nog sprake van een prijsopslag voor Apple-specifieke producten…

 • Profielfoto
  xaddict

  Als ze nou toch een manier vinden om volledig over te stappen zou dat geen ramp zijn. Grotere markt van accessoires betekent kleinere prijzen.

  Bovendien kan HDMI ook over USB-c toch? Dan kan in principe zo goed als alles over op USB-c. Een soort kabel voor alles.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Aan de ene kant is het jammer dat Lightning een Apple-only oplossing is. Aan de andere kant was USB-C er nooit geweest als Apple niet eerst had voorgedaan hoe je een omkeerbaar stekkertje moest maken.

  USB-C (de poort) is een generieke aansluiting voor de protocollen USB 3.1, TB 3, DP, … Maar helaas zijn veel (pc) implementaties niet volledig, dus weet je nooit of het wel USB 3.1 is of slechts USB 3.0, of er wel of geen thunderbolt wordt ondersteund, of je je (pc) laptop wel of niet mee kunt opladen, of …

  Met andere woorden: de USB-C poort is in theorie voor van alles en nogwat, de implementatie is vaak een subset van het geheel.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  ‘Een USB-C-poort is namelijk groter dan een Lightning-poort en Apple heeft alle ruimte in een toestel nodig voor andere innovaties of een grotere accu.”

   

  Sorry , maar dat is een slechte reden. Als alle andere fabrikanten nieuwe smartphone kan uitbrengen met usb c , moet Apple dit ook kunnen doen.

   

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Maar wat is nu het voordeel hiervan? Want als je straks een ‘made for iPhone’ product koopt met een mannelijke USB-C aansluiting, moet je toch alsnog een dongle hebben naar lightning toch?