Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 maart 2018

Zo wil Apple het MacBook-toetsenbord kruimelproof maken

Het toetsenbord dat wordt gebruikt in de huidige MacBook en MacBook Pro krijgt vaak kritiek. Niet iedereen is te spreken over het typgevoel van de platte toetsen, maar een groter probleem is dat gemorste kruimels voor slecht werkende toetsen kunnen zorgen.

Gelukkig heeft Apple een oplossing op zak. In een nieuw patent zien we hoe een combinatie van borstels, membranen en klepjes het binnendringen van stof, vuil en kruimels tegen moet gaan.

Oplossing voor kwetsbaar toetsenbord

Het nieuwe systeem gaat niet alleen het binnendringen van vuil en kruimels tegen. Apple omschrijft ook hoe de toetsen een soort blaasbalg kunnen vormen. Die moet vuil en stof dat toch binnen is gedrongen wegblazen.

Klik/tap voor groter.

Het probleem met het nieuwe butterfly-mechanisme is het platte ontwerp. Onder de toetsen van oudere apparaten was zoveel ruimte dat een verdwaalde kruimel niet van invloed kon zijn. Een snelle snack boven een nieuwe 12-inch MacBook of MacBook Pro kan echter leiden vervanging van het toetsenbord.

Te laat voor huidige MacBook

Apple heeft het patent op 8 september 2016 aangevraagd. Op die dag werd ook de iPhone 7 onthuld, maar de eerste MacBooks met plat toetsenbord werden in juni van dat jaar gepresenteerd. Hoewel er geen enkele garantie is dat gepatenteerde techniek ook gebruikt wordt, lijkt dit een prima oplossing voor een nijpend probleem.

In de patentomschrijving is te zien dat het mechanisme op verschillende manieren gemaakt kan worden.

Extra flapjes onder de toetsen bieden extra bescherming (links) terwijl de extra opening (rechts) voor een blaasbalg-effect moet zorgen – Klik/tap voor groter.

 

Reageer op artikel:
Zo wil Apple het MacBook-toetsenbord kruimelproof maken
Sluiten