Zo wil Apple het MacBook-toetsenbord kruimelproof maken

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Het toetsenbord dat wordt gebruikt in de huidige MacBook en MacBook Pro krijgt vaak kritiek. Niet iedereen is te spreken over het typgevoel van de platte toetsen, maar een groter probleem is dat gemorste kruimels voor slecht werkende toetsen kunnen zorgen.

Gelukkig heeft Apple een oplossing op zak. In een nieuw patent zien we hoe een combinatie van borstels, membranen en klepjes het binnendringen van stof, vuil en kruimels tegen moet gaan.

Oplossing voor kwetsbaar toetsenbord

Het nieuwe systeem gaat niet alleen het binnendringen van vuil en kruimels tegen. Apple omschrijft ook hoe de toetsen een soort blaasbalg kunnen vormen. Die moet vuil en stof dat toch binnen is gedrongen wegblazen.

MacBook Toetsenbord lifestyle foto
Klik/tap voor groter.

Het probleem met het nieuwe butterfly-mechanisme is het platte ontwerp. Onder de toetsen van oudere apparaten was zoveel ruimte dat een verdwaalde kruimel niet van invloed kon zijn. Een snelle snack boven een nieuwe 12-inch MacBook of MacBook Pro kan echter leiden vervanging van het toetsenbord.

Te laat voor huidige MacBook

Apple heeft het patent op 8 september 2016 aangevraagd. Op die dag werd ook de iPhone 7 onthuld, maar de eerste MacBooks met plat toetsenbord werden in juni van dat jaar gepresenteerd. Hoewel er geen enkele garantie is dat gepatenteerde techniek ook gebruikt wordt, lijkt dit een prima oplossing voor een nijpend probleem.

In de patentomschrijving is te zien dat het mechanisme op verschillende manieren gemaakt kan worden.

MacBook toetsenbord patent
Extra flapjes onder de toetsen bieden extra bescherming (links) terwijl de extra opening (rechts) voor een blaasbalg-effect moet zorgen – Klik/tap voor groter.

 

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Caszz

  Gewoon niet eten. Kaken op elkaar en typen 🤓

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  ThinkPads en andere zakelijke laptops hebben al een eeuwigheid van die toetsenborden waar water zo doorheen loopt. Glas water er over en alle kruimels zijn weg. 😜

   

 • Profielfoto
  html-junky

  Een tip is om de toetsen eraf te halen

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Op mijn totsnbord hb ik nrgns last van!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Vind het toetsenbord van de MacBook Pro het lekkerst sinds dat van de Macintosh Plus.

 • Profielfoto
  xaddict

  Of een force-touch toetsenbord met OLED scherm en reliëf in de toetsen 👍🏼 als er geen ruimte is kunnen daar ook geen kruimels in terecht komen

 • Profielfoto
  Vroegah

  Gijsragger: waar smaakt die naar dan?

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  > Vind het toetsenbord van de MacBook Pro het lekkerst sinds dat van de Macintosh Plus.

  100% mee eens. Ik heb een 34” ultrawide en extern keyboard voor mijn werk maar merk dat ik vaak liever op het 15” retina scherm werk met dit toetsenbord

  Overigens vind ik het een beetje een non-probleem. Ben gewoon zuinig met je spullen en ga niet als een varken eten boven een 3000 euro laptop.

 • Profielfoto
  Bart119

  Robin van Baalen op 12 maart 2018 14:01
   

  Overigens vind ik het een beetje een non-probleem. Ben gewoon zuinig met je spullen en ga niet als een varken eten boven een 3000 euro laptop.

  Of misschien verwacht je van een 3000€ dure laptop dat het gewoonweg kruimelproof is.

 • Profielfoto
  pruus

  Voor dat geld, waterproof.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Als ze meteen de takkenherrie die het toetsenbord maakt bij gebruik aanpakken en meer ruimte tussen de toetsen terugbrengen zoals voor dit ‘briljante’ nieuwe klavier, mag van mij ook best een oplossing voor een non-existent probleem worden toegepast. Klungels: sinds de allereerste Mac-toetsenborden vond ik ze fantastisch, en sinds 2016 is het echt puin. Na een jaar gebruik nog steeds veel onnodig verkeerde toetsaanslagen en klachten uit mijn omgeving wegens geluidsoverlast.