‘Apple schorst leverancier voor gebruik neponderdelen iPhone’

Door: Raymon Mens - 9 reacties
(Afbeelding: AFP/Noah Berger)

Apple-producten zoals de iPhone zijn ontworpen in de VS, maar worden in grote Chinese fabrieken geassembleerd. Dat levert soms wel eens problemen op. Niet alleen met mensenrechten, maar met de producten zelf.

Volgens de Chinese nieuwssite The Commercial Times heeft Apple ingegrepen bij zijn vaste leverancier Wistron. Het bedrijf dat iPhones assembleert heeft naar verluidt neponderdelen gebruikt bij de productie van de iPhone 8 Plus.

Waterproofing

Het gaat om onderdelen die worden gebruikt om de iPhone 8 Plus waterproof te maken. Denk aan rubbertjes en andere kleine laagjes tussen bijvoorbeeld de lade voor de sim-kaart. Hoewel dit de dagelijkse werking van de iPhone niet zal beïnvloeden, is het wel cruciaal bij een ongelukje. Het gebruik van ‘ongeautoriseerde’ onderdelen kan voor een slechtere bescherming tegen water zorgen.

iPhone 8 Plus tear
Klik/tap voor groter.

Het is niet duidelijk of de toestellen met neponderdelen ook daadwerkelijk verkocht zijn. Apple zou de productie bij Wistron in ieder geval tijdelijk opgeschort hebben. Foxconn is nu verantwoordelijk voor het assembleren van de iPhone 8 Plus. De leverancier ontkent in een verklaring het gebruik van de neponderdelen niet, maar zegt dat de productie slechts kort is opgeschort.

Wistron en Foxconn

Wistron is een van Apple’s belangrijkste leveranciers in China. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld de iPhone SE en heeft samen met Apple een fabriek in India geopend. Apple ziet doorgaans streng toe op de productie van toestellen en inspecteert fabrieken regelmatig. Toch gaat er op allerlei gebieden wel eens wat mis. Zo bleek uit Apple’s laatste rapportage dat er gevallen van kinderarbeid en gedwongen overwerk waren ontdekt. Apple neemt steeds strengere maatregelen om dit te voorkomen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Dat is natuurlijk wel een beetje dom van Wistron o_O

 • Profielfoto
  Edwin

  Een beetje héél érg dom…

 • Profielfoto
  Cybertopian

  En zo dom zullen ze wel niet zijn. Er zullen nog wel wat meer factoren gespeeld hebben waarom ze dit hebben gedaan.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Niet eerlijk naar je klant zijn om wat voor reden dan ook, dat is zeker wel ’n beetje dom;)

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Belachelijk dat geïnsinueerd wordt dat alle mensenrechtenschendingen, kinderarbeid en andere ernstige praktijken Apple “overkomt”. Het is al jaren en jaren bekent dat er bij de bedrijven waar Apple haar producten maakt en assembleert grove mensenrechtenschendingen zijn. Apple doet er alles aan om zoveel mogelijk marge te krijgen (om vervolgens de honderden miljarden winst op te potten en ze de reële economie onthouden) en dan is dit het logische gevolg.

 • Profielfoto
  Clemens

  A.M.Dekker op 16 maart 2018 07:33
  Belachelijk dat geïnsinueerd wordt dat alle mensenrechtenschendingen, kinderarbeid en andere ernstige praktijken Apple “overkomt”. Het is al jaren en jaren bekent dat er bij de bedrijven waar Apple haar producten maakt en assembleert grove mensenrechtenschendingen zijn. Apple doet er alles aan om zoveel mogelijk marge te krijgen (om vervolgens de honderden miljarden winst op te potten en ze de reële economie onthouden) en dan is dit het logische gevolg.

  Elk bedrijf doet er alles aan om winst te draaien. Geloof het of niet, maar je hebt geen keus uit honderden bedrijven om je telefoon te laten produceren. Zo goed als alle telefoons die je koopt hebben dit probleem, niet alleen telefoons van Apple. Maar Apple is nou eenmaal een bekende naam, dat doet het goed in de media. Verschil met andere bedrijven is dat Apple wel degelijk probeert de werkomstandigheden van het personeel van deze bedrijven te verbeteren.

  Los daarvan, ik zou het ook mooi vinden als dit probleem eens echt werd aangepakt. Alleen zie ik Apple of welk bedrijf dan ook niet direct als dé oorzaak. Volgens mij ligt i.e.g. een groot deel van het probleem dichterbij.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Joh, A.M. Dekker! Bij Samsung, Sony, HP worden de apparaten in elkaar gezet door weldoorvoede yuppen van rond de 40 jaar, in resorts met zwembad en onbeperkt eten. Alle winst, als ze die al willen maken, van deze bedrijven wordt direct in die werknemers zelf gestopt.

  Alleen dat verdoemde Apple, hè!

 • Profielfoto
  GeorgeM

  Heeft iemand dat stukje van DigiTimes ook gelezen?

  Want wat in dit nieuwsbericht beweerd wordt met een link naar DigiTimes staat daar helemaal niet.

  “zegt dat de productie slechts kort is opgeschort” versus “there was not a two-week production suspension as reported and operations remain completely normal.”

 • Profielfoto
  Pjotr

  De bronvermelding met link, biedt inderdaad geen ondersteuning voor dit item. Welke bron is er dan gebruikt? Klopt dit wel of zijn we hier slachtoffer van fake-news?