Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 22 maart 2018

‘Jimmy Iovine verlaat Apple in de zomer’

Jimmy Iovine is een van de meest markante Apple-managers. De man die zich Apple Music mag noemen, voorspelde onlangs doodleuk de ondergang van Spotify en zet zich af tegen gratis streamen. Daar komt binnenkort een einde aan, want de oud-platenbaas zou Apple gaan verlaten.

Volgens The Wall Street Journal wil de oprichter van Beats het Apple-schip in augustus verlaten. Hij zou voor de vorm als adviseur aanblijven, maar ook meer tijd met zijn familie door gaan brengen. Dat is codetaal voor: met pensioen en nog een tijdje doorbetaald worden.

Iovine exit in augustus?

Eerder dit jaar meldde muziektijdschrift Billboard soortgelijk nieuws. Naar verluidt wacht hij alleen nog tot de Apple-aandelen die hij bij de overname van Beats kreeg definitief van hem zijn. Het is gebruikelijk dat werknemers een bepaalde tijd blijven voordat ze aanspraak kunnen maken op aandelen.

Iovine heeft een lange carrière in de muziekindustrie. Hij richtte in 1990 platenlabel Interscope Records op en was daarvoor producent van albums voor onder andere U2, Dire Straits en Golden Earring. In 2006 richtte hij samen met Dr. Dre het merk Beats Electronics op. Apple kocht dat in 2014 voor 3 miljard dollar en transformeerde het tot Apple Music.

Klik/tap voor groter.

Vreemde eend in de bijt

Iovine paste naar onze mening nooit echt bij Apple. De voorheen succesvolle platenbaas miste de empathie en bescheidenheid die andere Apple-managers wel hebben. Hij hield ervan om groots over Apple Music te praten, maar trok het succes van streamingdiensten tegelijkertijd in twijfel. Zo voorspelde hij in november de ondergang van Spotify en was Apple Music naar zijn mening nog lang niet goed genoeg.

Toch heeft Apple flink kunnen profiteren van de vreemde eend. Door zijn lange staat van dienst heeft Iovine goede contacten met artiesten en labels. Een exclusieve deal voor Apple Music regelen was voor hem waarschijnlijk een koud kunstje.

Van links naar rechts: Zane Love, Larry Jackson en Jimmy Iovine (foto: Billboard) – Klik/tap voor groter

Het aankomende vertrek van Jimmy Iovine is nog niet door Apple bevestigd en het bedrijf uit Cupertino is niet van plan het rustiger aan te doen. Er wordt namelijk aan een streaming-videodienst gewerkt. Een heuse Netflix-concurrent van Apple die mogelijk de naam Apple Video krijgt.

(Dit artikel verscheen eerder in januari en is met additionele bronnen bijgewerkt)

Reageer op artikel:
‘Jimmy Iovine verlaat Apple in de zomer’
Sluiten