iWork-apps voor Mac en iOS krijgen grote update

Door: Raymon Mens - 18 reacties
leraren thuiswerken keynote
(Afbeelding: Apple/OMT)

Apple heeft Pages, Numbers en Keynote voor iOS en Mac bijgewerkt. De iWork-apps hebben een grote update gekregen.

Op iOS is ondersteuning voor de Apple Pencil voor het opmaken of annoteren van documenten de grootste vernieuwingen. Op de Mac zijn er vele kleine verbeteringen die alle apps een beetje nuttiger maken.

Apple Pencil werkt met alle iWork-apps

Op de iPad kun je Pages, Numbers en Keynote nu met de APple Pencil gebruiken. In Pages kun je eenvoudig tekeningen toevoegen met de tekenfuncties die je wellicht van de notities-app kent. Je kunt kiezen uit een pen, potlood, krijt en de mogelijkheid om vormen uit te vullen.

iWork Apple Pencil iPad
Tekenen, schetsen of schrijven in Pages, Numbers en Keynote – Klik/tap voor groter.

Slimme annotaties op iOS

Een andere, handige functie is smart annotation. Dit stelt je in staat om aantekeningen te maken die verankerd blijven bij de bijbehorende tekst. Bij het toevoegen van alinea’s of afbeeldingen verdwijnt je aantekening dus niet in het niets. Apple waarschuwt echter dat dit een betaversie is. Succes is dus niet altijd gegarandeerd.

iWork Smart Annotations
Zo werken slimme annotaties – Klik/tap voor groter.

Boeken maken met Pages

Vanaf nu is het niet alleen mogelijk om e-books te maken met iBooks Author, maar ook met Pages. Apple brengt de functie om ePub-bestanden te exporteren ook naar iOS. Daarnaast zijn er diverse, nieuwe boeksjablonen. iBooks Author blijft bestaan, de functies in Pages komen naast de bestaande app. Of we veel updates voor iBooks Author zullen zien is echter maar de vraag.

En verder…

Er zijn nog talloze nieuwe functies. Zo krijgen alle iWork-apps ondersteuning voor real-time samenwerken aan documenten die in clouddienst Box zijn opgeslagen. Pages krijg de optie om tegenover elkaar liggende pagina’s te tonen zodat je ze makkelijker kunt opmaken en in Keynote voor Mac en iOS zijn een boel nieuwe vormen beschikbaar. Tot slot is in numbers de CSV-importeerfunctie sterk verbeterd.

Numbers Mac Boeksjabloon
Nieuwe boeksjablonen in Numbers – Klik/tap voor groter.
 • Pages is een gratis download (MaciOS)
 • Numbers is een gratis download (MaciOS)
 • Keynote is een gratis download (MaciOS)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  JLnl

  Ik vind Pages echt heel fijn werken, daar kan geen Word tegenop. Maar Numbers is een ander verhaal, dat is echt wennen als je altijd met Excel hebt gewerkt. Wel lekker ‘lichte’ software allemaal in de zin dat het snel opstart. Als ik kijk naar mijn vriendin haar gelijkwaardige Macbook met Office dan is dat echt een draak van een suite.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Als ik het snel bekijk heeft pages nog steeds geen mogelijkheid om op een snelle manier literatuurverwijzingen te verwerken in een artikel? Dan zal ik hem 90% van de tijd niet gaan gebruiken.

   

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Vreemd genoeg zie je het aan een document dat het in Word is gemaakt of in Pages…

 • Profielfoto
  Kees G

  Er zou een nieuwe versie zijn, maar bij de updates zie ik geen update van pages.

 • Profielfoto
  csteelooper

  JLnl op 28 maart 2018 12:08
  Ik vind Pages echt heel fijn werken, daar kan geen Word tegenop. Maar Numbers is een ander verhaal, dat is echt wennen als je altijd met Excel hebt gewerkt. Wel lekker ‘lichte’ software allemaal in de zin dat het snel opstart. Als ik kijk naar mijn vriendin haar gelijkwaardige Macbook met Office dan is dat echt een draak van een suite.

  ALs je het hebt over hoe intuïtief de software is, heb je volkomen gelijk. Maar helaas heeft Pages láng niet alle functies die Word heeft, en dat geldt in nog grotere mate voor Numbers en Keynote. Dus “daar kan geen Word tegenop” klopt niet voor de manier waarop ik Office gebruik, en dat geldt denk ik voor velen met mij. De 2016-versie van de suite is ook lang niet meer zo ‘zwaar’ als sommige eerdere versies (zoals 2008). Ik vind Pages wel heel handig vanwege de meer aanwezige nadruk op DTP; het is mijns inziens meer een kruising tussen Publisher en Word dan, een vervanging voor één van de beide programma’s.

 • Profielfoto
  nnsa

  Ik denk dat we hier te maken hebben met een heel ander probleem. Laat ik voorop stellen dat ik niet anti-pages ben, maar het eigenlijk niet gebruik. De rede is de (niet) compatibiliteit met mijn ‘omgeving’. Dit heeft Apple in NL in iedergeval niet onder controle. Vandaar ook het floppen van iPad onderwijs etc. Bijna niemand in mijn privé — én zakelijke omgeving werkt niet met Pages, maar met Microsoft Office (365) of Google Suite, in combinatie met Adobe PDF.

  En hier gaat het fout. Als je een ‘digital book’ gaat maken, dan lukt dit aardig als je vanaf ‘scratch’ begint in Pages 7.0, maar als je reeds bestaand materiaal hebt en/of krijgt aangeleverd, dan gaat het verkeerd. Ik heb gistern meteen wat testjes met Pdf importeren en met docx gedaan, maar dan wordt het één grote puinhoop in Pages. Je kunt dan net zo goed over nieuw beginnen i.p.v. alles opnieuw aan te passen.

  Het zelfd geldt voor Numbers. Excel is de defacto staandaard. Apple heeft verzuimd om hun Office suite net zo goed aan te passen als Microsoft heeft gedaanmet hun Office Pakket (die hadden al wel pencil ondersteuning).

  De tijd zal het leren of Apple Office (iWorks) een groter marktaandeel krijgt in NL, maar ik heb er een hard hoofd in. In het bedrijfsleven slaat iWorks ook niet aan. Op de meeste MacBooks staat MS Office.

  Verder is het natuurlijk ‘leuk’ om voor het zelfde geld een ‘betere’ iPad te kunnen kopen en via school zelfs iets goedkoper, maar ook met de Logitech Crayon en een beschermingshoes, blijft het een hele uitgave t.o.v. de concurrentie.

 • Profielfoto
  Berend

  nnsa op 28 maart 2018 15:05
  . Bijna niemand in mijn privé — én zakelijke omgeving werkt niet met Pages…..

  Een dubbele ontkenning, dus…..

 • Profielfoto
  nnsa

  Berend op 28 maart 2018 16:34

  nnsa op 28 maart 2018 15:05
  . Bijna niemand in mijn privé — én zakelijke omgeving werkt niet met Pages…..

  Een dubbele ontkenning, dus…..

  Bedankt voor je opmerkzaamheid. (Bijna) niemand in mijn omgeving werkt met iWork en ik zie dit voorlopig niet veranderen.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Pages is van alles een beetje en dat maakt het wel geschikt voor wat ‘light’ klusjes maar niet voor het echte werk. Zo is in mijn (werk)omgeving altijd nog MS Office de norm is en met DTP QuarkXpress.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  iWorks is kansloos zolang Apple alleen blijft denken vanuit het eigen ecosysteem

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Kees G op 28 maart 2018 13:58
  Er zou een nieuwe versie zijn, maar bij de updates zie ik geen update van pages.

  Die nieuwe versie is alleen beschikbaar als je High Sierra hebt geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Leuke update voor mensen die het al gebruiken. Je wint er geen nieuwe mensen mee tenzij ze weinig verlangen van het geheel, bereid zijn jaren te wachten op features die concurrenten allang hebben en met niemand van het andere kamp hoeven samen te werken.

 • Profielfoto
  Ziegler

  lordoftheflatbush op 28 maart 2018 19:48
  iWorks is kansloos zolang Apple alleen blijft denken vanuit het eigen ecosysteem

  Ik gebruik Keynote dagelijks voor mijn werk. Kansloos zou ik het niet willen noemen.

 • Profielfoto
  Leonard1948

  Ik gebruik Pages, Numbers en Keynote dagelijks of wekelijks en als ik iets naar iemand toe stuur [nagenoeg altijd een windows-klant] dan exporteer ik mijn werk even naar docx, xlsx of pptx of naar PDF.
  Het was even wennen, maar ik kan me uitstekend redden met deze gratis software.

 • Profielfoto
  html-junky

  Volgens mij is het idee van iWorks nooit geweest om te concurreren met Office, het is een pakket voor prive gebruik terwijl office zich vooral op zakelijk richt

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, ik gebruik het ook dagelijks. Voor thuisgebruik is het pakket prima.

 • Profielfoto
  Fishke

  Ik ben geen zware gebruiker, maar ik heb 2 excel bestanden die ik voor mijn werk nodig heb. 1 bestand rekent de gewerkte uren uit en is alles behalve ingewikkeld. Ik heb Numbers echt wel een kans gegeven, maar het werkt niet.

   

  Gebruiken ze andere formules?

 • Profielfoto
  nnsa

  De feitelijke discussie is m.i. of Apple met deze iWork update erin gaat slagen om meer voet aan de grond te krijgen in het onderwijs. Ik denk van niet. Ik ben niet anti Apple of anti iWork, maar de praktijk leert dat er bijna geen scholier met iWork werkt, omdat de standaard op school MS Office is of Google Suite. Presentaties worden allemaal in Powerpoint gemaakt. En daar gaat Keynote 8.0 niets aan veranderen. Ondanks dat Keynote een perfect programma is.

  En wie gaat er (digitale)studieboeken / handleidingen maken in Pages ? De leraren hebben nu al nergens tijd voor en verder is het een halfbakken implementatie van iBooks Creator. In een vorige reactie heb ik gezegd, dat als je van scratch begint, je een aardig eind komt. Maar het maken van invulbare werkboeken is (bijna) niet te doen. Je kunt je ingevulde werk niet bewaren vanuit een ePub, wel vanuit een (invulbare) pdf. Dit is de praktijk. En zoals zo vaak in de ICT wordt er iets bedacht vanuit de theorie c.q. van achter het bureau, maar niet vanuit de ‘werkplek’. Daarom mislukken er ook zoveel projecten.