‘Vanaf 2019 geen notch meer op iPhone X’

Door: Raymon Mens - 10 reacties

“We hebben altijd al een iPhone willen maken die één en al scherm is”, zegt Apple over de iPhone X op zijn website. Hoewel de iPhone X die doelstelling sterk benaderd, is er nog steeds de notch die voor een hap uit het scherm zorgt. Daar zou volgend jaar echter verandering in kunnen komen.

Volgens het Koreaanse ET News is het Apple’s plan om de iPhone X in 2019 te ontdoen van de inkeping voor onder andere Face ID. De gezichtsscanner zou behouden blijven, wat wil zeggen dat de sensoren een andere plaats krijgen.

Gesprekken met leveranciers gaande

Een ambitieus plan, maar volgens de Koreaanse bron voert Apple al gesprekken met leveranciers om dit werkelijkheid te maken. Eerder gingen al geruchten over een kleinere notch in 2019, maar nu wordt over een iPhone zonder inkeping gesproken. Dat zou er als volgt uit kunnen zien:

iPhone X No Notch concept
Een iPhone X zonder notch (Concept: OMT) – Klik/tap voor groter.

We ons voorstellen dat de luidspreker in de kleine rand die overblijft geplaatst kan worden. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat alle sensoren op die smalle strook passen. Apple zal daar voor een alternatieve oplossing moeten kiezen, zoals de sensoren voor Face ID in het scherm integreren. ET News heeft geen geweldig track record, dus we zijn bijzonder sceptisch over dit gerucht.

Voorlopig is de notch nog hip

Dit jaar is er nog geen reden om de notch af te schaffen. De inkeping in het scherm is een ware trend aan het worden. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona kopieerden Android-fabrikanten schaamteloos lieten Android-fabrikanten zich massaal door Apple inspireren. (Zie ⇢ MWC 2018: het festival van de notch)

Android Notch
Bijna… – Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  farl4web

  Die notch gaat Apple echt niet zomaar wegdoen. Ze hebben een keuze gemaakt en deze gaan ze doorzetten en promoten. Je ziet zelfs de notch in het mini-icoontje van de iPhone op mijn Apple Watch. Details, perfect! 👍🏻

 • Profielfoto
  xaddict

  Haha. Die foto. De Android interface wordt links en rechts in dat kleine hoekje afgesneden. Daar heeft iemand zich werkelijk maar seconden over gebogen en toen gedacht “fuck it, dan zie je het maar niet”
  Dat is dan in ieder geval iets wat Apple mooi heeft gedaan, de interface luistert naar de vorm van de telefoon ipv dat deze genegeerd word

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  De notch een een mooi voorbeeld van een waardeloos idee perfect uitgewerkt. Iets waar Apple de concurrentie mee wegblaast. Ik geniet daar van.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Patentje van 10 jaar geleden, en die ir-projector nog mee in het scherm, et voila

  http://appleinsider.com/articles/09/01/08/apple_files_patent_for_camera_hidden_behind_display

 • Profielfoto
  Maikelw

  farl4web op 7 maart 2018 19:58
  Die notch gaat Apple echt niet zomaar wegdoen. Ze hebben een keuze gemaakt en deze gaan ze doorzetten en promoten. Je ziet zelfs de notch in het mini-icoontje van de iPhone op mijn Apple Watch. Details, perfect! 👍🏻

  Die notch is geen bewuste design keuze, maar een gebrek aan oplossingen en creativiteit om het beter/anders te doen. Vanaf moment 1 is die notch omgeven door de discussie of het wel of niet “mooi en functioneel” is. Het weglaten van de homebutton bijvoorbeeld, hoor je niet veel over. Dat is een logische en goede beslissing > Geen discussie. Die notch is gewoon roeien met de riemen die je hebt en concessies doen op het uiteindelijke ontwerp, zelfde als het opladen van die Apple pen. Niet alles wat Apple ontwerpt is foutloos. Zoals het artikel al aangeeft: “We hebben altijd al een iPhone willen maken die één en al scherm is”. Dus een notch hoort daar niet bij.

 • Profielfoto
  Di May

  Net nu ik vannacht ontdekt heb waarvoor die notch echt dient.

  Hoe weet je anders wat de bovenkant is ?

   

   

 • Profielfoto
  Hugaer

  “Hoe weet je anders wat de bovenkant is ?”
  Goed gezien! Maar er zit ook een luidspreker en de oplader.
  Ik heb helemaal geen probleem met die notch

 • Profielfoto
  Festen

  Natuurlijk is de gezichtsscanner interessant, maar veel belangrijker is de selfie camera. Je kan een camera niet achter een scherm zetten, als is het maar om het licht van het scherm dat dan in de camera lekt.

  Net als met de eeuwige geruchten over ‘draadloos’ opladen overal in een ruimte kan Apple niet om elementaire fysica heen.

 • Profielfoto
  ricjuh

  xaddict op 7 maart 2018 20:08
  Haha. Die foto. De Android interface wordt links en rechts in dat kleine hoekje afgesneden. Daar heeft iemand zich werkelijk maar seconden over gebogen en toen gedacht “fuck it, dan zie je het maar niet”
  Dat is dan in ieder geval iets wat Apple mooi heeft gedaan, de interface luistert naar de vorm van de telefoon ipv dat deze genegeerd word

  Lekker makkelijk om de meest goedkope chinese namaak telefoon te laten zien, die geen energie stoppen in de software ontwikkeling.

  Geloof mij maar dat de bekende merken met notch hun software netjes hebben aangepast zoals Apple;)

 • Profielfoto
  Yogarine

  Di May op 8 maart 2018 11:30
  Net nu ik vannacht ontdekt heb waarvoor die notch echt dient.

  Hoe weet je anders wat de bovenkant is ?

   

   

  Door, uhm, naar het scherm te kijken?