Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 maart 2018

iPhone draadloos laden zorgt voor snellere slijtage accu

De iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X zijn de eerste drie Apple-toestellen die draadloos kunnen laden. Dat is wat trager dan met een kabel laden, maar wel gemakkelijk. Je kunt je telefoon door de dag heen op een draadloze lader leggen om snel bij te laden, maar dat is niet verstandig.

Je accu slijt namelijk eerder bij veelvuldig gebruik van een draadloze lader. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de accu. Er zijn twee concrete oorzaken aan te wijzen.

Hitteproductie

De Lithium-cellen in batterijen houden niet van excessieve temperaturen. Het laden van een accu produceert altijd warmte, maar draadloos laden zorgt voor nog meer warmte. Dat komt omdat spoelen worden gebruikt om de energie via een elektromagnetisch veld door te geven. Bij het laden met een kabel is er een directe, fysieke verbinding. Die spoelen zijn dus niet nodig en daardoor wordt minder warmte geproduceerd.

Klik/tap voor groter.

Verhoogd voltage

Met draadloos laden ben je eerder geneigd om je telefoon op een pad te leggen. Iedere paar procent is immers mooi meegenomen, maar dat veroorzaakt meer slijtage. Normaal werken de cellen van een accu op 3,7 volt, maar tijdens het laden wordt dat verhoogd naar ongeveer 4,25 volt. Door de batterijspanning meermaals per dag zo hoog te maken, wordt de levensduur van de accu verkort.

Als je de telefoon een hele nacht op het laadstation legt, wordt de accu niet alleen lang blootgesteld een verhoogde temperaturen, maar wisselt het voltage ook constant. Als je accu helemaal vol is, stopt het opladen even. Wanneer de accu weer enkele procenten leger is, start het laden opnieuw. Dit toont iOS niet, maar gebeurt wel doorlopend. Het voltage switcht dus constant en dat is niet schadelijk, maar verkort de levensduur van je accu wel.

AirPower Airpods 2
Apple komt binnenkort met een 3-in-1-lader genaamd AirPower – Klik/tap voor groter.

Dit zal er niet voor zorgen dat je accu twee keer zo snel slijt, maar draagt er wel aan bij. Draadloos laden is dan ook prima, maar gebruik het met mate. Probeer je accu sowieso pas op te laden als er 40 procent of minder energie over is. Laat je telefoon ook niet uren aan de lader zitten of op het laadpad liggen als deze vol is.

Reageer op artikel:
iPhone draadloos laden zorgt voor snellere slijtage accu
Sluiten