iPhone draadloos laden zorgt voor snellere slijtage accu

Door: Raymon Mens - 19 reacties

De iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X zijn de eerste drie Apple-toestellen die draadloos kunnen laden. Dat is wat trager dan met een kabel laden, maar wel gemakkelijk. Je kunt je telefoon door de dag heen op een draadloze lader leggen om snel bij te laden, maar dat is niet verstandig.

Je accu slijt namelijk eerder bij veelvuldig gebruik van een draadloze lader. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de accu. Er zijn twee concrete oorzaken aan te wijzen.

Hitteproductie

De Lithium-cellen in batterijen houden niet van excessieve temperaturen. Het laden van een accu produceert altijd warmte, maar draadloos laden zorgt voor nog meer warmte. Dat komt omdat spoelen worden gebruikt om de energie via een elektromagnetisch veld door te geven. Bij het laden met een kabel is er een directe, fysieke verbinding. Die spoelen zijn dus niet nodig en daardoor wordt minder warmte geproduceerd.

Draadloos laden schematisch
Klik/tap voor groter.

Verhoogd voltage

Met draadloos laden ben je eerder geneigd om je telefoon op een pad te leggen. Iedere paar procent is immers mooi meegenomen, maar dat veroorzaakt meer slijtage. Normaal werken de cellen van een accu op 3,7 volt, maar tijdens het laden wordt dat verhoogd naar ongeveer 4,25 volt. Door de batterijspanning meermaals per dag zo hoog te maken, wordt de levensduur van de accu verkort.

Als je de telefoon een hele nacht op het laadstation legt, wordt de accu niet alleen lang blootgesteld een verhoogde temperaturen, maar wisselt het voltage ook constant. Als je accu helemaal vol is, stopt het opladen even. Wanneer de accu weer enkele procenten leger is, start het laden opnieuw. Dit toont iOS niet, maar gebeurt wel doorlopend. Het voltage switcht dus constant en dat is niet schadelijk, maar verkort de levensduur van je accu wel.

Apple AirPower
Apple komt binnenkort met een 3-in-1-lader genaamd AirPower – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple Inc.

Dit zal er niet voor zorgen dat je accu twee keer zo snel slijt, maar draagt er wel aan bij. Draadloos laden is dan ook prima, maar gebruik het met mate. Probeer je accu sowieso pas op te laden als er 40 procent of minder energie over is. Laat je telefoon ook niet uren aan de lader zitten of op het laadpad liggen als deze vol is.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  rruiter1

  Handig te weten voor mijn Applewatch.

 • Profielfoto
  jojost1

  Goede link vanuit Apple: https://www.apple.com/nl/batteries/maximizing-performance/

  Eigen mening:

  Tegenwoordig zit er zo veel battery management in iPhones etc dat het niet meer uit maakt joh, gewoon laden wanneer je zin hebt – word je veel blijer van:) Batterijen zijn na 3 jaar eigenlijk tóch altijd aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @rruiter1, ik zou je hier niet te veel door laten leiden. Wanneer je Apple Watch de 100% haalt stopt de toevoer van energie aan het stopcontact onmiddellijk, ik heb met mijn eigen meetapparatuur doorheen de nacht geen enkele stijging in vermogen gedetecteerd nadat mijn Apple Watch de 100% haalde.

 • Profielfoto
  rruiter1

  @barika tnx! Ik had ook geen zin om de wekker te zetten😅

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Hoewel ik de argumenten in het artikel kan volgen, vind ik het wel een tendentieus artikel. Wat is nu de schade op langere termijn van draadloos opladen? Het is overigens nieuw voor mij dat draadloos laden de levensduur van de batterij verkort. Het wordt ook niet nadrukkelijk door Apple vermeld wanneer je kiest voor draadloos laden.

 • Profielfoto
  HA Rold

  Fake news!

 • Profielfoto
  tuuur

  En sneller laden is makkelijk maar zorgt ook voor een kortere levensduur hahaha, nog even en er komen berichtjes met het advies om nooit op te laden 😂

 • Profielfoto
  Q-collective

  Voor Apple natuurlijk allemaal “nieuws”, maar de techniek bestaat al een aantal jaar. Hoe loopt dit nu op Android toestellen?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Dit is een artikel over angst. Angst haalt het slechtste in de mens boven. Apple staat voor mij voor durf. Dat ze wel eens uit de vocht vliegen hoort daar bij.

 • Profielfoto
  Papjes

  Wat een onzin verhaal dit!! Ik moet er van 🤮 en 💩!

 • Profielfoto
  joopgran

  Hier een artikel over het opladen van de batterij van een smartphone.

  Heel anders als wat er in dit artikel staat

  https://www.businessinsider.nl/the-best-way-to-charge-your-smartphone-2018-1/?international=true&r=US

 • Profielfoto
  Frans

  “Probeer je accu sowieso pas op te laden als er 40 procent of minder energie over is. Laat je telefoon ook niet uren aan de lader zitten of op het laadpad liggen als deze vol is.”

  Dit is echt complete onzin. Li-ion accus ver ontladen is juist schadelijk en een goede lader schakelt uit of gaat over op druppel laden als de accu vol is. Mijn MacBook pro uit 2011 heb ik vrijwel constant aan de adapter hangen. De nog originele accu heeft nog een capaciteit van 96% en wanneer ik de laptop van de stroom af gebruik houdt deze het met gemak een hele avond uit zonder dat de accu onder de 20% komt.

  Of de rest van dit FUD artikel waar is weet ik niet, maar op basis van bovenstaande heb ik zo mijn vermoedens.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  om je Li-ion accu in een zo goed mogelijke conditie te houden wordt geadviseerd om hem ongeveer rond de 40/70% te houden qua lading, en zeker niet op 100% en daarna constant aan de lader laten.

  Dure industriele laders schakelen vaak af rond de 80%, als bescherming van de accu, maar voor een consumentenartikel als een telefoon is dat niet gebruikelijk, mensen zien graag die 100% op hun schermpje, want lekker vol.

  Verder voor de meeste mensen vooral een theoretisch probleem, het merendeel zal de telefoon wegdoen voordat de accu op is. Zo niet, een nieuwe accu is goedkoop.

  Maar, artikel klopt dus wel, maar op een zeer theoretisch level.

 • Profielfoto
  Jorik

  Waar is de bron voor de info in dit artikel? Ik lees een aantal zaken, die haaks staan op wat ik verwacht had.

  Bijvoorbeeld, als je de warmteontwikkeling wilt vergelijken tussen bedraad of draadloos, moet je het eerste hebben over of je 5W of 7.5W draadloos aan het opladen bent en of je met de iPhone, iPad of USB-C adapter aan het opladen bent. Dat geeft enorme verschillen in de laadstroom en dat zal vast en zeker veel meer verschil in warmteontwikkeling in de elektronica en de accu zelf veroorzaken dan die spoeltjes in de telefoon!

 • Profielfoto
  Absrnd

  Wat een slecht clickbait-artikel van OneMoreThing !

  alleen maar aannames en nergens echt onderzoek met bewijs:(

 • Profielfoto
  App69

  joopgran op 14 maart 2018 21:01
  Hier een artikel over het opladen van de batterij van een smartphone.

  Heel anders als wat er in dit artikel staat

  https://www.businessinsider.nl/the-best-way-to-charge-your-smartphone-2018-1/?international=true&r=US

  Interessant artikel. Tx for the tip.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Is het al jaren niet zo dat als een accu vol is dat het laden stopt? Druppelladen noemt men dat en bestaat al jaren.

 • Profielfoto
  ¿`„

  fgeer op 14 maart 2018 20:50
  Wat een onzin verhaal dit!! Ik moet er van 🤮 en 💩!

  Tjonge, jij bent niet zo van de inhoud begrijp ik hier uit. Nou fijn dat ik weet dat jij het een onzin verhaal vindt. Echt een toevoeging aan mijn leven.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Laden doe ik via het zonnepaneel dat achter op mijn IphoneX zit. Wordt ie wel warm van, maar dan slaat de airco meteen aan. Hebben jullie dat ook steeds?