iPad mini 4 in prijs verlaagd, maar niet vernieuwd

Door: Raymon Mens - 7 reacties
iPad mini 4 in doos 16x9

Apple heeft de prijs van de iPad mini 4 stilletjes verlaagd van € 489,- naar € 439,- Helaas is dit de enige wijziging aan de kleinste tablet in Apple’s assortiment. De 7,9-inch iPad is sinds vorig jaar alleen nog maar verkrijgbaar met 128GB opslag.

De 9,7-inch iPad werd dinsdag grondig vernieuwd, maar de iPad mini blijft in het verleden verankerd. Behalve de prijs is er niets veranderd. Zo heeft de kleine iPad nog steeds een A8-processor die niet geschikt is voor ARKit. Ook is er geen ondersteuning voor de Apple Pencil.

Kleine pluspunten iPad mini

Toch heeft de iPad mini 4 nog steeds een aantal pluspunten. De tablet is niet alleen klein en licht, maar heeft ook een gelamineerd scherm dat minder reflecteert dan het scherm van de 9,7-inch iPad. Toch zal de 6e generatie iPad met 9,7-inch scherm in de meeste gevallen de beste keuze zijn. Door de A10-chip zal deze een stuk langer software-updates ontvangen.

Of er een toekomst voor de iPad mini is, is alles behalve zeker. Vorig jaar zei Phil Schiller dat de kleinste iPad blijft bestaan omdat het compacte formaat nog steeds geliefd is. De Apple-topman zei echter ook dat Apple zich in de toekomst zal focussen op tablets met een scherm van ongeveer 10-inch.

iPad mini
Klik/tap voor groter.

De iPad mini werd in het najaar van 2012 geïntroduceerd, maar niet van harte. Steve Jobs geloofde niet in een tablet van minder dan 9-inch. Hij was ervan overtuigd dat een kleine tablet niet comfortabel te gebruiken was. Hij zei in een e-mail aan zijn collega Phil Schiller “Dit formaat is nutteloos. We zouden schuurpapier mee moeten leveren zodat gebruikers hun vingers half zo groot kunnen maken”.

AppleCare voor iPad ook goedkoper

Naast de prijs van de iPad mini, heeft Apple ook de prijs van AppleCare+ voor iPad verlaagd. De extra garantie voor de iPad kost nu € 79 in plaats van € 99. AppleCare+ voor de iPad Pro kost nog steeds € 99.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Cybertopian

  Waarom de mini geen update heeft gekregen is weer een raadsel. Een A10 had daar ook niet mistaan. (De mini heeft hetzelfde aan ppi (326) als de (meeste) iPhones. Dus alle knopjes zijn op een mini net zo groot als op de iPhone (3.5″, 4″ en 4.7″ modellen).

  Overigens heeft de iPad gen. 6 ook alleen een A10, pencil ondersteuning en BT 4.2 gekregen. Het is dus echt het budget model geworden om te concurreren aan de onderkant van de markt.

  Er lijkt niet veel logica meer achter de verschillende modellen te zitten. Zo denk ik nog steeds dat het 10.5″ pro model een mini uitvoering van de 12,9″ pro had moeten worden maar dat de interface te klein aan voelde en dat ze terug gegaan zijn naar de standaard 264ppi.

   

 • Profielfoto
  ghovinga

  Die wil je niet hebben

  omdat een iPad 9,7 inch 359 euro kost en je daar de pencil op kunt gebruiken

  De iPad mini is met zijn 439 nog veel te duur

 • Profielfoto
  KarelWillem

  ghovinga op 28 maart 2018 16:13
  Die wil je niet hebben…

  Ik weet wel dat ik de iPad mini voor blaadjes lezen in bed een stuk fijner vond, dan de 9,7 inch. Dus zo stellig kan je dat zeker niet zeggen. Alleen is die combinatie met 128 GB dan weer dikke overkill.

 • Profielfoto
  ray-

  Toont alleen maar aan dat im juni een nieuwe wordt geïntroduceerd

 • Profielfoto
  App69

  ray- op 28 maart 2018 17:01
  Toont alleen maar aan dat im juni een nieuwe wordt geïntroduceerd

  Echt niet! De mini is dood. Mac Mini, iPad Mini. Sommigen leven echt in een luchtbel.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Ik twijfel erg.

  Onze kinderen hebben allebei nog een iPad mini 2, maar helaas zitten ze steeds tegen de maximale opslag aan. Voor kinderen is het een ideaal formaat!

  De enige andere optie is een een iPad mini 4 met 128GB, maar gezien de prijs van de nieuwe iPad is deze wel heel aantrekkelijk geworden…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  MichaelB op 28 maart 2018 19:34
  Ik twijfel erg.

  Onze kinderen hebben allebei nog een iPad mini 2, maar helaas zitten ze steeds tegen de maximale opslag aan. Voor kinderen is het een ideaal formaat!

  De enige andere optie is een een iPad mini 4 met 128GB, maar gezien de prijs van de nieuwe iPad is deze wel heel aantrekkelijk geworden…

  De mini4 128GB is €10 goedkoper dan de iPad6 128GB, terwijl hij al in sept 2015 uitgebracht is. Hij verhoudt zich tot de mini2 als de iPad Air2 tot de iPad Air, dwz A8 vs A7, TouchID, dunner (6,1mm vd 7,5mm), 10% lichter, beter scherm (gelamineerd), 2GB geheugen ipv 1GB, 8MP ipv 5MP camera, modernere WiFi en Bluetooth.

  Ten opzichte van de nieuwe iPad6 mist hij Pencil support en de A8 loopt, hoewel hij snel genoeg is, toch 2 generaties achter. De A10 is 2x zo snel en maakt nuttig gebruik van die kracht voor foto, video en AR processing. Maar de iPad6 is merkbaar groter, dikker en zwaarder (vergelijkbaar met de iPad Air) en heeft een wat minder scherm. Maar de kinderen zullen ook gegroeid zijn;-)

  Zie: https://www.apple.com/nl/ipad/compare/

  Het zou mooi zijn als de mini een update zou krijgen, maar de update van de iPad Air2 bleek na 2 jaar wachten iPad Pro te heten, duurder dus. Ik heb geen idee wat Apple van plan is.