iOS 11-bug: Siri onthult verborgen berichten

Door: Raymon Mens - 4 reacties

iOS 11 laat je de inhoud van notificaties op je lockscreen verbergen zolang je iPhone vergrendeld is. Alleen na het ontgrendelen verschijnt de inhoud van berichten op het scherm. Goed voor je privacy, maar helaas gooit Siri roet in het eten.

Siri blijkt namelijk geen rekening te houden met verborgen notificaties. Als je de virtuele assistent vraagt “Lees mijn notificaties voor” worden ze allemaal uitgesproken, ook de inhoud van verborgen berichten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

iOS 11.2.6 en betaversie iOS 11.3 vatbaar

Het Braziliaanse Mac Magazine kwam deze bug op het spoor en wij hebben de werking geverifieerd. Zowel iOS 11.2.6 als de laatste betaversie van iOS 11.3 is vatbaar voor deze bug. De enige uitzondering lijkt de Berichten-app van Apple zelf (iMessage). Als je vraagt om je laatste berichten voor te lezen, zegt Siri dat je eerst je iPhone moet ontgrendelen.

Vraag je echter om je laatste WhatsApp-berichten, dan worden ze gewoon voorgelezen. Ook notificaties van andere apps zoals Skype, Facebook Messenger, Slack en Telegram worden meteen voorgelezen. Zelfs als ze verborgen zijn. De optie voor het verbergen van notificaties is te vinden onder InstellingenBerichtgevingToon voorvertoning.

iOS 11 berichten verbergen
Klik/tap voor groter.

De enige manier om dit te voorkomen is om Siri volledig te blokkeren bij vergrendeling. Dat kan via InstellingenSiri en zoeken → Sta Siri toe bij vergrendeling.

Siri is wel vaker te loslippig

Het is niet de eerste keer dat Siri te loslippig is. In 2016 kon Siri ook gebruikt worden om contacten en foto’s van een vergrendelde iPhone te bekijken. Apple is doorgaans snel met het dichten van dit soort lekken. Nu de Siri-bug bekend is, bevat een volgende iOS-versie hoogstwaarschijnlijk een oplossing. De definitieve versie van iOS 11.3 wordt binnen enkele weken verwacht.

Update 26/03/2018: Apple werkt aan fix

Apple heeft tegenover Amerikaanse media gezegd aan een fix te werken. Het is onduidelijk of die meteen in iOS 11.3 komt, of dat Apple op korte termijn iOS 11.2.7 uitbrengt.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  JLnl

  Vraag je echter om je laatste WhatsApp-berichten, dan worden ze gewoon voorgelezen.

  Op 11.2.6 krijg ik toch het bericht van Siri dat ik eerst de iPhone moet ontgrendelen om mijn Whatsapp berichten voor te lezen.

 • Profielfoto
  MJNZ

  Dit is toch geen bug! Het is toch juist een service dat je op afstand kan roepen naar Siri “lees mijn berichten voor”. Ik zou het juist hinderlijk vinden om dan telkens eerst die telefoon te ontgrendelen. Dan kun je ze net zo goed direct van het scherm lezen.

 • Profielfoto
  Ruurd

  Geen bug. Zet Siri on lockscreen gewoon uit.

 • Profielfoto
  steveb

  hoe kunnen we weten dat iOS 11.3 er vatbaar voor is?
  als dat nog niet beschikbaar is?