iOS 11.3 spaart accu van permanent ladende iPad

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Met iOS 11.3 krijg je eindelijk inzicht in de status van je iPhone-accu en kun je het afremmen van een iPhone met een slecht batterij uitzetten. De iPad heeft deze functies niet, maar Apple is zijn tablet niet vergeten.

De iPad is niet alleen geschikt voor op de bank of onderweg, maar wordt ook veel gebruikt als kassa of kiosk. De tablet wordt dan vaak permanent met een lader verboden. Dat is slecht voor de accu, maar iOS 11.3 neemt maatregelen.

iOS 11.3 heeft modus voor permanent verbonden iPad

De nieuwe iOS-versie detecteert wanneer een iPad permanent met een lader verbonden is. De accu is daar niet voor gemaakt en presteert het best bij regelmatig opladen en ontladen. Wanneer een iPad met iOS 11.3 voor lange tijd aan een lader hangt, wordt de stroomtoevoer regelmatig onderbroken. De accu kan dan even ontladen.

iPad als kassa
Klik/tap voor groter.

Je hoeft deze modus als gebruiker niet handmatig in te schakelen. iOS is slim genoeg om dit geheel automatisch te regelen. Wanneer een iPad regelmatig van de lader wordt gehaald, zal deze steeds weer volledig geladen worden. Een transparante functie die goed is voor de levensduur van de accu. Apple licht de precieze werking toe in een support-document.

Geen inzicht in accucapaciteit iPad

Opmerkelijk is dat iOS 11.3 bezitters van een iPad geen inzicht geeft in de conditie van hun accu. Op de iPhone is dat wel het geval en kun je via het menu InstellingenBatterijBatterijconditie zien hoe je accu eraan toe is. De functie is nog in betafase, dus mogelijk volgt ondersteuning voor de iPad later. Als je benieuwd bent naar de conditie van je iPad-accu, kun je coconutBattery gebruiken.

iOS 11.3 iPhone batterijconditie
Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Dit heet druppel laden en is al zo oud als de weg naar Rome. Beetje laat dus Apple.

 • Profielfoto
  tonnert

  Het beste zou juist zijn om de batterij niet tot 100% op te laden, dat verkort de levensduur juist. Consensus is vanaf 60/70% en dan tot 90% te laden.

  Zie ook deze link waarin het hoe en waarom wordt uitgelegd.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Werkt. niet op een iPhone 5s. Wat geen verrassing zal heten.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Nick Seamore op 30 maart 2018 16:32
  Dit heet druppel laden en is al zo oud als de weg naar Rome. Beetje laat dus Apple.

  Apple doet uiteraard al langer aan druppelladen.

  eens opgeladen stopt het laden zo ook bij bvb macbooks tot het toestel van 100 naar 95% is gezakt.

  dit detecteerd wellicht of de lader écht lang aangesloten blijft, en zet de batterij op een rustig dieet.

   

  daarnaast (snel) opladen tot 100% is idd niet goed; maar is die 100 wel 100? Da’a maar een achterliggend afgestelde grenswaarde.

 • Profielfoto
  bonestaak

  Het is precies zoals Tonnert aangeeft,  je moet nooit de batterij helemaal opladen, en overigens ook nooit te ver laten ontladen.  In beidde situaties wordt de levensduur verkort.  Voor een mobiele telefoon is het eenvoudig,  wat ik doe is als ik iedere dag even mijn email etc ga checken even snel opladen tot ca 92 procent.  Doordat ik alleen mijn Wifi en data aanzet als ik het werkelijk nodig heb valt mijn telefoon nooit verder dan tot ca 70 procent terug iedere dag.

  Helaas is het natuurlijk bij een laptop een stuk lastiger en ook een Ipad omdat deze aanzienlijk langer erover doen op op te laden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  bonestaak op 1 april 2018 11:10
  Het is precies zoals Tonnert aangeeft,  je moet nooit de batterij helemaal opladen, en overigens ook nooit te ver laten ontladen.  In beidde situaties wordt de levensduur verkort.  Voor een mobiele telefoon is het eenvoudig,  wat ik doe is als ik iedere dag even mijn email etc ga checken even snel opladen tot ca 92 procent.  Doordat ik alleen mijn Wifi en data aanzet als ik het werkelijk nodig heb valt mijn telefoon nooit verder dan tot ca 70 procent terug iedere dag.

  Helaas is het natuurlijk bij een laptop een stuk lastiger en ook een Ipad omdat deze aanzienlijk langer erover doen op op te laden.

  Onzin. Vroeger moest je een heel ritueel aanhouden voor laden en ontladen, maar de moderne accu’s hebben deze nadelen allang niet meer. Gewoon doen wat je prettig vindt, het maakt voor de accu’s niet uit.

  Behalve voor de accu van een iPhone: daar kun je niks goeds mee doen omdat het gewoon een veel te kleine prutsaccu is. En met het belabberde garantiebeleid van Apple kun je een iPhone die langer (betrouwbaar) meegaat dan 3 jaar wel vergeten: dan is je accu versleten en kun je je iPhone wegsmijten…

   

 • Profielfoto
  tav

  wegsmijten? Je kan de accu toch laten vervangen door Apple of door anderen

 • Profielfoto
  Martin Efdee

  Ik kon op mijn iPad mini 4 Coconut Battery niet downloaden vanuit de Appstore, want Coconut Battery (v3.6.7) schijnt sinds een aantal maanden, op gezag van Apple wegens bepaalde issues, uit de Appstore gehaald te zijn. Komt mogelijk, na revisie door Coconut Battery, weer terug (volgens Coconut Battery zelf).

   

 • Profielfoto
  Martin Efdee

  … maar als je je iPad (of iPhone) verbindt met je MacBook/iMac, waar Coconut Battery op geïnstalleerd staat, kun je de batterijgegeven ook eenvoudig aflezen en heb een aparte app voor je iDevice niet nodig.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  tav op 2 april 2018 15:23
  wegsmijten? Je kan de accu toch laten vervangen door Apple of door anderen

  Breek me de bek niet open. Ik heb dus een iPhone 5 gehad: accu vervangen. iPhone 6 exact hetzelfde verhaal, alleen viel die net buiten de boot. Enkele maanden geleden kondigde Apple aan om de accu van de iPhone 6 toch te vervangen voor 29 Euro. Ik naar Amac, moet ik ineens 39 euro betalen en graag vooraf. Oke, ik had het over voor een verse iPhone 6, dus betalen maar. In de winkel werd bevestigd dat mijn accu inderdaad ver heen was, dus opsturen die foon. Krijg ik na een week ineens een mail dat mijn iPhone niet in aanmerking komt (zat blijkbaar een klein deukje in de behuizing, wat heeft dat met de accu te maken?) en dat ik voor 420 Euro een ruil-iPhone kon kopen.

  Resultaat: 39 Euro door het putje en mijn laatste restje vertrouwen in de iPhone is nu compleet door de plee gespoeld. Ik heb nu een Xiaomi Mi Mix 2S op het oog die voor 500 Euro een betere camera en en grotere schermratio heeft dan de iPhone X van 1250 Euro (waarvan je de accu na 3 jaar waarschijnlijk ook weg kunt pleuren).