Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 29 maart 2018
Leestijd: 4 minuten

iOS 11.3 nu beschikbaar voor alle iPhones en iPads, dit is er nieuw

Apple heeft zojuist iOS 11.3 voor iPhone en iPad uitgebracht. Na een valse start op woensdag is derde, grote update van iOS 11 nu voor iedereen beschikbaar.

iOS 11.3 bevat een behoorlijk aantal nieuwigheden. Van verbeterd batterijbeheer tot nieuwe animoji. In dit artikel een compleet overzicht van alle vernieuwingen, verbeteringen en welke functies het niet hebben gehaald.

iOS 11.3 installeren

Je kunt iOS 11.3 net als alle andere iOS-updates op je iPhone, iPod of iPad installeren via InstellingenAlgemeenSoftware-update. Daarnaast kun je de update uitvoeren via iTunes op Mac of PC. Hang je apparaat aan de USB-kabel, tik het iPhone-icoon rechtsboven aan een selecteer Zoeken naar Update.

Meer inzicht in batterij en prestaties

Er was de laatste tijd wat ophef over het vertragen van oude iPhones. Apple remt de processor van een iPhone met versleten batterij af om de accuduur te verlengen en uitvallen te voorkomen. iOS 11.3 gaat tonen wanneer deze ‘iPhone-rem’ in werking treedt en laat je kiezen: maximale snelheid met het risico op uitval en een korte accuduur, of minder prestaties en een goede accuduur. Je kunt ook zien hoe je accu eraan toe is.

Deze functie is te vinden onder het menu InstellingenBatterijConditie van de batterij. Lees je meer over de werking van deze functie in dit artikel.

Een iPhone met een goede accu (links) en versleten accu (rechts) – Klik/tap voor groter.

Safari 11.1 is een betere browser

Bij iOS 11.3 krijg je ook een nieuwe versie van Safari. Apple’s browser gaat naar versie 11.1 en krijgt 5 grote vernieuwingen. Ontwikkelaars zullen enthousiast worden van de ondersteuning voor Progressive web apps, terwijl iedereen die zich bewust is van zijn privacy de betere bescherming tegen tracking kan waarderen. Alle 5 de nieuwe functies staan in dit artikel op een rij.

Locatiegegevens voor hulpdiensten

Bel je met iOS 11.3 naar noodnummer 112? Dan wordt je GPS aangezet en je locatie bij het telefoontje naar de centrale gestuurd. Dit heet Advanced Mobile Location (AML) en moet in 2019 door alle alarmcentrales in Europa worden ondersteund. Na de update is je iPhone er in ieder geval klaar voor.

De 112-meldkamer in Rijswijk – Klik/tap voor groter.

Meer animoji voor iPhone X

Bezitters van een iPhone X kunnen zich opmaken voor meer animoji. In iOS 11.3 wordt het aantal beschikbare karakters verhoogd van 12 naar 16. Nieuw zijn de leeuw, draak, beer en het doodshoofd. Wij verwachten dat Apple in komende updates steeds meer emoji die op je gezicht reageren nog verder uit gaat breiden.

Dit zijn alle 16 animoij van iOS 11.3

ARKit flink verbeterd

Apple’s framework voor Augmented Reality wordt ook uitgebreid. iOS 11.3 brengt ARKit 1.5, dat naast horizontale ook verticale oppervlakken kan herkennen. Zo is het straks niet alleen mogelijk om een virtueel object op de vloer te zetten, maar ook iets op muren te tonen. Daarnaast kunnen posters of andere objecten omgezet worden naar augmented reality-objecten. Dat is leuk in bijvoorbeeld musea. ARKit 1.5 biedt ook een 50% hogere resolutie en ondersteunt autofocus voor betere resultaten.

Klik/tap voor groter.

AirPlay 2 en iMessage in iCloud ontbreken

Hoewel in eerdere betaversies van iOS 11.3 AirPlay 2 aanwezig was, heeft Apple’s nieuwe standaard voor streaming audio het niet in de definitieve versie van iOS 11.3 gehaald. Dat wil zeggen dat multiroom-audio en stabielere streaming nog even op zich laten wachten. Wanneer AirPlay 2 wél beschikbaar is, blijft de vraag.

Dit geldt ook voor iMessage in iCloud. Hoewel de functie die berichten tussen iOS, macOS en Apple Watch synchroniseert wel in een van de laatste betaversies aanwezig was, heeft Apple ‘m last-minut geschrapt.

Nieuwe privacyschermen

Apple is transparanter over de verwerking van persoonlijke gegevens. Bij het openen van een app wordt nu een scherm getoond met daarop precies omschrijven welke data wordt verzameld en met welk doel. Deze schermen verschijnen alleen wanneer een iOS-app voor het eerst wordt geopend. Apple voldoet hierdoor aan de komende Europese privacywet GDPR.

Klik/tap voor groter.

En verder…

  • HomeKit werkt in iOS 11.3 ook met software-authenticatie. Daardoor kunnen fabrikanten makkelijker bestaande accessoires compatibel maken met Apple’s ecosysteem voor een slim huis.
  • iMessage krijgt een optie voor zakelijke gesprekken. Onder de noemer ‘Business Chat’ kunnen bedrijven iMessage vanaf iOS 11.3 gebruiken voor zaken als klantcontact, service en sales. Dit werkt vooralsnog alleen in de VS.
  • In de VS wordt de gezondheid-app uitgebreid met een medisch dossier. Slechts een aantal private ziekenhuizen ondersteunen dit, maar in Nederland is het nog niet zo ver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 11.3 nu beschikbaar voor alle iPhones en iPads, dit is er nieuw
Sluiten