iOS 11.3 nu beschikbaar voor alle iPhones en iPads, dit is er nieuw

Door: Raymon Mens - 30 reacties
publieke bèta iOS 13
Afbeelding: Apple

Apple heeft zojuist iOS 11.3 voor iPhone en iPad uitgebracht. Na een valse start op woensdag is derde, grote update van iOS 11 nu voor iedereen beschikbaar.

iOS 11.3 bevat een behoorlijk aantal nieuwigheden. Van verbeterd batterijbeheer tot nieuwe animoji. In dit artikel een compleet overzicht van alle vernieuwingen, verbeteringen en welke functies het niet hebben gehaald.

iOS 11.3 installeren

Je kunt iOS 11.3 net als alle andere iOS-updates op je iPhone, iPod of iPad installeren via InstellingenAlgemeenSoftware-update. Daarnaast kun je de update uitvoeren via iTunes op Mac of PC. Hang je apparaat aan de USB-kabel, tik het iPhone-icoon rechtsboven aan een selecteer Zoeken naar Update.

Meer inzicht in batterij en prestaties

Er was de laatste tijd wat ophef over het vertragen van oude iPhones. Apple remt de processor van een iPhone met versleten batterij af om de accuduur te verlengen en uitvallen te voorkomen. iOS 11.3 gaat tonen wanneer deze ‘iPhone-rem’ in werking treedt en laat je kiezen: maximale snelheid met het risico op uitval en een korte accuduur, of minder prestaties en een goede accuduur. Je kunt ook zien hoe je accu eraan toe is.

Deze functie is te vinden onder het menu InstellingenBatterijConditie van de batterij. Lees je meer over de werking van deze functie in dit artikel.

iOS 11.3 conditie batterij
Een iPhone met een goede accu (links) en versleten accu (rechts) – Klik/tap voor groter.

Safari 11.1 is een betere browser

Bij iOS 11.3 krijg je ook een nieuwe versie van Safari. Apple’s browser gaat naar versie 11.1 en krijgt 5 grote vernieuwingen. Ontwikkelaars zullen enthousiast worden van de ondersteuning voor Progressive web apps, terwijl iedereen die zich bewust is van zijn privacy de betere bescherming tegen tracking kan waarderen. Alle 5 de nieuwe functies staan in dit artikel op een rij.

Locatiegegevens voor hulpdiensten

Bel je met iOS 11.3 naar noodnummer 112? Dan wordt je GPS aangezet en je locatie bij het telefoontje naar de centrale gestuurd. Dit heet Advanced Mobile Location (AML) en moet in 2019 door alle alarmcentrales in Europa worden ondersteund. Na de update is je iPhone er in ieder geval klaar voor.

Meldkamer 112
De 112-meldkamer in Rijswijk – Klik/tap voor groter.

Meer animoji voor iPhone X

Bezitters van een iPhone X kunnen zich opmaken voor meer animoji. In iOS 11.3 wordt het aantal beschikbare karakters verhoogd van 12 naar 16. Nieuw zijn de leeuw, draak, beer en het doodshoofd. Wij verwachten dat Apple in komende updates steeds meer emoji die op je gezicht reageren nog verder uit gaat breiden.

animoji overzicht iOS 11.3
Dit zijn alle 16 animoij van iOS 11.3

ARKit flink verbeterd

Apple’s framework voor Augmented Reality wordt ook uitgebreid. iOS 11.3 brengt ARKit 1.5, dat naast horizontale ook verticale oppervlakken kan herkennen. Zo is het straks niet alleen mogelijk om een virtueel object op de vloer te zetten, maar ook iets op muren te tonen. Daarnaast kunnen posters of andere objecten omgezet worden naar augmented reality-objecten. Dat is leuk in bijvoorbeeld musea. ARKit 1.5 biedt ook een 50% hogere resolutie en ondersteunt autofocus voor betere resultaten.

ArKit iOS 11.3
Klik/tap voor groter.

AirPlay 2 en iMessage in iCloud ontbreken

Hoewel in eerdere betaversies van iOS 11.3 AirPlay 2 aanwezig was, heeft Apple’s nieuwe standaard voor streaming audio het niet in de definitieve versie van iOS 11.3 gehaald. Dat wil zeggen dat multiroom-audio en stabielere streaming nog even op zich laten wachten. Wanneer AirPlay 2 wél beschikbaar is, blijft de vraag.

Dit geldt ook voor iMessage in iCloud. Hoewel de functie die berichten tussen iOS, macOS en Apple Watch synchroniseert wel in een van de laatste betaversies aanwezig was, heeft Apple ‘m last-minut geschrapt.

Nieuwe privacyschermen

Apple is transparanter over de verwerking van persoonlijke gegevens. Bij het openen van een app wordt nu een scherm getoond met daarop precies omschrijven welke data wordt verzameld en met welk doel. Deze schermen verschijnen alleen wanneer een iOS-app voor het eerst wordt geopend. Apple voldoet hierdoor aan de komende Europese privacywet GDPR.

iOS 11.3 privacyschermen
Klik/tap voor groter.

En verder…

 • HomeKit werkt in iOS 11.3 ook met software-authenticatie. Daardoor kunnen fabrikanten makkelijker bestaande accessoires compatibel maken met Apple’s ecosysteem voor een slim huis.
 • iMessage krijgt een optie voor zakelijke gesprekken. Onder de noemer ‘Business Chat’ kunnen bedrijven iMessage vanaf iOS 11.3 gebruiken voor zaken als klantcontact, service en sales. Dit werkt vooralsnog alleen in de VS.
 • In de VS wordt de gezondheid-app uitgebreid met een medisch dossier. Slechts een aantal private ziekenhuizen ondersteunen dit, maar in Nederland is het nog niet zo ver.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Hans S

  Check

 • Profielfoto
  fransvandam

  pff nog steeds geen iMessage in Cloud…:-(

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Geen reden om te upgraden.

 • Profielfoto
  RW076

  Liever een iPhone SE2 dan iOS 11.3

 • Profielfoto
  vmaxbeast

  is deze gelijk aan de laatste beta ?

 • Profielfoto
  vmaxbeast

  bij mij verschijnt hij niet

 • Profielfoto
  Night

  2,6 GB…. goeiemorgen!

 • Profielfoto
  Night

  Gewèldig….

 • Profielfoto
  Edwin

  vuurvreter op 29 maart 2018 20:23
  Geen reden om te upgraden.

  Kan zijn, maar heb je wel een reden waarom je niet zou upgraden?

 • Profielfoto
  dennissch

  Zo 11.3 draaiende op mijn iPhone!:) iPad doe ik denk ik morgen. Heb gelijk eens gekeken naar de batterijcapaciteit (dat beta stukje) en hij geeft 85% aan. (iPhone 6s, circa 2 jaar oud) ben benieuwd of dit stukje software accuraat is.  Dus ik ga het vaker eens aanslingeren. Want dingen als coconut gaven bij mij elke keer een andere capaciteit weer. Ben ook benieuwd of de batterijduur beter wordt dan onder 11.2.6, want hij ging snel leeg. Heb wel het idee dat het door de update kwam toen.

  Bevindingen tot nu toe: Heb nog niet veel er mee gespeeld maar met name de interface (menu’s en dergelijke) lijkt nóg vloeiender. Dit kan misschien ook komen doordat ik hem al een aantal weken niet uit gehad heb (wat natuurlijk ook positief is, omdat alles goed loopt) Sowieso loopt iOS 11 lekker snappy op de 6s bij mij. Apple is goed bezig. Voorheen een iPad 3 die je bijna uit het raam wou gooien van traagheid. Ben wel erg blij dat ze nu wat rekening houden meer met de ”oudere” apparaten. Want mensen blijven niet gek met elk jaar of elke 2 jaar een nieuw device kopen.

  Klein tipje, meeste weten dit al denk ik. Ik maak in iTunes meestal (zeker bij dit soort grote updates) een backup lokaal vóór ik ga updaten. Mocht er toch wat mis gaan of niet lekker aanvoelen kan je hem via DFU nog herstellen naar de voorgaande iOS versie en je backup terug zetten. Dit kan natuurlijk maar zeer beperkte tijd (zolang de oudere iOS versie nog ondertekend wordt door Apple)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Edwin op 29 maart 2018 21:52

  vuurvreter op 29 maart 2018 20:23
  Geen reden om te upgraden.

  Kan zijn, maar heb je wel een reden waarom je niet zou upgraden?

  Bespaar jezelf de moeite om ernaar te vragen. Vuurvreter is geboren met een zilveren lepel in z’n reet en klaagt sindsdien dat ze ‘m te diep gestoken hebben.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  MoNdO GeNeRaToR op 29 maart 2018 22:16

  Edwin op 29 maart 2018 21:52

  vuurvreter op 29 maart 2018 20:23
  Geen reden om te upgraden.

  Kan zijn, maar heb je wel een reden waarom je niet zou upgraden?

  Bespaar jezelf de moeite om ernaar te vragen. Vuurvreter is geboren met een zilveren lepel in z’n reet en klaagt sindsdien dat ze ‘m te diep gestoken hebben.

  Ik heb geen enkele toegevoegde waarde kunnen vinden om de update uit te voeren. Daarbij is mijn ondervinding van jaren iPhone/iPad gebruik, dat elke update heel langzaam de snelheid uit de iPhone/iPad haalt, dus een achteruitgang van mijn device. En door juist niet te gaan update, houdt ik de snelheid vast op mijn devices.

  En die zilveren lepel is een fabeltje, ik heb gouden lepel:-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er is ook een update voor de Apple TV app.

  Next time better Apple 😕

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Weer een sprinboard bug.

 • Profielfoto
  Niels

  De beste functie vond ik iMessage in iCloud, helaas weer geschrapt ondanks dat deze functie het gewoon prima deed in de beta. Je begint je toch langzamerhand af te vragen waarom dit steeds wordt geannuleerd?!

 • Profielfoto
  scd

  vuurvreter op 29 maart 2018 En die zilveren lepel is een fabeltje, ik heb gouden lepel:-)

  😂

 • Profielfoto
  csteelooper

  NielsDam op 30 maart 2018 01:43
  De beste functie vond ik iMessage in iCloud, helaas weer geschrapt ondanks dat deze functie het gewoon prima deed in de beta. Je begint je toch langzamerhand af te vragen waarom dit steeds wordt geannuleerd?!

  Waarschijnlijk omdat (Apple vindt dat) er problemen mee zijn… Of misschien om tóch nog een nieuwe feature in iOS 12 te kunnen duwen, nu het meeste aan features voor die release geschrapt is. Er zijn geruchten dat het met iOS 12 en MacOS 10.14 mogelijk zal worden om iPad- en later ook iPhone-apps op de Mac te draaien, maar verder is zo’n beetje alles aan echte vernieuwing geschrapt ten gunste van verdere verbetering van algemene prestaties en stabiliteit.

  Als ze dan nu kunnen zeggen: daar is iMessage in the cloud dan, dan hebben ze tenminste nóg een staple feature. Want geloof me of niet, er zijn meer mensen zoals (hier) Vuurvreter, die alleen updaten als er nieuwe features zijn… To be honest, I couldn’t care less…

 • Profielfoto
  Facundo

  Want geloof me of niet, er zijn meer mensen zoals (hier) Vuurvreter, die alleen updaten als er nieuwe features zijn… To be honest, I couldn’t care less…

  Vuurvreter schrijft juist dat het hem vooral om de prestaties gaat. Eerst goed lezen voordat je met je gebruikelijke arrogantie komt opdraven.

 • Profielfoto
  sanderman

  Ik ben gewoon lekker aan het updaten hoor. Niet eens om de nieuwe functies, maar gewoon om te zorgen dat m’n X up to date blijft met prestaties en veiligheid.

 • Profielfoto
  html-junky

  Stabiliteit is voor mij veel belangrijker dan nieuwe features, liever niks nieuws te zien dan allemaal functies die slecht werken

 • Profielfoto
  Wootism

  Night op 29 maart 2018 21:30
  Gewèldig….

  Waarom zou je in godsnaam je iPhone updaten via iTunes?

   

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Zo mijn good old 5s is weer up to date. Zal de laatste update zijn vermoed ik voor ios12 welke niet meer op de 5s beschikbaar zal komen(?).

  Tzt overstappen naar een SE.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn wifi is na 11.3 super traag. Hebben meer mensen hier last van?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Facundo op 30 maart 2018 08:51

  Want geloof me of niet, er zijn meer mensen zoals (hier) Vuurvreter, die alleen updaten als er nieuwe features zijn… To be honest, I couldn’t care less…

  Vuurvreter schrijft juist dat het hem vooral om de prestaties gaat. Eerst goed lezen voordat je met je gebruikelijke arrogantie komt opdraven.

  Dat bleek niet uit wat ik las, Facundo! Het enige wat duidelijk gerelateerd is aan prestaties in het bericht van Vuurvreter waar dit op sloeg, is dat Apple de prestaties van (oude) devices bewust zou verlagen naarmate de leeftijd vordert. Dat moge zo zijn (al geloof ik er niets van, maar dat is mijn mening), maar ook die veronderstelde cap doet zich bij een update (.x naar .y) niet voor. Dus is ook het op afstand houden daarvan door het niet installeren van deze update, niet nodig.
  Dat brengt me dan weer bij de features die er wel in zitten en de bugs die wel opgelost worden. Dat zijn er weinig (maar ze zijn er wel) en dat maakt dat er ongetwijfeld mensen zijn die de update niet (willen) installeren. Omdat updates echter erg belangrijk zijn om beveiligd te blijven, is dat allerminst slim… Ik richt me NADRUKKELIJK niet tegen Vuurvreter alleen, maar tegen een hele groep mensen die menen software-updates te kunnen of moeten uitstellen. Die dingen worden nou eenmaal niet voor niets uitgebracht. Ik ben er zelf vrijwel nooit op dag één bij als er een upgrade is (bijvoorbeeld van 11 naar 12), maar updates installeer ik meestal vrij snel. Die zijn ook nooit zo erg als wat hier over het algemeen wordt geportretteerd. Door ONDER ANDERE Vuurvreter. Ik zet hier “onder andere” zo zwaar neer, opdat je ziet dat ik me nadrukkelijk níet (alleen) op Vuurvreter richt. Laat dit duidelijk zijn.

  En beschuldig me niet van “gebruikelijke arrogantie”. Neem een spiegel ter hand en bestudeer de reflectie die je ziet als je dit zegt. Aka: wat je zegt ben je zelf. Wanneer worden mensen eens wat meer respectvol en gaan ze gebruik maken van privé-berichten als ze een persoonlijk gerichte beschuldiging als de jouwe willen uiten?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Shmoo op 30 maart 2018 00:08
  Er is ook een update voor de Apple TV app.

  Next time better Apple 😕

  Hmmm… Da’s niet de eerste keer dat ik zie dat Nederlands en Zweeds door elkaar gehaald worden… Apple is ook niet de eerste die het deed… Hier staat: “Deze update bevat kleine bugfixes”. Meer niet. Maar wel vreemd dat het er niet gewoon in het Nederlands staat… 🤔
  Stel je voor dat het ooit met de gehele interface gebeurt… Dan snapt bijna niemand er meer iets van…

 • Profielfoto
  jordy31

  sanderman op 30 maart 2018 09:08
  Ik ben gewoon lekker aan het updaten hoor. Niet eens om de nieuwe functies, maar gewoon om te zorgen dat m’n X up to date blijft met prestaties en veiligheid.

  Kan met 100% zeggen dat die 2 zaken los staan van een update.

  Een update heeft meer met GUI, extra toevoegingen in het IOS, fouten die opduiken te fixen in de nieuwe updates en ga zomaar door.

  08/02/2018 is de IBoot gelekt op reddit. Een uur erna was deze door Apple er af laten halen. Iboot is van IOS 9.3 en blijft praktisch het zelfde onder IOS 11. Ondermeer zijn er regels bijschreven in de tijd. Dit heeft indirect niks te betekenen. Maar kan voor spannende en minder spannende dingen zorgen als dit in slechte of goede handen is gekomen.

  Veiligheid? Mail, Bank app? Mwhaa, mij iPhone 4s met IOS 6.1.3 die in de la ligt doet het nog perfect ondanks de matige hardware.

  Veilig is het niet meer als ze controle over het gehele systeem hebben en er worden narrige commando’s gecreëerd door een specifieke link of mail of app te openen. Dan is het interessant om de laatste update te laten draaien op je mooie iPhone.

  Zolang dit een DOOM scenario is blijf ik lekker bij IOS 10.3.3 op de 6s en Se met me vriendin. Zie er zeker geen meerwaarde in een totale zware update (update na update) in de korte levensduur die het apparaat heeft. Alle functies die ik had zullen blijven bestaan en met het feit dat me hardware het zelfde blijft.

  Het blijft altijd leuk om mensen te horen over dat ze de laatste update draaien. Het blijft een vertrouwen die je hebt in de developers. Maar een update hoeft per definitie geen vooruitgang te betekenen.

  Iedereen doet er natuurlijk mee wat ie zelf wilt.

   

  sanderman op 30 maart 2018 09:08
  Ik ben gewoon lekker aan het updaten hoor. Niet eens om de nieuwe functies, maar gewoon om te zorgen dat m’n X up to date blijft met prestaties en veiligheid.

   

 • Profielfoto
  jordy31

  csteelooper op 31 maart 2018 08:30

  Facundo op 30 maart 2018 08:51

  Want geloof me of niet, er zijn meer mensen zoals (hier) Vuurvreter, die alleen updaten als er nieuwe features zijn… To be honest, I couldn’t care less…

  Vuurvreter schrijft juist dat het hem vooral om de prestaties gaat. Eerst goed lezen voordat je met je gebruikelijke arrogantie komt opdraven.

  Dat bleek niet uit wat ik las, Facundo! Het enige wat duidelijk gerelateerd is aan prestaties in het bericht van Vuurvreter waar dit op sloeg, is dat Apple de prestaties van (oude) devices bewust zou verlagen naarmate de leeftijd vordert. Dat moge zo zijn (al geloof ik er niets van, maar dat is mijn mening), maar ook die veronderstelde cap doet zich bij een update (.x naar .y) niet voor. Dus is ook het op afstand houden daarvan door het niet installeren van deze update, niet nodig.
  Dat brengt me dan weer bij de features die er wel in zitten en de bugs die wel opgelost worden. Dat zijn er weinig (maar ze zijn er wel) en dat maakt dat er ongetwijfeld mensen zijn die de update niet (willen) installeren. Omdat updates echter erg belangrijk zijn om beveiligd te blijven, is dat allerminst slim… Ik richt me NADRUKKELIJK niet tegen Vuurvreter alleen, maar tegen een hele groep mensen die menen software-updates te kunnen of moeten uitstellen. Die dingen worden nou eenmaal niet voor niets uitgebracht. Ik ben er zelf vrijwel nooit op dag één bij als er een upgrade is (bijvoorbeeld van 11 naar 12), maar updates installeer ik meestal vrij snel. Die zijn ook nooit zo erg als wat hier over het algemeen wordt geportretteerd. Door ONDER ANDERE Vuurvreter. Ik zet hier “onder andere” zo zwaar neer, opdat je ziet dat ik me nadrukkelijk níet (alleen) op Vuurvreter richt. Laat dit duidelijk zijn.

  En beschuldig me niet van “gebruikelijke arrogantie”. Neem een spiegel ter hand en bestudeer de reflectie die je ziet als je dit zegt. Aka: wat je zegt ben je zelf. Wanneer worden mensen eens wat meer respectvol en gaan ze gebruik maken van privé-berichten als ze een persoonlijk gerichte beschuldiging als de jouwe willen uiten?

  euh, jij leeft in een hele gevaarlijke wereld als ik jou woorden mag geloven.

  Maar iedereen zijn mening natuurlijk. Gebruik zeker geen wachtwoorden met je naam of geboorte datum. Werkt allemaal wat veiliger. Zit maar te geinen. Je hebt het goed recht om je iPhone uptodate te houden. Maar maak niet de mensen bang voor niks.

 • Profielfoto
  jordy31

  Hier nog een linkje voor iedereen met alle info. Maar maak je geen zorgen.

  Je iPhone is veilig zonder of met update.

  Maar dat hier het laatste over gesproken is wel duidelijk.

  Het zal veel energie en tijd kosten voor goede developers om hier mooie dingen van te maken. Zoals een IPSW maken zonder de check van iCloud. Zeer smakelijk als je geen gegevens meer hebt van iCloud.

  Maar ook een keerzijde….Het blokje veiligheid is gevallen…

  maar we speculeren hier. De toekomst zal het uitwijzen.

  https://ios.gadgethacks.com/news/iboot-source-code-leaked-heres-what-iphone-users-need-know-0182723/

 • Profielfoto
  bonestaak

  Er staat in de Titel:  voor alle Ipads??   ik kan mij vaag herinneren dat een paar maanden geleden de Ipad 3 niet geschikt gemaakt kon worden voor de Homekit want er was versie 10 van ios nodig.  Dan gaat versie 11 al helemaal niet werken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  jordy31 op 31 maart 2018 19:51

  csteelooper op 31 maart 2018 08:30

  Facundo op 30 maart 2018 08:51

  Want geloof me of niet, er zijn meer mensen zoals (hier) Vuurvreter, die alleen updaten als er nieuwe features zijn… To be honest, I couldn’t care less…

  Vuurvreter schrijft juist dat het hem vooral om de prestaties gaat. Eerst goed lezen voordat je met je gebruikelijke arrogantie komt opdraven.

  Dat bleek niet uit wat ik las, Facundo! Het enige wat duidelijk gerelateerd is aan prestaties in het bericht van Vuurvreter waar dit op sloeg, is dat Apple de prestaties van (oude) devices bewust zou verlagen naarmate de leeftijd vordert. Dat moge zo zijn (al geloof ik er niets van, maar dat is mijn mening), maar ook die veronderstelde cap doet zich bij een update (.x naar .y) niet voor. Dus is ook het op afstand houden daarvan door het niet installeren van deze update, niet nodig.
  Dat brengt me dan weer bij de features die er wel in zitten en de bugs die wel opgelost worden. Dat zijn er weinig (maar ze zijn er wel) en dat maakt dat er ongetwijfeld mensen zijn die de update niet (willen) installeren. Omdat updates echter erg belangrijk zijn om beveiligd te blijven, is dat allerminst slim… Ik richt me NADRUKKELIJK niet tegen Vuurvreter alleen, maar tegen een hele groep mensen die menen software-updates te kunnen of moeten uitstellen. Die dingen worden nou eenmaal niet voor niets uitgebracht. Ik ben er zelf vrijwel nooit op dag één bij als er een upgrade is (bijvoorbeeld van 11 naar 12), maar updates installeer ik meestal vrij snel. Die zijn ook nooit zo erg als wat hier over het algemeen wordt geportretteerd. Door ONDER ANDERE Vuurvreter. Ik zet hier “onder andere” zo zwaar neer, opdat je ziet dat ik me nadrukkelijk níet (alleen) op Vuurvreter richt. Laat dit duidelijk zijn.

  En beschuldig me niet van “gebruikelijke arrogantie”. Neem een spiegel ter hand en bestudeer de reflectie die je ziet als je dit zegt. Aka: wat je zegt ben je zelf. Wanneer worden mensen eens wat meer respectvol en gaan ze gebruik maken van privé-berichten als ze een persoonlijk gerichte beschuldiging als de jouwe willen uiten?

  euh, jij leeft in een hele gevaarlijke wereld als ik jou woorden mag geloven.

  Maar iedereen zijn mening natuurlijk. Gebruik zeker geen wachtwoorden met je naam of geboorte datum. Werkt allemaal wat veiliger. Zit maar te geinen. Je hebt het goed recht om je iPhone uptodate te houden. Maar maak niet de mensen bang voor niks.

  Suggereer je nou dat ik namen of geboortedata als wachtwoord gebruik? Alsjeblieft, zeg… Niet in de huidige tijd… En wat betreft “bang maken voor niks”… Je zegt het zelf: ieder zijn mening. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Als ik jou was, zou ik dit bericht dus maar zo interpreteren. Maar ook hier weer ben je vrij om te doen en te laten wat je wilt.

  jordy31 op 31 maart 2018 20:43
  Hier nog een linkje voor iedereen met alle info. Maar maak je geen zorgen.

  Je iPhone is veilig zonder of met update.

  Maar dat hier het laatste over gesproken is wel duidelijk.

  Het zal veel energie en tijd kosten voor goede developers om hier mooie dingen van te maken. Zoals een IPSW maken zonder de check van iCloud. Zeer smakelijk als je geen gegevens meer hebt van iCloud.

  Maar ook een keerzijde….Het blokje veiligheid is gevallen…

  maar we speculeren hier. De toekomst zal het uitwijzen.

  https://ios.gadgethacks.com/news/iboot-source-code-leaked-heres-what-iphone-users-need-know-0182723/

  Deze link lijkt interessant, maar is het inmiddels niet meer; de (al behoorlijk lang geleden) (gedeeltelijk) gelekte bootcode wordt niet meer gebruikt door toestellen die niet meer op iOS 9 draaien. Maar evengoed telt ook die link als een waarschuwing tégen het draaien van verouderde software, terwijl je in de voorafgaande post volhoudt dat updaten niet nodig is. Updates zijn er niet voor niets en hebben (nogmaals) doorgaans niet de implicaties die een upgrade met zich mee brengt. Dat je je in eerste instantie ver houdt van een upgrade (zoals de aanstaande van 11 naar 12) kan ik me voorstellen. We weten inmiddels dat dát bij Apple geen slecht idee is. Maar de updates (11.2 naar 11.3, etc.) kun je écht zonder problemen installeren.
  Ik blijf hierin bovendien ook bij het standpunt dat je die zou móeten installeren; maar goed… Als ik aldus “in een zeer gevaarlijke wereld leef” dan zij dat zo. Als het installeren van software-updates me dan extra veiligheid biedt, is dat des te beter.