Raymon Mens
Raymon Mens App Store 30 maart 2018

Kleinere bestanden: ImageOptim ondersteunt nu ook SVG

De Mac-app ImageOptim is als je het ons vraagt onmisbaar voor iedereen die met afbeeldingen op het web bezig is. Door metadata te verwijderen en allerlei andere optimalisaties door te voeren, weet de app vaak tientallen procenten van de bestandsgrootte van een afbeelding af te snoepen.

ImageOptim in onlangs uitgebreid met ondersteuning voor SVG-bestanden. Deze Scalable Vector Graphics worden steeds vaker gebruikt voor logo’s en andere elementen op websites. Belangrijk om ze zo klein mogelijk te houden.

Lossless compressie met verschillende algoritmen

De app richt zich primair op lossless compressie. Dat wil zeggen dat de visuele kwaliteit van afbeeldingen niet aangetast wordt. Alle optimalisaties worden bereikt door slimme algoritmes die ImageOptim met elkaar vergelijkt. De app probeert bijvoorbeeld drie verschillende algoritmes en behoudt de variant die het kleinste bestandsformaat oplevert.

Grafische apps zoals Photoshop en Illustrator hebben vaak een optie om voor het web te exporteren. ImageOptim weet er altijd wel wat af te snoepen.

Ons logo kan 2,2 procent efficiënter – Klik/tap voor groter.

SVG-bestanden optimaliseren

ImageOptim is het effectiefst bij PNG-bestanden, daar kun je een besparing van 20 tot 40 procent verwachten. JPG-afbeeldingen worden vaak maximaal 10 procent kleiner gemaakt en bij SVG-elementen varieerde het percentage tussen de 2 en 10 procent. Dat lijkt niet de moeite, maar als je veel afbeeldingen gebruikt in bijvoorbeeld een website kan het snel oplopen. Gebruikers met een beperkte databundel of trage mobiele verbinding zullen je dankbaar zijn.

Om SVG-bestanden te verkrijgen wordt de op Rust gebaseerde svgcleaner, gebruikt. Dit algoritme voert lossless optimalisaties door en zorgt voor betere resultaten dan oudere varianten zoals svgo en scour.

Reageer op artikel:
Kleinere bestanden: ImageOptim ondersteunt nu ook SVG
Sluiten