HomePod krijgt software-update, nog geen AirPlay 2

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Naast iOS 11.3 en watchOS 4.3 heeft Apple donderdagavond ook een software-update voor de HomePod uitgebracht. In HomePod 11.3 zit echter niets waar we op hadden gehoopt, want AirPlay 2 ontbreekt nog.

AirPlay 2 werd tijdens WWDC 2017 in juni aangekondigd, en zou in september naar iOS 11 komen. Apple besloot echter dat meer tijd nodig was. In eerdere betaversies van iOS 11.3 zat AirPlay 2, maar het heeft het niet tot de definitieve versie gehaald.

Eerst stereomodus, dan AirPlay 2

Dat AirPlay 2 ontbreekt is overigens geen enorme verrassing. Apple had eerder al aangekondigd dat de slimme speaker eerst stereomodus krijgt. Daarmee kun je twee HomePods koppelen en stereogeluid creëren. Die functie zit echter ook niet in HomePod 11.3. Wie twee of meer HomePods bezit, ziet ze nog steeds los in iOS. Koppelen is niet mogelijk.

HomePod Update 11.3
De update verschijnt in de Woning-app – Klik/tap voor groter.

Het is niet duidelijk waar AirPlay 2 op wacht. De nieuwe versie van Apple’s standaard voor draadloze audio is een grote verandering. Er zijn veel fundamentele verbeteringen, zo krijgt audio een aparte bus waardoor telefoongesprekken de AirPlay-stream niet langer onderbreken. Ook komt er ondersteuning voor multiroom-audio naar de HomePod en andere speakers zoals Sonos. Fabrikanten zijn echter afhankelijk van Apple en kunnen AirPlay 2 niet op hun eigen houtje implementeren.

Liever goed dan snel

De eerstvolgende, grote, iOS-release is versie 11.4 en die komt in juni. Dat heeft Apple tijdens zijn Education Event op 27 maart aangekondigd. Daardoor is de uitrol van AirPlay 2 bijna een jaar vertraagd. Hoe dan ook, het nieuwe mantra is duidelijk: liever goed dan snel. Dat gaan we naar verluidt ook met iOS 12 zien. Apple’s slimme speaker komt naar verluidt in april naar Europa, maar nog niet naar Nederland.

AirPlay 2
AirPlay 2 in een eerdere iOS 11.3-beta – Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Ontwikkelteam is te druk bezig met nieuwe emoji’s/animoji’s knutselen, logisch dat een gimmick als Airplay 2 minder prioriteit heeft.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Kan je homepods wel simultaan afspelen?

 • Profielfoto
  wacon

  Vrienden van mij worden helemaal moe van de updates telkens voor hun Sonos systeem. Draadloos heeft zijn voordelen, maar zeker zijn nadelen.

  Ik zie op Marktplaats vaak zeer fijne apparatuur te koop staan, dure en goede speakers + solide versterker ‘wegens upgrade naar Sonos’ vooral. Die hebben volgens mij binnen 3mnd flink spijt. Alleen dat toegeven is weer een ander puntje.

  Als je muziekliefhebber bent en je hebt een fijne installatie klein of groot ruil dat niet in voor Sonos of een HomePod. Koop er voor dat geld een fijne DAC bij, zodat je ook in hoge kwaliteit via digitale aansluiten of streaming draadloos kan genieten.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik ben nu een paar jaar ‘om’ naar B&W speakers over airplay. Ik hoef niet terug. Enorm flexibel. Overal in huis hetzelfde muzieksysteem.

  Ik hoef niet meer een stereo die vast zit aan een ruimte.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  In deze versie zit vrijwel niets nieuws waar je iets aan hebt.

 • Profielfoto
  wacon

  @Ziegler Zonder meer handig allemaal, daar niet van. Heb je dan nog wel een volwaardig stereo geluid? Of overal ‘ruimtelijk’ mono?

  Ik was bijna volledig over naar alles digitaal met al dan niet draadloos. Ben opgegroeid met veel muziek/concerten en de ‘beleving’ was een groot onderdeel daarvan. Dat geraakte ik stap voor stap kwijt met alles digitaal, Spotify ed. Muziek begon als popcorn of chips te voelen voor mij. Maar zoiets is persoonlijk en voor ieder anders gelukkig. Cd’s heb ik altijd niet echt wat gevonden. Opgegroeid met vinyl begon ik cd’s snel te rippen zo gauw dat mogelijk was. Of analoog vinyl luisteren of digitaal via de computer/dac aan een goede audio setup.

  Als ik thuis vrij ben of aan het werk ben draai ik alleen vinyl hoofdzakelijk. Daarnaast digitale muziek maar wel via fysieke kabel aansluiting. Spotify ed afgezworen voorlopig. Met vinyl luistert men zo ie zo terug een heel album, wat meestal ook is hoe de artiest het gecreëerd heeft. Zelfs mijn vriendin die eerst maar argwanend tegen die zooi(lp’s) aankeek vindt het nu heel tof en andere beleving met luisteren naar haar favoriete artiesten.

  Begrijp dat het handig is overal draadloze muziek in elke kamer van het huis of kantoor. Spotify ook handig, toch is het vaak artiesten ‘zappen’ ipv bewust luisteren.