Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 29 maart 2018

HomePod krijgt software-update, nog geen AirPlay 2

Naast iOS 11.3 en watchOS 4.3 heeft Apple donderdagavond ook een software-update voor de HomePod uitgebracht. In HomePod 11.3 zit echter niets waar we op hadden gehoopt, want AirPlay 2 ontbreekt nog.

AirPlay 2 werd tijdens WWDC 2017 in juni aangekondigd, en zou in september naar iOS 11 komen. Apple besloot echter dat meer tijd nodig was. In eerdere betaversies van iOS 11.3 zat AirPlay 2, maar het heeft het niet tot de definitieve versie gehaald.

Eerst stereomodus, dan AirPlay 2

Dat AirPlay 2 ontbreekt is overigens geen enorme verrassing. Apple had eerder al aangekondigd dat de slimme speaker eerst stereomodus krijgt. Daarmee kun je twee HomePods koppelen en stereogeluid creëren. Die functie zit echter ook niet in HomePod 11.3. Wie twee of meer HomePods bezit, ziet ze nog steeds los in iOS. Koppelen is niet mogelijk.

De update verschijnt in de Woning-app – Klik/tap voor groter.

Het is niet duidelijk waar AirPlay 2 op wacht. De nieuwe versie van Apple’s standaard voor draadloze audio is een grote verandering. Er zijn veel fundamentele verbeteringen, zo krijgt audio een aparte bus waardoor telefoongesprekken de AirPlay-stream niet langer onderbreken. Ook komt er ondersteuning voor multiroom-audio naar de HomePod en andere speakers zoals Sonos. Fabrikanten zijn echter afhankelijk van Apple en kunnen AirPlay 2 niet op hun eigen houtje implementeren.

Liever goed dan snel

De eerstvolgende, grote, iOS-release is versie 11.4 en die komt in juni. Dat heeft Apple tijdens zijn Education Event op 27 maart aangekondigd. Daardoor is de uitrol van AirPlay 2 bijna een jaar vertraagd. Hoe dan ook, het nieuwe mantra is duidelijk: liever goed dan snel. Dat gaan we naar verluidt ook met iOS 12 zien. Apple’s slimme speaker komt naar verluidt in april naar Europa, maar nog niet naar Nederland.

AirPlay 2 in een eerdere iOS 11.3-beta – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HomePod krijgt software-update, nog geen AirPlay 2
Sluiten