Hartslagmeter Apple Watch staat ook medisch zijn mannetje

Door: Raymon Mens - 13 reacties
apple watch hartslagsensor 16x9
Afbeelding: Apple

De Apple Watch is officieel geen medisch hulpmiddel, maar de hartslagmeter in Apple’s horloge is bijzonder nauwkeurig. De Apple Watch kan afwijkingen in je hartslag nauwkeuriger detecteren dan professionele hulpmiddelen

Dat blijkt uit een studie van DeepHeart in samenwerking met de Universiteit van Californië. De Apple Watch is in staat om de hartslag met 97% nauwkeurigheid te meten. Het slimme horloge is nauwkeuriger dan de KardiaBand van Alivecor. Dat is een bandje voor de Watch met een sensor die een ECG maakt. Het accessoire is medisch goedgekeurd, maar niet erg nauwkeurig.

Afwijkingen in hartritme detecteren

Apple’s wearable wordt in de DeepHeart-studie ingezet om afwijkingen in het hartritme van mensen te detecteren. Een algoritme analyseert de data van meer 9.750 proefpersonen en kan zo patronen detecteren. De gouden standaard is een ECG met 12 afleidingen (plaatsen op het lichaam waarop gemeten wordt).

In vergelijking met deze medische standaard heeft de Apple Watch een sensitiviteit van 98 procent en specificiteit van 90 procent. De Kardia Band scoort respectievelijk 93 en 84 procent.

Tim Cook Apple Watch
Klik/tap voor groter.

We berichtten al eerder over deze studie, maar nu hebben de resultaten ook een peer review ondergaan. Apple’s slimme horloge staat daarmee niet alleen op het gebied van sport, maar ook medisch zijn mannetje.

Meer medische toepassingen Apple Watch

Deze resultaten zijn uitstekende reclame voor Apple, dat zich de laatste tijd steeds meer op sport en gezondheid focust. Volgens een eerder gerucht krijgt de Apple Watch Series 4 de mogelijkheid om volledig hartfilmpjes te maken. Ook zou Apple werken aan een prikloze bloedsuikermeter. Die technologie lijkt echter nog in de kinderschoenen te staan.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  kasuja

  Gaaf dat het zo nauwkeurig is.
  De medici zullen waarschijnlijk uit willen gaan van hun eigen metingen uitgevoerd met hun eigen medische apparatuur.

  Voor welke doelgroep is het handig om overal waar je bent zelf ECG’s te kunnen maken en uitlezen direct vanaf je Apple Watch?

  Als je dit nodig hebt, hoe vaak komt dit dan voor dat je zo’n filmpje maakt en worden de resultaten ook door de huisarts en de artsen in het ziekenhuis geaccepteerd?

 • Profielfoto
  Niels Turnhout

  Wat men zich realiseert is dat “witte jassen” en ziekenhuizen en/of medische centra bij veel mensen tot spanning en daarmee een verhoogde hartslag zorgen. Mijn internist heeft liever dat ik even mijn gegevens doormail dan uren aan een apparaat te liggen waarvan de gemeten data in het eerste kwartier zo de prullenbak in kan. Nog een ander bijzonder iets gebeurde laatst in een zich ontwikkelende discussie/ruzie in privé sfeer waarbij ik me behoorlijk stil hield, was een Ping van mijn watch die waarschuwde voor een onverklaarbaar verhoogde hartslag (in rust). Grappig was dat dit leidde tot een wending in het gesprek in positieve zin. Opmerkelijk wat voor invloed zoiets kon hebben.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gaat de goede kant op. Nu nog idd de bloedsuikermeter in de Apple Watch + de meter voor bloedzuurstofgehalte. Dan zijn we aangeland bij wat er in 2014 verwacht werd en kan de Apple Watch écht serieus gebruikt worden voor sportieve en belangrijke medische metingen.

 • Profielfoto
  trebor66

  En what about de straling aan de pols, door wifi en bluetooth gebruik(als we het toch over gezondheid hebben)? Als ik er naast zit hoor ik het graag. Maar ik draag door deze gedachte het horloge niet vaak of het staat op de vliegtuigstand.

 • Profielfoto
  Ricko

  Goed nieuws, maar de batterij moet toch eerst 24 uur meegaan voor ik overstap …

 • Profielfoto
  rruiter1

  Zo irrelevant. Je hartslag varieert voortdurend. Echt niet interessant of het 80 of 83 is.

 • Profielfoto
  rruiter1

  @kasuja ECG vanaf een Apple watch gaat al helemaal niet. Daar heb je echt elektroden voor nodig. Daarom heet het een Electro CardioGram. Wel is het interessant dat de Apple watch ritme stoornissen kan detecteren. Die kunnen ook een voorbode zijn van bijvoorbeeld een hartinfarct of andere hartziekten. Volgens mij is Apple daar al heel ver mee.

 • Profielfoto
  Clemenza

  Er staan meerdere foutjes in dit artikel maar de duiding dat ECG afleidingen plaatsen zijn op het lichaam waar wordt gemeten is misschien interessant om verder op in te gaan.

  ECG staat voor electrocardiogram (het bekende hartfilmpje). Het werkt doordat het middels elektroden (plakkers) op de huid kleine elektrische veranderingen detecteert. De “stroom” wekt het hart zelf op. Veel hartafwijkingen gaan gepaard met veranderingen in de geleiding van die electrische potentiaal en zijn daardoor meetbaar. Echter kun je je voorstellen dat als een hartinfarct beperkt is tot een klein gebied, niet overal die verandering in geleiding zichtbaar is. Logisch want het gezonde stuk hart geleidt normaal. Om toch zeker te zijn dat er geen hartinfarct is moet je dus vanuit meerdere “richtingen” kijken. Dat is waar die twaalf afleiding in het spel komen.

  Een afleiding is feitelijk een meting van stroom in een bepaalde richting. Daarom krijg je in een ziekenhuis dus ook veel meer plakkes op je huid dan twee. In totaal kunnen we zo in twaalf richtingen kijken en daarmee dus veel meer zeggen over de hartspier.

  Nog een klein dingetje: hartslag gaat over de frequentie dus hoe vaak je hart slaat, hartritme is de term die we gebruiken als we spreken over het patroon waarmee je slaat.

 • Profielfoto
  Jeffry

  trebor66 op 26 maart 2018 18:17
  En what about de straling aan de pols, door wifi en bluetooth gebruik(als we het toch over gezondheid hebben)? Als ik er naast zit hoor ik het graag. Maar ik draag door deze gedachte het horloge niet vaak of het staat op de vliegtuigstand.

  https://skepsis.nl/gsm-straling/

  Een hele uitleg over straling en elektromagnetische golven (net als Wifi en Bluetooth). Samenvatting no worries…

 • Profielfoto
  steveb

  Dit kan veel sportievelingen overtuigen

  En eindelijk eens iets recent dat wel goeie resultaten brengt.
  Terwijl iOS jaarlijks meer kritiek krijgt. Lijkt healt en research kit serieus v

 • Profielfoto
  steveb

  Van sart gaat.

  Laat ons hopen dat de dokteren en ziekenhuizen dit respecteren. Zodat ze onze gezondheid binnenkort zullen volgen met deze 24/7 data.

  laat het aub sneller gaan dan Apple pay en car play. Die een eeuwigheid geleden even groots werden aangekondigd. Maar zich heel traag verspreiden over de wereld.

   

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ricko op 26 maart 2018 18:45
  Goed nieuws, maar de batterij moet toch eerst 24 uur meegaan voor ik overstap …

  Mijn alweer één jaar oude series 2 gaat langer mee dan 24 uur. Meestal zit ie op ongeveer 70% als ik hem ’s morgens op de lader leg. Met drie uur sport erbij is ie ’s morgens nog zo’n 50% vol.

 • Profielfoto
  Ricko

  Nice!