Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 maart 2018

Hartslagmeter Apple Watch staat ook medisch zijn mannetje

De Apple Watch is officieel geen medisch hulpmiddel, maar de hartslagmeter in Apple’s horloge is bijzonder nauwkeurig. De Apple Watch kan afwijkingen in je hartslag nauwkeuriger detecteren dan professionele hulpmiddelen

Dat blijkt uit een studie van DeepHeart in samenwerking met de Universiteit van Californië. De Apple Watch is in staat om de hartslag met 97% nauwkeurigheid te meten. Het slimme horloge is nauwkeuriger dan de KardiaBand van Alivecor. Dat is een bandje voor de Watch met een sensor die een ECG maakt. Het accessoire is medisch goedgekeurd, maar niet erg nauwkeurig.

Afwijkingen in hartritme detecteren

Apple’s wearable wordt in de DeepHeart-studie ingezet om afwijkingen in het hartritme van mensen te detecteren. Een algoritme analyseert de data van meer 9.750 proefpersonen en kan zo patronen detecteren. De gouden standaard is een ECG met 12 afleidingen (plaatsen op het lichaam waarop gemeten wordt).

In vergelijking met deze medische standaard heeft de Apple Watch een sensitiviteit van 98 procent en specificiteit van 90 procent. De Kardia Band scoort respectievelijk 93 en 84 procent.

Klik/tap voor groter.

We berichtten al eerder over deze studie, maar nu hebben de resultaten ook een peer review ondergaan. Apple’s slimme horloge staat daarmee niet alleen op het gebied van sport, maar ook medisch zijn mannetje.

Meer medische toepassingen Apple Watch

Deze resultaten zijn uitstekende reclame voor Apple, dat zich de laatste tijd steeds meer op sport en gezondheid focust. Volgens een eerder gerucht krijgt de Apple Watch Series 4 de mogelijkheid om volledig hartfilmpjes te maken. Ook zou Apple werken aan een prikloze bloedsuikermeter. Die technologie lijkt echter nog in de kinderschoenen te staan.

Reageer op artikel:
Hartslagmeter Apple Watch staat ook medisch zijn mannetje
Sluiten