De wereld als decor: Google Maps open voor games

Door: Raymon Mens - 5 reacties

De meeste games spelen zich af in middeleeuwse steden of juist een hypermoderne fantasiewereld. Zou het niet veel leuker zijn om in een échte stad de spelen? Google wil het mogelijk maken.

De zoekgigant beschikt door Google Maps over een enorme database met daarin praktisch ieder uithoekje van de wereld in 3D. Game-ontwikkelaars kunnen binnenkort kaart-, weg- en gebouwgegevens rechtstreeks in hun games integreren en zo de echte wereld als decor gebruiken.

Gamen in de echte wereld

Een oorlogsspel rondom de Berlijnse muur, achter een drugsbende in de binnenstad van Amsterdam jagen of Monopoly in je eigen wijk? Het kan met de Google Maps API die geïntegreerd wordt in onder andere Unity 3D. Dat is een platform dat ontwikkelaars voor (mobiele) games gebruiken. Bestaande data van gebouwen en straten is direct bruikbaar. Ontwikkelaars hoeven alleen hun eigen texturen en stijl toe te voegen.

Google Maps 3D gaming
Klik/tap voor groter.

Google heeft naar eigen zeggen data van 100 miljoen gebouwen in 3D, praktisch alle wegen wereldwijd en kent ook de indeling van parken in meer dan 200 landen. De Google Maps Gaming API is nog niet beschikbaar, maar zal komende week tijdens de Game Developer Conference in San Francisco gedemonstreerd worden.

Een aantal ontwikkelaars heeft al met de API gewerkt. In onderstaande video’s zie je voorbeelden van games die binnenkort uitkomen en Google Maps gebruiken. Tot die games verschijnen kun je ook met niemand minder dan Nintendo-held Mario spelen in Google Maps.

The Walking Dead: Our World

Ghostbusters World

Jurassic World Alive

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Dit is wel een hele mooie stap die hier gemaakt wordt. Ik ben niet zo’n fan van Google vanwege de privacy en zoekmachine bubbel maar het Google Earth Project met Streetview is een fantastische vinding.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Eindelijk! Dit is echt zo’n “goh, zou het niet eens vet zijn als…” idee welke ik jaren geleden al had. Tof dat de technologie er nu eindelijk klaar voor is.

 • Profielfoto
  Arturobiatch

  Jfhkkkfduü

 • Profielfoto
  ozzie X

  Als je meer wil weten kun je met Google Sales contact opnemen. Betekent dus blijkbaar dat er voor betaald moet gaan worden. Ben wel benieuwd of het ook voor kleine ontwikkelaars te gebruiken is en het niet een dure dienst gaat worden.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ben geen Google-fan maar ze verzinnen wel vaak hele gave dingen.