Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 14 maart 2018

Frankrijk klaagt Apple aan, maar weet niet hoe de App Store werkt

De Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire wil Apple en Google aanklagen wegens oneerlijke handelspraktijken. Het gaat daarbij specifiek om voorwaarden die aan ontwikkelaars worden opgelegd.

Volgens Le Maire zijn de voorwaarden van de App Store onnodig beperkend. De minister hekelt de eenzijdige contracten en het prijsschema dat ontwikkelaars moeten volgen om hun apps aan te bieden. Hij doet echter ook uitspraken waaruit blijkt dat hij niet zo goed weet hoe de App Store werkt.

Onaanvaardbaar gedrag

Om welke praktijken gaat het precies? De minister zegt dat het onaanvaardbaar is Apple en Google eenzijdig voorwaarden opleggen. Ze bepalen de prijzen die ontwikkelaars kunnen vragen en kunnen de voorwaarden eenzijdig wijzigen. Het is slikken of stikken. “Google en Apple zouden als wereldmachten onze ontwikkelaars en start-ups beter moeten behandelen”, aldus Le Maire.

Bruno Le Maire – Klik/tap voor groter.

Minister is slecht op de hoogte

Aan de andere kant lijkt de Franse minister niet echt te snappen hoe een App Store werkt. Hij zegt tegen RTL dat bedrijven hun apps verkopen aan Google en Apple. Dat klopt natuurlijk niet. De winkels dienen als tussenpersoon en de Amerikaanse techgiganten vervullen de rol van distributeur, ze kopen niets van de ontwikkelaars.

Een ander argument is dat Apple en Google op grote schaal gegevens verzamelen. Dat klopt niet. Natuurlijk worden statistieken over downloads bijgehouden, maar Le Maire heeft het over gevoelige door apps gegenereerde data. Die wordt niet systematisch verzameld door Apple en Google, al biedt Google wel optionele oplossingen om daadwerkelijk gegevens te verzamelen.

Ook belastingmaatregelen op komst

Frankrijk heeft grote techbedrijven zoals Amazon, Apple, Facebook en Google al langer in het vizier. Le Maire kwam in februari met het voorstel om techreuzen 2 tot 6 procent belasting per land waarin ze actief zijn te laten betalen. Het gaat om belasting op de omzet die de bedrijven in ieder EU-land genereren, het maakt niet uit waar het hoofdkantoor staat.

Reageer op artikel:
Frankrijk klaagt Apple aan, maar weet niet hoe de App Store werkt
Sluiten