Frankrijk klaagt Apple aan, maar weet niet hoe de App Store werkt

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire wil Apple en Google aanklagen wegens oneerlijke handelspraktijken. Het gaat daarbij specifiek om voorwaarden die aan ontwikkelaars worden opgelegd.

Volgens Le Maire zijn de voorwaarden van de App Store onnodig beperkend. De minister hekelt de eenzijdige contracten en het prijsschema dat ontwikkelaars moeten volgen om hun apps aan te bieden. Hij doet echter ook uitspraken waaruit blijkt dat hij niet zo goed weet hoe de App Store werkt.

Onaanvaardbaar gedrag

Om welke praktijken gaat het precies? De minister zegt dat het onaanvaardbaar is Apple en Google eenzijdig voorwaarden opleggen. Ze bepalen de prijzen die ontwikkelaars kunnen vragen en kunnen de voorwaarden eenzijdig wijzigen. Het is slikken of stikken. “Google en Apple zouden als wereldmachten onze ontwikkelaars en start-ups beter moeten behandelen”, aldus Le Maire.

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire – Klik/tap voor groter.

Minister is slecht op de hoogte

Aan de andere kant lijkt de Franse minister niet echt te snappen hoe een App Store werkt. Hij zegt tegen RTL dat bedrijven hun apps verkopen aan Google en Apple. Dat klopt natuurlijk niet. De winkels dienen als tussenpersoon en de Amerikaanse techgiganten vervullen de rol van distributeur, ze kopen niets van de ontwikkelaars.

Een ander argument is dat Apple en Google op grote schaal gegevens verzamelen. Dat klopt niet. Natuurlijk worden statistieken over downloads bijgehouden, maar Le Maire heeft het over gevoelige door apps gegenereerde data. Die wordt niet systematisch verzameld door Apple en Google, al biedt Google wel optionele oplossingen om daadwerkelijk gegevens te verzamelen.

Ook belastingmaatregelen op komst

Frankrijk heeft grote techbedrijven zoals Amazon, Apple, Facebook en Google al langer in het vizier. Le Maire kwam in februari met het voorstel om techreuzen 2 tot 6 procent belasting per land waarin ze actief zijn te laten betalen. Het gaat om belasting op de omzet die de bedrijven in ieder EU-land genereren, het maakt niet uit waar het hoofdkantoor staat.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Nou, succes met je rechtzaak.

 • Profielfoto
  Dashter

  Ik begrijp het deelkopje ‘slecht op de hoogte’ wel, maar de essentie van het hele verhaal klopt wel hoor. Het is te nemen of te laten, en geen weg ertussen.

  (Ik zie de volgende reactie al aankomen: je bent niet verplicht een app uit te brengen. -> Nee uiteraard niet, maar de manier waarop zet ontwikkelaars wel erg voor het blok. We evolueren ook steeds verder naar een maatschappij waarin je een app moet hebben om als bedrijf/evenement mee te kunnen, geheel vrijblijvend is het echt niet)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dashter op 14 maart 2018 15:49
  (…)

  (Ik zie de volgende reactie al aankomen: je bent niet verplicht een app uit te brengen. -> Nee uiteraard niet, maar de manier waarop zet ontwikkelaars wel erg voor het blok. We evolueren ook steeds verder naar een maatschappij waarin je een app moet hebben om als bedrijf/evenement mee te kunnen, geheel vrijblijvend is het echt niet)

  Jawel, dat is het wel. Je kan ook een (goede) website bouwen. Een app is helemaal niet meer per se nodig. Zeker niet nu Progressive Web Apps ook op iOS ondersteund (gaan) worden. In zekere zin is een Web App natuurlijk ook een App, maar in ieder geval hoef je zelfs voor (goede) samenwerking met de hardware niet meer per se een app uit te brengen… Alleen als je een spel op het vizier hebt, of andere (processor-)intensieve taken, is een echte app noodzakelijk. Dat is dus feitelijk zelden nodig voor evenementen, en ook voor de meeste zakelijke doeleinden is een web-omgeving al heel vaak meer dan voldoende.

  Voor hen die het nog niet weten: voor Progressive Web Apps gelden veelal dezelfde “voordelen” als voor echte Apps. Zo kun je ervoor zorgen dat een PWA zichzelf (na toestemming van de gebruiker) zelf op het Home Screen zet, en kan een Progressive Web App ook full screen werken. Uiteindelijk kunnen ze ook gegevens in de achtergrond binnenhalen. Voorzover nu bekend is de enige limiet die Apple oplegt (let wel dat dit dus een beperking van Apple is; niet van Progressive Web Apps) is dat deze (nog) geen notificaties mogen sturen. Jammer genoeg. Want websites mogen dat op de Mac wel; ook in Safari. Dus vooral in dát aspect is er voor Apple nog werk aan de winkel. Dat geldt ook voor andere aspecten, maar daarvoor geldt dan weer wel dat deze in de opeenvolgende beta’s van iOS 11.3 stuk voor stuk worden opgelost.

 • Profielfoto
  wensink

  Tja, vrije markt?
  Apple maakt de apparaten en zorgt dat iedereen ze wil hebben. Ik zou het eerder raar vinden als Apple dan maar akkoord zou moeten gaan met voorstellen van ontwikkelaars. Eenzijdig is het wel, maar ik vind niet dat deze man een punt heeft..

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  csteeloopet, uiteindelijk heb je ook geen eten of drinken nodig, een goede infuus in je arm volstaat uiteindelijk ook, enkele jaren geleden had maar liefst 98% van de Fortune 500-bedrijven een app, het is dezer dagen echt wel noodzakelijk aan het worden.

  @Dashter, waar slaat jouw argument op? Als bedrijf/evenement is de intentie niet om je ondersteunende app te verkopen met winst als drijfveer, zie jij ING al een bankier-app van €4.99 uitbrengen? De minister heeft het hier over professionele ontwikkelaars die hun brood moeten verdienen. Het is tevens toch ook niet zo dat Apple een prijs oplegt waaraan je je app kan verkopen?!? Je brengt je app uit tegen eigen prijs en Apple neemt x% op elke aankoop, wat is daar in godsnaam verkeerd mee?

 • Profielfoto
  Dashter

  Barika Cala Saidah op 14 maart 2018 18:29
  csteeloopet, uiteindelijk heb je ook geen eten of drinken nodig, een goede infuus in je arm volstaat uiteindelijk ook, enkele jaren geleden had maar liefst 98% van de Fortune 500-bedrijven een app, het is dezer dagen echt wel noodzakelijk aan het worden.

  @Dashter, waar slaat jouw argument op? Als bedrijf/evenement is de intentie niet om je ondersteunende app te verkopen met winst als drijfveer, zie jij ING al een bankier-app van €4.99 uitbrengen? De minister heeft het hier over professionele ontwikkelaars die hun brood moeten verdienen. Het is tevens toch ook niet zo dat Apple een prijs oplegt waaraan je je app kan verkopen?!? Je brengt je app uit tegen eigen prijs en Apple neemt x% op elke aankoop, wat is daar in godsnaam verkeerd mee?

  Wat daar in godsnaam verkeerd mee is wordt haarfijn uitgelegd in het artikel;) Apple kan eenzijdig apps weigeren, zoals in het verleden al vaker gebeurd is met apps die native functies van iOS net wat beter hebben uitgewerkt. Of apps die dingen toevoegen (remember de app die verloren airpods op inventieve wijze kon localiseren, die werd weggehaald omdat Apple zelf even later een halfbakken aftreksel wou introduceren). Ookal kleur je perfect binnen de lijntjes, ala je niet op een goed blaadje staat heb je geen poot om op te staan.

   

 • Profielfoto
  Dashter

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat Apple en Google het best goed voor elkaar hebben hoor. Ik kan enkel niet ontkennen dat die Fransozen voor 1 keer wel een punt hebben als ze zeggen dat de machtsverhouding tussen Apple en ontwikkelaars soms toch wel héél erg scheef is.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Dashter, Apple laat inderdaad uitsluitend apps binnen die voldoen aan de voorwaarden, dit staat wederom los van de feiten die mijnheer de minister aanhaalt. Die bewuste app, welke ik nog steeds geïnstalleerd heb op mijn iPhone 7, kon eender welk Bluetooth-apparaat traceren, ik ken de voorwaarden om een app binnen geloodst te krijgen zelf niet, maar wanneer je als professioneel ontwikkelaar wat gaat maken, ga je er wel voor zorgen dat je niets dat buiten de piste gaat, gaat implementeren. Bij Google kan je eender wat op de Play Store zetten meen ik me te herinneren, het is echter voor ieders algemeen belang dat er regels zijn op de App Store. Maar het lijkt me vreemd om te stellen dat je als ontwikkelaar schade lijdt omdat Apple je app neerhaalt omdat deze niet conform de voorwaarden is, dit lijkt me ook niet de kwestie te zijn die in het artikel besproken wordt.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Het punt is dat Apples voorwaarden zo zijn geformuleerd dat er ruime mogelijkheden zijn om een app uit de store te halen als ze wél aan de voorwaarden voldoen (of voldeden). Tel daar gebrekkige communicatie bij op en de zaak wordt wel erg eenzijdig.

 • Profielfoto
  Dashter

  Barika Cala Saidah op 15 maart 2018 07:04
  @Dashter, Apple laat inderdaad uitsluitend apps binnen die voldoen aan de voorwaarden, dit staat wederom los van de feiten die mijnheer de minister aanhaalt. Die bewuste app, welke ik nog steeds geïnstalleerd heb op mijn iPhone 7, kon eender welk Bluetooth-apparaat traceren, ik ken de voorwaarden om een app binnen geloodst te krijgen zelf niet, maar wanneer je als professioneel ontwikkelaar wat gaat maken, ga je er wel voor zorgen dat je niets dat buiten de piste gaat, gaat implementeren. Bij Google kan je eender wat op de Play Store zetten meen ik me te herinneren, het is echter voor ieders algemeen belang dat er regels zijn op de App Store. Maar het lijkt me vreemd om te stellen dat je als ontwikkelaar schade lijdt omdat Apple je app neerhaalt omdat deze niet conform de voorwaarden is, dit lijkt me ook niet de kwestie te zijn die in het artikel besproken wordt.

  Wat Hydrarchos hierboven zegt formuleert het allemaal wat beter, de nagel op de kop. In het verleden is toch al meermaals gebleken dat Apple niet vies is hun macht te misbruiken als een app ze niet zint (ook als die volledig binnen de richtlijnen vallen)

 • Profielfoto
  Milt

  Barika Cala Saidah op 14 maart 2018 18:29
  Het is tevens toch ook niet zo dat Apple een prijs oplegt waaraan je je app kan verkopen?!? Je brengt je app uit tegen eigen prijs en Apple neemt x% op elke aankoop, wat is daar in godsnaam verkeerd mee?

  Het is niet zo dat je de prijs helemaal zelf kan bepalen. Je kan alleen kiezen uit zogenaamde tiers en een tier bepaalt de prijs in ieder land. Er zijn er echter bijna 100 met prijzen varierend van 49 cent tot bijna 1100 euro. Het voordeel van dit systeem is dat je niet voor ieder land zelf hoeft te bepalen wat je app kost. Apple bepaalt die prijzen en houdt daarbij rekening met de lokale valuta (wisselkoers) en regelgeving (o.a. BTW) zodat je als app developer aan iedere verkoop ongeveer hetzelfde overhoudt.