Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 maart 2018

Face ID: Apple is Android-fabrikanten minimaal 2 jaar voor

De iPhone X was in 2017 niet het eerste toestel met een gezichtsscanner, maar wél het eerst met een TrueDepth-camera die een infrarood gebruikt om je gezicht te scannen. Daardoor heeft Apple een voorsprong van minimaal twee jaar op Android-fabrikanten.

Dat blijkt uit een rondgang langs fabrikanten die persbureau Reuters deed. Apple is de enige smartphonemaker die beschikt over de nodige lasertechniek. Android-fabrikanten zouden iets vergelijkbaars pas in 2019 af kunnen hebben.

Verschillende soorten gezichtsherkenning

Deze analyse lijkt te kloppen, want Samsung had met de Galaxy S9 geen antwoord op Face ID. Hoewel de Koreaanse fabrikant wel een gezichtsscanner gebruikt, is deze niet zo secuur als die van de iPhone. Face ID projecteert met een laser namelijk duizenden onzichtbare punten op je gezicht. De infraroodcamera scant deze vervolgens weer en brengt zo het reliëf van je gezicht nauw­keurig in kaart. Dit zorgt ervoor dat de iPhone X niet te foppen is met een foto van een gezicht.

Klik/tap voor groter.

Volgens Reuters hebben andere fabrikanten moeite met het vinden van een leverancier van VCSEL-modules. Dit zijn verticale lasers die gebruikt worden voor het projecten van het raster op het gezicht. De laser was het component dat de productie van de iPhone X naar verluidt het meest vertraagde en moeilijk te fabriceren was. Logisch dus dat Apple voor de zekerheid een nieuwe, Amerikaanse fabrikant heeft gevonden voor dit cruciale component en 390 miljoen dollar investeert in een nieuwe fabrikant die verticale lasers gaat produceren.

Meer Apple-apparaten met Face ID

Er zal snel meer productiecapaciteit nodig zijn voor Face ID-modules, want naar verluidt komen er vanaf september drie iPhones met Face ID. Een iPad Pro met gezichtsscanner wordt ook later dit jaar verwacht. Andere fabrikanten zullen het met onveilige varianten of een vingerafdrukscanner moeten doen. Gelukkig hebben ze de notch nog

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Face ID: Apple is Android-fabrikanten minimaal 2 jaar voor
Sluiten