Toeval? Google komt met Chrome-tablet voor onderwijs

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Acer Chromebook Tab 10 groen

Google heeft de Chromebook Tab 10 gepresenteerd, de eerste tablet met Chrome OS die door Acer zal worden geproduceerd. De tablet komt pas in mei op de markt, maar werd woensdag gepresenteerd. Een dag voor het Apple-event dat zich op onderwijs richt. Toeval? Vast niet.

Deze Chromebook Tab 10 is speciaal gemaakt voor het onderwijs. De tablet is uitgerust met een 9,7-inch scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels, net zoals de klassieke iPad. De buitenkant is van plastic, dat minder snel moet beschadigen dan het aluminium van de iPad.

Specificaties weinig verrassend

Aan de binnenkant vinden we verder een RockChip-processor, 4 GB RAM (tegenover 2 GB in de iPad 2017) en 32 GB aan opslag. De Chromebook Tab hij weegt 550 gram en is 10 millimeter dik. Daarmee is de tablet iets zwaarder en dikker dan de 9,7-inch iPad uit 2017. Google belooft een accuduur van 9 uur, iets minder dan de 10 uur van de iPad.

Andere sterke punten

Op gebied van specificaties dus weinig spannends, maar de Chrome-tablet heeft andere pluspunten. zo wordt standaard een Wacom EMR-stylus meegeleverd, net zoals een Chrome Education-licentie die veel opties voor beheer biedt. Zo is het mogelijk om een tablet te delen en de gegevens van studenten bij Google op te slaan. De sterkte punten van een Chromebook, nu in tablet-vorm. Bedenk ook dat Chrome OS tegenwoordig native Android-apps kan draaien, dus Microsoft Office werkt ook.

De tablet kost net als de instap-iPad 329 dollar en heeft 32GB opslag. Europese prijzen zijn nog niet bekend.

Chromebook Tab 10
Klik/tap voor groter.

De vraag is nu hoe Apple’s antwoord eruit ziet. Het bedrijf uit Cupertino komt tijdens zijn Apple-event om 17:00 uur waarschijnlijk met een goedkope iPad die met de Apple Pencil werkt en op onderwijs gericht is.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Eigenlijk is die techniek wel heel mooi, nietwaar. Wat je hier in feite in je hand hebt is niets meer of minder dan een tablet met daarop enkel Google Chrome.

  Hoe lean wil je het hebben?

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  Edit; verbazend om te lezen dat er dan 4GB RAM in zo’n ding moet zitten, lijkt mij best wel een krachtpatser of iets waar je veel werkruimte hebt.

 • Profielfoto
  Bart119

  Of dat dit event nu toeval is of niet, het valt niet te ontkennen dat Google in deze materie een grote voorsprong heeft op Apple (tenzij Apple straks met iets revolutionairs op de proppen komt)

   

  Er zijn veel meer scholen die Chromebooks gebruiken als iPad’s of Mac’s (natuurlijk is dit afhankelijk van de studierichting). Ook zijn er vandaag de dag veel bedrijven die gebruik maken van Google apps voor professionals, net als het bedrijf waar ik voor werk.

  Dit om 4 redenen: het is goedkoop, het werkt, er is een zeer goede integratie van alle toepassingen in elkaar en het draait op zowat alle platformen.

 • Profielfoto
  kasuja

  Scholen maken uiteindelijk hun keuzes op basis van budget.
  Hoe mooi en functioneel (kuch) iPads ook zijn.

 • Profielfoto
  iGuy

  Shmoo op 27 maart 2018 13:53
  Edit; verbazend om te lezen dat er dan 4GB RAM in zo’n ding moet zitten, lijkt mij best wel een krachtpatser of iets waar je veel werkruimte hebt.

  4GB valt nog wel mee, dat heeft elk vlaggenschip telefoon tegenwoordig ook zo’n beetje. Als je flink wat webapps of -sites laat draaien in Chrome, stijgt het geheugengebruik behoorlijk. Tel daarbij op dat Android-apps ook gedraaid kunnen worden, waardoor 4 gigabyte het minimum is wat je moet willen hebben denk ik.

  Overigens mooi om te zien dat er weer wat concurrentie op de markt is, ben benieuwd wat de ervaringen zijn!