Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 6 maart 2018

Bedenker webOS werkt nu voor Apple (update)

Apple heeft een nieuwe software-veteraan aangenomen. Michael Abbott, de bedenker van webOS, werkt nu voor het bedrijf uit Cupertino. Hoewel webOS anno 2018 weinig gebruikt wordt, was het een van de belangrijkste besturingssystemen in het tijdperk voorafgaand aan de smartphone.

Abbott werkt bij Apple op de afdeling die verantwoordelijk is voor online services en rapporteert rechtstreeks aan Eddy Cue. Voor welk deel van Apple’s diensten hij verantwoordelijk wordt is niet bekend. Abbott is echter zeer geïnteresseerd in augmented reality en kunstmatige intelligentie.

Van Palm naar Twitter

De voormalig webOS-man heeft een indrukwekkend CV. Zo begon bij in de vroege jaren 2000 bij Microsoft, waar hij teams aanstuurde die het Azure-cloudplatform hebben gemaakt. Van 2008 tot 2010 was hij Senior Vice President Apps and Services bij Palm, waar hij aan de wieg stond van webOS. Tot 2011 was hij verantwoordelijk voor alle engineering bij Twitter. Daar was zijn taak de de infrastructuur te verbeteren naarmate het sociale netwerk groeide.

Sinds 2011 werkte hij met start-ups, zat in het bestuur van Plex, investeerde in Snapchat en adviseerde Jawbone.

Abbott sprak tijdens Google I/O 2009 over de technologieën achter webOS – Klik/tap voor groter.

webOS was zijn tijd ver vooruit

Anno 2018 bestaat de Palm met webOS niet meer en lopen we met smartphones rond, maar toch wordt het besturingssysteem nog gebruikt. LG bouwt er namelijk zijn smart tv-omgeving mee. webOS was zijn tijd sowieso ver vooruit, want het stelde ontwikkelaars in staat om apps op basis van CSS, HTML en Javascript te maken. Tegenwoordig zien we dat weer steeds vaker gebeuren met progressive web apps. Dit zijn web-apps die deels offline werken. Safari ondersteunt ze sinds iOS 11.3.

Dat Abbott voor Apple werkt is alleen intern aangekondigd. De software-veteraan schrijft in een blogpost in ieder geval zin te hebben in het bouwen van producten en nieuwe technologieën.

LG gebruikt webOS tegenwoordig als basis voor zijn televisiesoftware – Klik/tap voor groter.

Update: Abbott heeft zijn overstap naar Apple op LinkedIn bevestigd.

Reageer op artikel:
Bedenker webOS werkt nu voor Apple (update)
Sluiten