ARM chips schieten tekort in laptops, maar schetsen een mooie toekomst

Mobiele ARM-chips zijn hun opmars aan het maken in high-end en mid-range laptops. Het is voor nu vooral nog een interessante ontwikkeling, omdat de meeste machines die op deze CPU’s werken ondermaats presteren.

Toekomstmuziek

De Qualcomm Snapdragon 835 is een bekende speler op het gebied van mobiele chips. Je vindt de chipset in onder andere de Samsung Galaxy S8, OnePlus 5T en LG V30. De chip wordt tegenwoordig ook gebruikt in tablets en 2-in-1 laptops. Neem de HP Envy x2 bijvoorbeeld. Een Windows-machine die prijstechnisch in het hogere segment valt. De prestaties van de Envy vallen behoorlijk tegen en dat laat zien dat mobiele chips nog niet geschikt zijn voor gewone laptops.

De Qualcomm chips worden vooral geïmplementeerd in de 2-in-1 tablets en dat is ook waar ze goed tot hun recht komen. Echter werken veel van deze modellen op Windows 10 S en dat is verre van optimaal. Microsoft vraagt teveel van de chips om andere programma’s soepel te laten draaien. Eigenlijk zijn er weinig voordelen, want PC’s en tablets die werken op deze ARM structuur kosten al snel tussen de €599 en €999. Daar koop je ook een iPad voor die wel goed presteert.

Waar win je

Het is moeilijk te zeggen of een ARM chip uiteindelijk een standaard voor laptops en desktops gaat worden. Voor nu ziet het ernaast uit dat de chips voor light usage prima werken, maar vraag niet teveel. Het grote voordeel vind je in de accuduur. Dat is uiteindelijk ook een van de kernfuncties waar de CPU’s op zijn gebouwd. De HP Envy gaat op gemiddeld CPU-gebruik al snel 12 tot 14 uur mee. Dat is niet slecht, maar ook niet heel veel beter dan een MacBook Air die het 12 uur op één acculading doet.

Dat is ook waar de machine’s nu op toegespitst zijn. Light usage is waar een ARM chip echt zijn beste kant laat zien, maar het is de vraag of je daar gemiddeld 800 euro voor neer wil tellen. Voor gebruik in MacBooks lijkt het nog te vroeg.

Mac MacBook

Zie het zo, de performance van een high-end ARM chip is te vergelijken met een goedkope Intel-processor. Het is een vergelijking die je eigenlijk niet mag maken, maar wel de meest duidelijke. Zoals de benchmark je hieronder vertelt, kun je zien dat de Qualcomm chip in zijn prestatie zeer onderdoet voor machines met een Intel processor in dezelfde prijscategorie.

ARM processor, chip qualcomm
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
ARM chips schieten tekort in laptops, maar schetsen een mooie toekomst
Sluiten