Apple trekt de stekker uit iTunes LP’s

Door: Raymon Mens - 7 reacties

De iTunes LP is niet meer. Apple heeft bevestigd te stoppen met het aanbieden van dit interactieve albumformaat dat werd gelanceerd in 2009. Een iTunes LP bestaat naast muziek uit extra foto’s, video’s en andere digitale goodies.

Het doel van de iTunes LP was om het kopen van volledige albums aantrekkelijker te maken. Geweldig voor fans van artiesten, maar het formaat werd uiteindelijk weinig gebruikt door platenmaatschappijen. Het creëren van een dergelijk album vereist flink wat tijd en geld.

Bestaande iTunes LP’s blijven werken

Vanaf april kunnen artiesten niet langer iTunes LP’s uitbrengen, maar gekochte exemplaren blijven werken en zijn nog steeds opnieuw te downloaden. Bestaande interactieve albums kunnen ook nog steeds worden aangeschaft. Een iTunes LP is eigenlijk een kleine website die bij audiobestanden wordt geleverd. De interactieve albums worden gemaakt met XML en andere webtechnieken zoals CSS voor de opmaak. Het formaat is in 2014 voor het laatst geüpdatet.

iTunes LP
Voorbeeld van een iTunes LP – Klik/tap voor groter.

Nu de consumptie van muziek zich verplaatst naar streamingdiensten zoals Apple Music en Spotify, is het formaat een beetje in de vergetelheid geraakt. Superfans van artiesten zullen vaker kiezen voor een fysiek album en losse nummers blijven streamen.

Grote schoonmaak iTunes begonnen

Het geeft Apple ook de gelegenheid om eens grote schoonmaak te houden in iTunes. De applicatie is de laatste jaren zwaar vervuild geraakt met eindeloos veel functies en ondersteuning voor oude apparaten en formaten. In 2017 werd de App Store uit iTunes gehaald en iBooks kreeg ook zijn eigen app. Op de Mac zijn podcasts en Apple Music nog steeds onderdeel van iTunes, maar daar kan in de toekomst wel eens verandering in komen.

iTunes
iTunes is de afgelopen jaren weinig veranderd – Klik/tap voor groter.

The Verge

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Op de Mac zijn podcasts en Apple Music nog steeds onderdeel van iTunes, maar daar kan in de toekomst wel eens verandering in komen.

  Ik kan niet wachten… iTunes == Tunes == Muziek!! App Store voor Mac & iOS, etc.

   

  Of nog beter: iPhone Configuration Utility >> iPhone Manager: één app voor werkelijk álles wat met je iPhone te maken heeft. Dan de verdere versobering van iTunes inzetten. En eventueel de App Store-applicatie op de Mac ook gebruiken voor toegang tot de iOS-app store vanaf de Mac.

   

  Van mij mag Apple trouwens vandaag nog één feature overnemen van Android, en dan meer bepaald van de Play Store: daar kan je via de (web)interface vanaf je computer niet alleen zoeken naar apps, maar ook opdracht geven tot installatie. De volgende keer dat je device dan online komt, wordt de app erop gezet. Werkt prima en is soms vele malen handiger dan op je device zelf naar een app zoeken…

   

   

   

 • Profielfoto
  xaddict

  “Eindeloos veel functies”

  Maar iTunes heeft toch al heel lang eigenlijk geen relevánte functies toegevoegd? iTunes DJ werd gestript vele jaren geleden, gedeelde playlists zit er niet meer. Eigenlijk is het gros van die app al het gedoe rondom synchronisatie, management en aankoop van iDevices en iApps.

  Gewoon een strakke nieuwe app, genaamd Music (als Maps, Notes, Contacts, Messages, weg met die “i”), inzetten voor lokale en online muziek. Eentje die niet overboord gaat met honderd visualisaties en nutteloze functies. Gewoon puur gefocused op muziek.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …een strakke nieuwe app, genaamd Music (als Maps, Notes, Contacts, Messages, weg met die “i”)…

  Dat is de grootste fout die ooit is gemaakt; die i weghalen. Zoek maar eens naar zaken aangaande de app Foto’s/Photos. Of bij problemen met iTunes, als die Muziek/Music gaat heten. Ik wens je veel succes.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ooit kocht je een mooi product van zo’n 28 cm × 28 cm hoog en breed. Daar haal je een grote zwarte schijf uit en binnen in vond je allerlei  extra‘s; foto’s songteksten en informatie over welke muzikanten meespeelde. Vooral dat laatste is verloren gegaan…  en dat is jammer, het kon je op het spoor brengen van andere muziek… Althans zo werkt het vaak voor mij.

  Naar die grote zwarte schijf kwam de kleine zilveren schrijf met een plastic doosje dat alleen bij aankoop enige uitstraling had, daarna kon het vol met krassen en scheuren en barstjes. En dan die boekjes…  gefriemel  en veel te klein.

  En nu hebben we de downloads… Als je geluk hebt  vind je nog iets terug van informatie over componist… Maar daarna is het onzekerheid troef:

  De Metadata bij de liedjes die je hebt gedownload klopt vaak niet of is onvolledig. Jaartallen kloppen niet bij Duets staat dan de tweede artiest vaak niet vermeld… Het is soms lastig om te achterhalen wat het orginele oorspronkelijke album was waar het liedje ooit op heeft gestaan.   En een overzicht van welke muzikanten hebben meegewerkt dat ontbreekt al helemaal!

  Kut met peren dus

  Platen maatschappijen zijn traag en  hebben totaal geen interesse in het totale product dat zij aan de consument leveren…

  En om af te sluiten, volgens mij begint de krenterigheid  Al bij de opname van muziek… Alles komt uit Computer software… Gewoon een stel top muzikanten in de studio zetten is te duur…  een computer met wat software is ten alle tijden  goedkoper  dan een goede blazers sectie

   

   

 • Profielfoto
  wacon

  Op een oude Mac Mini G4(ja echt..) draai ik eveneens oude versie van iTunes met ‘Coverflow’. Is alleen in gebruik als muziek computer. Elke keer dat ik wil updaten of bij mijn vriendin mijn MacBookPro en iTunes gebruik verlang ik terug naar de iTunes versie die op de G4 staat.

  Verder eens met Marco, de ziel is aardig weg uit de hedendaagse digitale muziekbeleving. Bv ‘Roon’ software is een mooi alternatief voor iTunes en heeft feitelijk standaard iTunes LP’s. Maar is niet gratis en wordt nu nog voornamelijk door hifi liefhebbers aangeschaft.

  Vanavond iig lekker in real-life Gary Numan aan het werk gaan zien in TivoliVredenburg.

 • Profielfoto
  html-junky

  @marco.nl als niemand zonder te betalen muziek downloadde dan had jij nu alles gekregen wat je hart begeerde

 • Profielfoto
  TandMac

  @wacon

  inderdaad, die goeie ouwe coverflow….. dát was nog eens een verademing.

  Lekker struien tussen de hoezen, als of het m’n eigen platenbak op zolder was.

  zonder al te veel poespas en lullige layout, zoals vandaag.