Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 6 maart 2018

Apple trekt de stekker uit iTunes LP’s

De iTunes LP is niet meer. Apple heeft bevestigd te stoppen met het aanbieden van dit interactieve albumformaat dat werd gelanceerd in 2009. Een iTunes LP bestaat naast muziek uit extra foto’s, video’s en andere digitale goodies.

Het doel van de iTunes LP was om het kopen van volledige albums aantrekkelijker te maken. Geweldig voor fans van artiesten, maar het formaat werd uiteindelijk weinig gebruikt door platenmaatschappijen. Het creëren van een dergelijk album vereist flink wat tijd en geld.

Bestaande iTunes LP’s blijven werken

Vanaf april kunnen artiesten niet langer iTunes LP’s uitbrengen, maar gekochte exemplaren blijven werken en zijn nog steeds opnieuw te downloaden. Bestaande interactieve albums kunnen ook nog steeds worden aangeschaft. Een iTunes LP is eigenlijk een kleine website die bij audiobestanden wordt geleverd. De interactieve albums worden gemaakt met XML en andere webtechnieken zoals CSS voor de opmaak. Het formaat is in 2014 voor het laatst geüpdatet.

Voorbeeld van een iTunes LP – Klik/tap voor groter.

Nu de consumptie van muziek zich verplaatst naar streamingdiensten zoals Apple Music en Spotify, is het formaat een beetje in de vergetelheid geraakt. Superfans van artiesten zullen vaker kiezen voor een fysiek album en losse nummers blijven streamen.

Grote schoonmaak iTunes begonnen

Het geeft Apple ook de gelegenheid om eens grote schoonmaak te houden in iTunes. De applicatie is de laatste jaren zwaar vervuild geraakt met eindeloos veel functies en ondersteuning voor oude apparaten en formaten. In 2017 werd de App Store uit iTunes gehaald en iBooks kreeg ook zijn eigen app. Op de Mac zijn podcasts en Apple Music nog steeds onderdeel van iTunes, maar daar kan in de toekomst wel eens verandering in komen.

iTunes is de afgelopen jaren weinig veranderd – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple trekt de stekker uit iTunes LP’s
Sluiten