Apple’s leveranciers maken het vaker te bont

Door: Raymon Mens - 10 reacties
(Afbeelding: Pegatron)

Na het uitvoeren van 756 audits in 30 landen, heeft Apple zijn jaarlijkse Supplier Responsibility-rapport uitgebracht. Hierin meldt de iPhone-maker hoe het in 2017 gesteld was met de naleving van regels voor mens en milieu.

Het gaat op veel punten een stapje beter dan in 2016, maar het aantal ernstige overtredingen is verdubbeld. Helaas werd nog steeds slavernij en kinderarbeid aangetroffen, maar daar wordt hard tegen opgetreden. Een overzicht van wat goed en fout ging.

Wat goed ging

De gecontroleerde leveranciers vertegenwoordigen 95% van Apple’s partners. De bedrijven, die zich voornamelijk in lagelonenlanden bevinden, leven Apple’s regels steeds beter na. Apple hanteert een puntensysteem van 1 tot en met 100 en het aantal bedrijven en fabrieken dat hoog scoort, nam met 12 procent toe. Het aantal bedrijven met een lage score nam met 2 procent af.

Apple 2018 report score
Score van alle onderzochte partners door de jaren heen – Klik/tap voor groter.

Wat niet goed ging

Hoewel het gemiddeld beter gaat, nam het aantal ernstige overtredingen toe van 22 naar 44. Onder een ernstige overtreding verstaat Apple kinderarbeid, dwangarbeid, vervalsing van documenten, intimidatie van of vergeldingsacties tegen werknemers en bedrijven die werknemers laten betalen voor een baan. De 44 ernstige overtredingen bestonden uit twee gevallen van kinderarbeid, drie fabrieken die werknemers lieten betalen voor een baan en 38 gevallen van dwangarbeid (onvrijwillig overwerk).

In lagelonenlanden zijn vaak geen wetten die voorschrijven hoeveel uur per week een arbeider mag werken. Apple stelt echter zijn eigen limieten. Zo mag een werkweek uit maximaal 60 uur bestaan en moet na zes werkdagen minimaal één rustdag volgen. In 2017 werden deze regels minder goed nageleefd, namelijk bij 94 procent van de fabrieken. Een jaar eerder was dat nog 98 procent. Apple’s leveranciers maken het dus vaker te bont.

iPhone productielijn China
iPhone-productielijn in China – Klik/tap voor groter.

Strengere maatregelen

Kinderarbeid en gedwongen overuren zijn ernstige overtredingen waarbij Apple steeds strenger ingrijpt. In het rapport is voor het eerst duidelijk te zien hoe Apple met dit soort overtredingen omgaat.

Als kinderarbeid wordt vastgesteld, moet de leverancier direct een veilige reis naar huis voor het kind regelen en betalen. Het loon moet ook doorbetaald worden tot de werknemer oud genoeg is om legaal te werken. Daarnaast zal een externe coach (op kosten van de leverancier) het kind regelmatig op school bezoeken om een oogje in het zeil te houden. Als de werknemer klaar is met zijn opleiding, moet de leverancier hem of haar een baan aanbieden.

Apple ziet er ook op toe dat werknemers die hebben betaald om gekozen te worden voor een baan volledig terugbetaald worden. Als er sprake was van onvrijwillig overwerk worden regelmatige onaangekondigde audits gepland en eventueel vervalste urenregistraties moeten herzien worden.

Apple China 003
Klik/tap voor groter.

Het volledige rapport is hier in te zien (PDF).

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Fijn om zo’n progressie te zien, ik vraag me echter af of die 44 zware overtredingen uit 2017 t.o.v. de 22 uit 2016 niet gewoonweg komt door het feit dat Apple uitvoeriger controles voert? Indien dat het geval is, wat zeker niet onlogisch hoeft te zijn, zie ik uitsluitend progressieve resultaten, niet?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik vind het hoe dan ook wel goed dat Apple zelf echt controleert en bedrijven ook aan de gestelde eisen houdt. Misschien moeten ze bij herhaalde grove overtredingen ook overwegen om een andere site de opdracht tot productie te laten overnemen (lees: bij herhaalde overtredingen verliest de leverancier zijn contract). Dit zou dan alleen als állerlaatste middel ingezet moeten worden, daar waar geen sprake is van goede naleving van de regels.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Goed verhaal. Eens dat verliezen van een contract ook tot de opties moet kunnen behoren, maar daar lijden de werknemers ook onder. En eens dat hoe beter je controleert, hoe meer ellende je zult vinden.

  Zijn er meer bedrijven met dit soort rapporten of klopt mijn indruk dat Apple echt wel meer probeert te doen dan de rest van de industrie?

 • Profielfoto
  morwatz

  Offtopic, doe wat aan de laadtijd van deze site!

 • Profielfoto
  Macteach

  morwatz op 9 maart 2018 12:49
  Offtopic, doe wat aan de laadtijd van deze site!

  Yep, hier ook traaaaaaag….

 • Profielfoto
  ramrod

   

   

  Als kinderarbeid wordt vastgesteld, moet de leverancier direct een veilige reis naar huis voor het kind regelen en betalen. Het loon moet ook doorbetaald worden tot de werknemer oud genoeg is om legaal te werken. Daarnaast zal een externe coach (op kosten van de leverancier) het kind regelmatig op school bezoeken om een oogje in het zeil te houden. Als de werknemer klaar is met zijn opleiding, moet de >leverancier hem of haar een baan aanbieden.

  Klinkt leuk maar komt in de praktijk natuurlijk geen bal van terecht , zeker niet in het soort landen waar de overtredingen worden gemaakt , papieren tijger ….

   

 • Profielfoto
  defores

  60 uur in een week en 1 dag rust? Zijn ze gek geworden bij Apple 🤮

 • Profielfoto
  Nosferatu

  De slager die zijn eigen vleesch keurt …

 • Profielfoto
  maconly

  Allemaal voor de buhne, bij slavenarbeid of kinderarbeid neem je gewoon afscheid van die leverancier.

   

 • Profielfoto
  html-junky

  Die leveranciers die werken met een compleet omgebouwde productie naar wens van Apple. Daarvan zijn er niet zoveel van die dat kunnen op deze schaal. Dit weet ik omdat bijna alle merken hun producten ook maken bij deze leveranciers.

  En je kan daarom niet zomaar afscheid nemen en een ander zoeken.