Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 maart 2018

Waarom Apple nog niet zonder de MacBook Air kan

Afgelopen week waren er veel geruchten over een nieuwe MacBook Air. Is het niet vreemd dat een oud model dat sinds 2015 niet meer vernieuwd is en niet op de andere MacBooks lijkt blijft bestaan? Zeker, maar Apple kan niet zonder de MacBook Air.

Het gat in de prijs

Nieuwe technologie komt vaak met een hoger prijskaartje en oudere producten voor een lagere prijs verkopen is niet ongebruikelijk voor Apple. Oudere modellen zijn over het algemeen goedkoper om te maken en hebben grotere winstmarges. Het vreemde aan de MacBook Air is dat de prijs niet is geëvolueerd. De laptop is in de VS al jaren te koop voor $ 999 en zakt niet. In Europa wordt de laptop al jaren voor € 1.097,91 verkocht.

Apple wil consumenten, maar vooral bedrijven en grote onderwijsinstellingen niet dwingen om meer geld te betalen. De 12-inch Retina MacBook heeft een vanaf-prijs van € 1.497,91 en dat is maar liefst 400 euro meer dan de MacBook Air. Om in bepaalde markten zoals het onderwijs te blijven concurreren, is een laptop rond de 1000 euro essentieel. Het lukt niet om de prijs van de 12-inch MacBook te laten zakken.

De 12-inch MacBook – Klik/tap voor groter.

Gebruikers willen bekende technologie

Voor lezers van OMT zal een Retina-scherm, USB-C en Thunderbolt 3 een absolute vereiste zijn, maar veel gebruikers hebben dat niet nodig. Voor hen is USB-C of Thunderbolt 3 meer een ongemak dan een voordeel. Ze hebben geen zin om na de aanschaf van een laptop ook nog eens in docks en verloopjes te investeren. Hoewel de processor van de MacBook Air drie generaties oud is, werken alle moderne apps en taken nog snel genoeg.

Tel daarbij op dat MagSafe een betere manier van laden is dan het gebruiken van de schaarse USB-C-poort op een MacBook en veel potentieel kopers zullen de enigszins verouderde poorten op de Air als voordeel zien.

Er is geen échte opvolger

Apple lijkt zelf ook niet te weten welke laptop de MacBook Air moet opvolger. Aan de ene kant is er de 12-inch MacBook die door zijn compacte en lichte ontwerp het predicaat “Air” ook zou verdienen. Aan de andere kant is er de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar die 400 euro duurder is en hetzelfde type processor heeft. De MacBook Air heeft dus twee opvolgers, maar ze kunnen geen van twee tippen aan de prijs.

Geen marge inleveren

Wat houdt Apple tegen om de prijs van de 13-inch MacBook Pro te laten zaken naar de gewilde grens van 999 dollar? Waarschijnlijk wil het bedrijf geen marge inleveren. De marge op de MacBook Air moet inmiddels erg goed zijn, want alle technieken zijn uitontwikkeld en de machines om de behuizing te maken al lang gekocht en afgelost.

De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar – Klik/tap voor groter.

En nu?

Volgens de geruchten komt er een nieuwe MacBook Air met Retina-scherm, maar Apple heeft een aantal opties.

  1. Niets doen: Kan gewoon. De huidige MacBook Air blijven verkopen en de prijs gelijk houden. Waarschijnlijk blijft de Air ook in de ze staat nog goed verkopen.
  2. Prijsverlaging: De huidige MacBook Air verder in prijs verlagen en de oudheid van de componenten op die manier compenseren
  3. Minimale upgrade: De prijs en behuizing gelijk houden en een nieuw moederbord met Intel-chip van de zesde of zevende generatie integreren
  4. De prijs van de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar verlagen en deze computer tot instap-MacBook bombarderen.

Optie drie lijkt ons het waarschijnlijkst, maar strookt niet met geruchten over een Retina-scherm. Daarom is optie vier ook een reële mogelijkheid. Apple heeft in dat geval beperkte ruimte om iets aan de prijs te doen, want de 13-inch Pro zonder Touch Bar gebruik al dezelfde klasse Intel-chip en wordt met 128GB SSD geleverd. Er valt niet veel meer aan te doen dan inleveren op de marges, maar of Apple daar toe bereid is moet nog blijken. Tijdens WWDC 2018 krijgen we mogelijk meer duidelijkheid.

Reageer op artikel:
Waarom Apple nog niet zonder de MacBook Air kan
Sluiten