Waarom Apple nog niet zonder de MacBook Air kan

Door: Raymon Mens - 11 reacties
macOS gatekeeper lek

Afgelopen week waren er veel geruchten over een nieuwe MacBook Air. Is het niet vreemd dat een oud model dat sinds 2015 niet meer vernieuwd is en niet op de andere MacBooks lijkt blijft bestaan? Zeker, maar Apple kan niet zonder de MacBook Air.

Het gat in de prijs

Nieuwe technologie komt vaak met een hoger prijskaartje en oudere producten voor een lagere prijs verkopen is niet ongebruikelijk voor Apple. Oudere modellen zijn over het algemeen goedkoper om te maken en hebben grotere winstmarges. Het vreemde aan de MacBook Air is dat de prijs niet is geëvolueerd. De laptop is in de VS al jaren te koop voor $ 999 en zakt niet. In Europa wordt de laptop al jaren voor € 1.097,91 verkocht.

Apple wil consumenten, maar vooral bedrijven en grote onderwijsinstellingen niet dwingen om meer geld te betalen. De 12-inch Retina MacBook heeft een vanaf-prijs van € 1.497,91 en dat is maar liefst 400 euro meer dan de MacBook Air. Om in bepaalde markten zoals het onderwijs te blijven concurreren, is een laptop rond de 1000 euro essentieel. Het lukt niet om de prijs van de 12-inch MacBook te laten zakken.

12-inch macbook
De 12-inch MacBook – Klik/tap voor groter.

Gebruikers willen bekende technologie

Voor lezers van OMT zal een Retina-scherm, USB-C en Thunderbolt 3 een absolute vereiste zijn, maar veel gebruikers hebben dat niet nodig. Voor hen is USB-C of Thunderbolt 3 meer een ongemak dan een voordeel. Ze hebben geen zin om na de aanschaf van een laptop ook nog eens in docks en verloopjes te investeren. Hoewel de processor van de MacBook Air drie generaties oud is, werken alle moderne apps en taken nog snel genoeg.

Tel daarbij op dat MagSafe een betere manier van laden is dan het gebruiken van de schaarse USB-C-poort op een MacBook en veel potentieel kopers zullen de enigszins verouderde poorten op de Air als voordeel zien.

Er is geen échte opvolger

Apple lijkt zelf ook niet te weten welke laptop de MacBook Air moet opvolger. Aan de ene kant is er de 12-inch MacBook die door zijn compacte en lichte ontwerp het predicaat “Air” ook zou verdienen. Aan de andere kant is er de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar die 400 euro duurder is en hetzelfde type processor heeft. De MacBook Air heeft dus twee opvolgers, maar ze kunnen geen van twee tippen aan de prijs.

Geen marge inleveren

Wat houdt Apple tegen om de prijs van de 13-inch MacBook Pro te laten zaken naar de gewilde grens van 999 dollar? Waarschijnlijk wil het bedrijf geen marge inleveren. De marge op de MacBook Air moet inmiddels erg goed zijn, want alle technieken zijn uitontwikkeld en de machines om de behuizing te maken al lang gekocht en afgelost.

MacBook Pro 13-inch
De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar – Klik/tap voor groter.

En nu?

Volgens de geruchten komt er een nieuwe MacBook Air met Retina-scherm, maar Apple heeft een aantal opties.

 1. Niets doen: Kan gewoon. De huidige MacBook Air blijven verkopen en de prijs gelijk houden. Waarschijnlijk blijft de Air ook in de ze staat nog goed verkopen.
 2. Prijsverlaging: De huidige MacBook Air verder in prijs verlagen en de oudheid van de componenten op die manier compenseren
 3. Minimale upgrade: De prijs en behuizing gelijk houden en een nieuw moederbord met Intel-chip van de zesde of zevende generatie integreren
 4. De prijs van de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar verlagen en deze computer tot instap-MacBook bombarderen.

Optie drie lijkt ons het waarschijnlijkst, maar strookt niet met geruchten over een Retina-scherm. Daarom is optie vier ook een reële mogelijkheid. Apple heeft in dat geval beperkte ruimte om iets aan de prijs te doen, want de 13-inch Pro zonder Touch Bar gebruik al dezelfde klasse Intel-chip en wordt met 128GB SSD geleverd. Er valt niet veel meer aan te doen dan inleveren op de marges, maar of Apple daar toe bereid is moet nog blijken. Tijdens WWDC 2018 krijgen we mogelijk meer duidelijkheid.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Of andere aannemelijke of vooral aantrekkelijke optie – zelfde behuizing, nieuwe mee generatie processoren – retina scherm toevoegen en 1 USB-c thunderbolt poort, processor upgrade en inderdaad de belachelijke 128GB met slechts 8GB als basis optie voor 1000 euro. Dat moeten ze toch over hun winstgevende hart krijgen. De juiste configuratie zou zijn: 256GB en 16GB zijn, maar daar kunnen ze dan via upgrades toch weer bijna 500 euro meer voor vragen… en dan kost een basis degelijke Air, die terug 5jaar meekan, gewoon 1500 euro.

 • Profielfoto
  GeertGB

  En sommige mensen willen een toetsenbord. Met een echte Escape Key. Met echte feedback. Zonder harde tikgeluiden. Zonder overgevoeligheid voor stof.

 • Profielfoto
  jeroentje

  nu USB-C steeds meer zijn intrede doet, gaat de MacBook de MacBook air vervangen.

 • Profielfoto
  steveb

  De MacBook 12” is intussen ook 2jaar of ouder
  Waarom mag die geen prijsdaling in de huidige setupinstructies en een hardware upgrade

 • Profielfoto
  steveb

  Zodat er 2 zijn

 • Profielfoto
  Bart119

  De 12″ MacBook komt voor vele mensen dan ook nog steeds als een speelgoedlaptop over…

   

  Een processor die ze 10 jaar geleden in een netbook van 300€ plaatsten (dat is natuurlijk niet zo, maar Jan met de pet denkt er wel zo over)
  En maar 1 poort, die tegelijkertijd de stroomvoorziening is, en dan nog niet eens de vertrouwde USB.

   

   

  USB-C zal ongetwijfeld de toekomst zijn, maar we leven nog in het heden.

 • Profielfoto
  RoyB

  Wou al zeggen hoezo speelgoed laptop? Heb een 12 inch en full spec en die draait meerdere vm’s naast elkaar.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Ik heb een 11 inch MBA uit 2011,

  Toevallig net de batterij vervangen, maar verder zie ik met mijn collega naast me op kantoor geen verschil in snelheid bij normaal gebruik.

  Destijds helemaal los gegaan op de specs, dus 1,8 Ghz i7, 4 GB ram en 128 GB SSD.

  Ik sta er van te kijken wat mn machientje nog steeds kan, laten we wel wezen, een laptop die 7 jaar oud is en in vol gebruik, dat vind ik super. zeker weten mijn beste apple product qua value for money. als ik dat vergelijk met mn iphone, die iedere 2 jaar echt nieuw moet. het feit dat we weinig verschillen zien met een nieuwe macbook (die ook nog eens een stuk duurder is) verbaast me nog steeds en laat ook zien dat electronica best een tijd mee kan. slecht voor de winst denk ik maar goed voor mij:)

  Ik zie vaak dat men het niet mooi vind, maar de resolutie is top op deze 11 inch, mooi scherm en die rand die om het scherm heen zit vind ik echt niet lelijk, edge to edge is ook mooi, maar komt wel met een enorm prijskaartje.

  Momenteel zie ik in de lineup gewoon geen mooi klein werkpaard voor een goede prijs. de MBP is echt veel te duur voor mij, en dat gebruik ik ook gewoon niet. en dan is een MBA echt een mooi veelzijdig machientje. zoveel groter is mijn 11 inch ook niet naast een nieuwe MB.

  anyway, mooie update op het model en ik wil m wel weer, maar vind het jammer dat de 11 inch weg is.

   

 • Profielfoto
  zulu

  ik heb een Air, een 12″ gehad en nu een Pro 2.9 GHz. Maar de Air had de langste batterijduur en de handigste poorten, daarom heb ik laatst toch weer een Air gekocht voor mijn lief.

  Zolang je geen zware apps op de videokaart gebruikt blijft het een winner.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Ik zie iedereen praten over USB-C sls de “toekomst”, maar dat gebeurt al bijna drie jaar. Voorlopig schiet het met de adoptie niet zo op, als je Android -laders niet meerekent. En da’s ook logisch – de wereld leeft nog met USB-A; probeer je telefoon maar eens op te laden op een vliegveld, of een printer aan te sluiten. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Apples aanname dat USB-C (snel) de wereld gaat overnemen een misrekening is geweest. Ik ben blij met mijn Macbook (van de zaak), maar even in een winkel accessoires kopen is nog steeds lastig, en zonder uitzondering duurder.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Dit soort toestanden krijg je dus als je meer aandacht trekt met het weghalen van mogelijkheden/poorten/compatibility dan met interessante nieuwe opties, zoals dat de laatste jaren bij Apple het geval is.
  Mocht mijn alweer een paar jaar oude MacBook Pro met zijn Magsafe, SD-sleuf en nogal altijd modale USB-aansluitingen de geest geven, dan ga ik razendsnel op zoek naar een tweedehands van hetzelfde model. Die is snel genoeg voor mijn Photoshop, Lightroom and Indesign. Weg met al die hulpstukken die veel meer plek innemen in je tas dan die paar mm gewonnen dikte bij een nieuwe MBP, en vaak onhandig zijn als je met het ding op schoot zit te werken. (Hallo, een laptop, weet u nog?)
  Waar Apple volgens mij naartoe wil is gewoon weer één laptoplijn, een veredelde Air-plus met alleen verschillen in schermgrootte, geheugen en processorvermogen. Productie-technisch is dat natuurlijk lucratief, maar mij als klant maak je er niet blij mee en voor het zover is, heerst er onduidelijkheid.