Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 20 maart 2018

Apple voert tests met zelfrijdende voertuigen op

Gisteren reed een zelfrijdende Uber een voetganger dood, maar dat houdt Apple niet tegen om zijn tests met zelfrijdende auto’s op te schalen. Het bedrijf uit Cupertino mag nu met meer autonome voertuigen de weg op dan Tesla en Uber.

Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Department of Motor Vehicles. Apple heeft nu federale goedkeuring om 45 autonome voertuigen op de openbare weg in Californië te testen. Begin 2017 startte dat met drie voertuigen en een aantal maanden terug waren het er 27. Ter vergelijking: Waymo (Google) heeft een testvloot van 24 auto’s, Uber doet het met 29 voertuigen en Tesla met 39.

Ongeluk met zelfrijdende Uber

Toestemming voor het uitbreiden van het aantal tests werd afgelopen zondag gegeven, voordat het ongeluk met de zelfrijdende Uber gebeurde. De auto van het taxibedrijf reed in de Amerikaanse stad Tempe (Arizona) een voetganger dood. Het slachtoffer stak de straat over naast een zebrapad op een weg die slecht verlicht was.

Project Titan
Een van Apple’s zelfrijdende auto’s – Klik/tap voor groter.

Toyota heeft na deze gebeurtenissen al aangekondigd tijdelijk te stoppen met zelfrijdende voertuigen. Of Apple ook gas terugneemt is niet duidelijk. Het bedrijf uit Cupertino is sowieso nooit erg open geweest over zijn autoplannen.

Van Project Titan naar carOS

Apple’s ambities op het gebied van auto’s zijn de laatste tijd flink afgezwakt. De iPhone-maker zette aanvankelijk in op de ontwikkeling van een compleet autonoom voertuig, maar maakt tegenwoordig alleen software die autonoom rijden naar de massa moet brengen.

Reageer op artikel:
Apple voert tests met zelfrijdende voertuigen op
Sluiten