Apple voert tests met zelfrijdende voertuigen op

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Gisteren reed een zelfrijdende Uber een voetganger dood, maar dat houdt Apple niet tegen om zijn tests met zelfrijdende auto’s op te schalen. Het bedrijf uit Cupertino mag nu met meer autonome voertuigen de weg op dan Tesla en Uber.

Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Department of Motor Vehicles. Apple heeft nu federale goedkeuring om 45 autonome voertuigen op de openbare weg in Californië te testen. Begin 2017 startte dat met drie voertuigen en een aantal maanden terug waren het er 27. Ter vergelijking: Waymo (Google) heeft een testvloot van 24 auto’s, Uber doet het met 29 voertuigen en Tesla met 39.

Ongeluk met zelfrijdende Uber

Toestemming voor het uitbreiden van het aantal tests werd afgelopen zondag gegeven, voordat het ongeluk met de zelfrijdende Uber gebeurde. De auto van het taxibedrijf reed in de Amerikaanse stad Tempe (Arizona) een voetganger dood. Het slachtoffer stak de straat over naast een zebrapad op een weg die slecht verlicht was.

Project Titan
Een van Apple’s zelfrijdende auto’s – Klik/tap voor groter.

Toyota heeft na deze gebeurtenissen al aangekondigd tijdelijk te stoppen met zelfrijdende voertuigen. Of Apple ook gas terugneemt is niet duidelijk. Het bedrijf uit Cupertino is sowieso nooit erg open geweest over zijn autoplannen.

Van Project Titan naar carOS

Apple’s ambities op het gebied van auto’s zijn de laatste tijd flink afgezwakt. De iPhone-maker zette aanvankelijk in op de ontwikkeling van een compleet autonoom voertuig, maar maakt tegenwoordig alleen software die autonoom rijden naar de massa moet brengen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Hey Siri, sla hier af naar links!
  Hi Spinozo, ik heb dit voor je gevonden op het web over “Sla hier af naar links’
  …..

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Spinozo op 20 maart 2018 22:09
  Hey Siri, sla hier af naar links!
  Hi Spinozo, ik heb dit voor je gevonden op het web over “Sla hier af naar links’
  …..

  Een echte zoekmachine

 • Profielfoto
  KarelWillem

  We moeten niet de illusie hebben dat een zelfrijdende auto elke situatie probleemloos en zonder ongelukken zal afhandelen. Net als een mens dat nooit zal kunnen.

   

  Als iemand op een onverwacht punt plotseling de weg op loopt, dan kan zelfs een direct remmende auto daar weinig meer aan doen. En als iemand dan een beetje lullig valt, kan een ongeluk al snel fataal zijn.

 • Profielfoto
  Maarten

  Een computer maakt geen fouten, maar een mens wel. Dus er kunnen fouten zitten in de software. Alleen tot nu toe komen alle ongelukken met zelfrijdende auto’s door menselijkfalen in de omgeving van de auto

 • Profielfoto
  Di May

  @ Maarten : Naakter op de feitelijkheid dan jouw analyse kan het niet.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  ‘Dit accessoire reageert niet” 😄😄

 • Profielfoto
  Bart119

  Maarten op 21 maart 2018 09:09
  Een computer maakt geen fouten, maar een mens wel. Dus er kunnen fouten zitten in de software. Alleen tot nu toe komen alle ongelukken met zelfrijdende auto’s door menselijkfalen in de omgeving van de auto

  Een computer is in de eerste plaats een dom ding. Computers volgen alleen maar instructies die door een mens zijn gegeven op, ze kunnen niet zelf denken.

  Mensen kunnen wel zelf denken