Apple Maps toont nu ook deelfietsen in de buurt

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Apple heeft zijn Kaarten-app uitgebreid met de locaties van deelfietsen. In meer dan 175 steden en 36 landen toont Apple Maps nu waar je snel op een fiets kunt stappen. Er is veel informatie over fietsen in België, maar nog maar weinig in Nederland te zien.

De data over stations met deelfietsen komt van Ito World. Dit bedrijf specialiseert zich in data over openbaar vervoer en andere mobiliteit. Apple werkt wel vaker met dit soort bedrijven samen, zo werd eerder met het Duitse Moovility ingeschakeld om oplaadpunten voor elektrische auto’s te tonen.

Informatie over Nederland schaars

Hoewel we in Nederland diverse aanbieders van deelfietsen hebben, weet Apple Maps ze nog niet te vinden. In Rotterdam staan de fietsen van oBike en FlickBike niet op de kaart. In België gaat het beter, want in Antwerpen konden we alle Velo-stations vinden en in Brussel, Namen en Parijs waren ook genoeg tweewielers te vinden.

Apple Maps fietsen delen screenshot
Velo Antwerpen staat op de kaart – Klik/tap voor groter.

Zelf in een stad rondkijken kan door in Apple Maps de zoekterm ‘Fietsen delen’ in te voeren. Je krijgt dan alle punten in de buurt op de kaart. Helaas is het niet mogelijk te zien of er nog fietsen op een station beschikbaar zijn. Als een fietspunt niet altijd open is staan de openingstijden wel vermeld. Apple lijkt alleen ‘self service’ stations te tonen, want de OV-fiets wordt niet getoond.

Hoewel de data over Nederland nog schaars is, kan het zoeken van een deelfiets hand zijn tijdens bijvoorbeeld een citytrip. Als je eens wat anders wil dan een taxi, bus of tram, kan Apple Maps je nu ook op weg helpen.

TechCrunch

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Mooi hoor en nu nog de fiets route erbij…..

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Zijn dat die gele stinkfietsen die werkelijk overal worden gedumpt?

   

 • Profielfoto
  MacRay

  Kaarten van Apple, ook dat blijft een hobby.

  Google maps zoveel betrr

 • Profielfoto
  Laribij

  In steden als Antwerpen, Brussel en Parijs zijn het leenfietsen die je na afloop van je rit weer in een station moet plaatsen. Prima, wordt ook geen ijzeren zwerfafval.

 • Profielfoto
  Laribij

  Alle systemen met stations hebben een eigen app, waarop je beschikbaarheid kan zien.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Eerlijk. Ik rij dagelijks meer dan 300 km van klant tot klant met behulp van Apple Maps. Niets is perfect, maar ik ben een tevreden gebruiker.

  Waar Google Maps mij een te druk ogende UI geeft, geeft Apples variant me rust in het verkeer.

  Van hobby geen sprake. Ik gebruik het wel degelijk professioneel.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Helemaal eens met Leffe Blond!

 • Profielfoto
  Hugaer

  MacRay
  12 maart 2018 22:23
  “Kaarten van Apple, ook dat blijft een hobby.

  Google maps zoveel betrr”

  Grote ONZIN man. In mijn straat is al één jaar de spooroverweg gesloten maar in Google maps kan je nog steeds passeren. In Apple Maps duurden het een paar weken om het in orde te brengen!

 • Profielfoto
  Jan G

  Groot gebruiker van het Villo!-systeem hier in BXL. Fijn dat het nu ook in Apple Maps staan. k gebruikte altijd een aparte app (met beschikbaarheid), maar navigatie is daarin niet zo prettig. Gisteren nog zitten ergeren.