Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 maart 2018

Apple wil emoji voor mensen met een beperking

Emoji zijn leuk en vaak erg herkenbaar, tenzij je een beperking hebt. Apple wil daar verandering in brengen en heeft dertien nieuwe emoji ingediend die mensen met een beperking uitbeelden.

Het gaat onder andere om mensen in een rolstoel, een oor met gehoorapparaat, een blindengeleidehond en diverse protheses. Het gaat op dit moment slechts om een voorstel dat later goedgekeurd moet worden.

Iedereen moet zich kunnen uiten

In het voorstel schrijft Apple dat één op de zeven mensen te maken heeft met een handicap. De iPhone-maker schrijft: “De huidige selectie is gericht op het grote publiek, maar beelden de ervaringen van mensen met een handicap niet goed uit. Wij zijn van mening dat technologie voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat iedereen zich moet kunnen uiten.”

Klik/tap voor groter.

De nieuwe emoji zijn door Apple ingediend bij het Unicode-consortium. Deze groep moet uiteindelijk beslissen of het een waardevolle toevoeging is. Als de emoji voor mensen met een beperking goedgekeurd worden, zien we ze op zijn vroegst in de eerste helft van 2019.

Meer in tweede helft 2018

Tot slot kun je later dit jaar uitkijken naar nog veel meer nieuwe emoji. Zo komen er eindelijk roodharige varianten van personen en daarnaast een boel nieuwe voorwerpen, haarstijlen en niet geheel onbelangrijk… eten! Deze nieuwe emoji brengt Apple waarschijnlijk in september naar iOS 12:

 • Roodharige man
 • Man met krullend haar
 • Kale man
 • Roodharige vrouw, roodharig
 • Vrouw met krullend haar
 • Kale vrouw
 • Piratenvlag
 • Zwaan
 • Gezicht met lachende ogen en feesthoed
 • Superschurk
 • Rol wc-papier
 • Mand
 • Bezem
 • Koekje
 • Bakstenen
 • Puzzelstukje
 • Frisbee
 • Skateboard
 • Maancake
 • Teddybeer
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple wil emoji voor mensen met een beperking
Sluiten