Apple wil emoji voor mensen met een beperking

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Emoji zijn leuk en vaak erg herkenbaar, tenzij je een beperking hebt. Apple wil daar verandering in brengen en heeft dertien nieuwe emoji ingediend die mensen met een beperking uitbeelden.

Het gaat onder andere om mensen in een rolstoel, een oor met gehoorapparaat, een blindengeleidehond en diverse protheses. Het gaat op dit moment slechts om een voorstel dat later goedgekeurd moet worden.

Iedereen moet zich kunnen uiten

In het voorstel schrijft Apple dat één op de zeven mensen te maken heeft met een handicap. De iPhone-maker schrijft: “De huidige selectie is gericht op het grote publiek, maar beelden de ervaringen van mensen met een handicap niet goed uit. Wij zijn van mening dat technologie voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat iedereen zich moet kunnen uiten.”

emoji beperking
Klik/tap voor groter.

De nieuwe emoji zijn door Apple ingediend bij het Unicode-consortium. Deze groep moet uiteindelijk beslissen of het een waardevolle toevoeging is. Als de emoji voor mensen met een beperking goedgekeurd worden, zien we ze op zijn vroegst in de eerste helft van 2019.

Meer in tweede helft 2018

Tot slot kun je later dit jaar uitkijken naar nog veel meer nieuwe emoji. Zo komen er eindelijk roodharige varianten van personen en daarnaast een boel nieuwe voorwerpen, haarstijlen en niet geheel onbelangrijk… eten! Deze nieuwe emoji brengt Apple waarschijnlijk in september naar iOS 12:

 • Roodharige man
 • Man met krullend haar
 • Kale man
 • Roodharige vrouw, roodharig
 • Vrouw met krullend haar
 • Kale vrouw
 • Piratenvlag
 • Zwaan
 • Gezicht met lachende ogen en feesthoed
 • Superschurk
 • Rol wc-papier
 • Mand
 • Bezem
 • Koekje
 • Bakstenen
 • Puzzelstukje
 • Frisbee
 • Skateboard
 • Maancake
 • Teddybeer
Emoji rood haar
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Mooi. Beter laat dan nooit zeker ?

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Hebben ze nou echt niks beters te doen bij Apple?

  Icloud verbeteren of zo?

 • Profielfoto
  djneo

  OMT-fan op 27 maart 2018 08:45
  Hebben ze nou echt niks beters te doen bij Apple?

  Icloud verbeteren of zo?

  Jaaa, want heel Apple werkt maar 1 ding.

 • Profielfoto
  djneo

  djneo op 27 maart 2018 10:09

  OMT-fan op 27 maart 2018 08:45
  Hebben ze nou echt niks beters te doen bij Apple?

  Icloud verbeteren of zo?

  Jaaa, want heel Apple werkt maar “een” 1 ding.

  Geen Edit functie meer ?

 • Profielfoto
  Wootism

  OMT-fan op 27 maart 2018 08:45
  Hebben ze nou echt niks beters te doen bij Apple?

  Icloud verbeteren of zo?

  Ja klopt, de grafische ontwerpers van die emoji’s hadden anders aan het verbeteren van iCloud gewerkt.

 • Profielfoto
  polansky

  Politieke correctheid. Maar, doe het dan ineens goed en ook voor blinden en verstandelijk gehandicapten e.d. Nu is het halfslachtig, waarvoor overigens ook geen emoticon beschikbaar is in de vorm van een genderdistroof.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het worden er wel veel dus het wordt wel serieus tijd dat Apple ook eens voor andere talen dan engels emoji -support gaat invoeren op het toetsenbord.

  Die armprothese is wel vet mooi gemaakt.

   

 • Profielfoto
  SvS

  Shmoo op 27 maart 2018 14:29
  Het worden er wel veel dus het wordt wel serieus tijd dat Apple ook eens voor andere talen dan engels emoji -support gaat invoeren op het toetsenbord.

  Die armprothese is wel vet mooi gemaakt.

   

  Ja, mooie details inderdaad!

   

  En, Apple zou optie moeten installeren welke emojis op onzichtbaar gezet kan worden, wij in EU zijn grotendeels niet geïnteresseerd in àlle vlaggen, Japenese icons, sushi, etc… en wij maar scrollen om datgene te vinden die je in je hoofd hebt zitten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar dan denk je nog  te veel na over een emoji-picker en keuzes maken. Die hele picker UI moet eigenlijk verdwijnen of alleen in geavanceerde modus getoond geactiveerd kunnen worden.

  Het zou de bedoeling moeten zijn dat je gewoon gaat typen en wanneer er een match is qua woordje + emoji zie je de emoji in je autocomplete optie. Zet je toetsenbord maar eens op engels dan gebeurt dit al. Super handig en werkt perfect wanneer ik chat met mensen in het Engels want op die manier voorkom je ook dat mensen de verkeerde emoji’s kiezen en er mee gaan doen wat zij willen.

  Ik vind emoji’s echt geweldig omdat ik moeite heb om iemands emotie te bepalen uit tekst. Een emoji lost dat vaak op. Ik doe dat zelf ook. Als ik iets zeg waarvan ik vooraf weet/denk dat iemand daar minder blij over gaat zijn dan zit ik 🤪 of 😜 of 🤡 erachter. Dan is het meteen duidelijk dat je dit niet zo heel serieus moet opvatten. En ja dat gaat ook heel vaak fout bij mij maar dan komt dat omdat ik mij niet kan inleven in andere mensen dat zij daar boos over worden.

  Dat is de kracht van emoji’s. Het zijn geen plaatjes of MSN taaltjes.

   

 • Profielfoto
  SvS

  Bij iMessage gebeurt dat al op iOS, de woorden worden oranje en als je op klikt verandert het in emoji, maar ja, in NL is iMessage nu eenmaal niet populair. En ik wil ook niet dat iOS voor mij gaat kiezen welk emoji een woord moet vervangen.

 • Profielfoto
  wensink

  Mag ondertussen wel een zoekfunctie in dat emoji toetsenbord. Ik zoek me helemaal wezenloos naar een emoticon die een paar jaar geleden nog heel makkelijk te vinden was..