Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 maart 2018

Met Android P omarmt Google de notch en HEIF

Hoewel Google I/O pas in mei is, is de eerste bètaversie van Android P al vrijgegeven. Versie 9.0 van Google’s besturingssysteem brengt een aantal functies die iPhone-gebruikers bekend zullen voorkomen. Dat komt de comptabiliteit van iOS en Android ook ten goede.

Native ondersteuning voor de notch

Tijdens het Mobile World Congress was het al duidelijk: de notch is in de mode. Talloze Android-fabrikanten hebben de inkeping bovenaan het scherm geïmplementeerd en dat gaat niet altijd goed. Gegevens vallen achter de inkeping en soms zijn zelfs knoppen in apps niet bruikbaar. Met Android P helpt Google fabrikanten een handje. Ze kunnen hun apps in een ‘notch simulator’ testen en gegevens als de netwerknaam en iconen worden door Android om de notch heen geplaatst.

Klik/tap voor groter.

Foto’s als HEIF in plaats van JPG

Sinds iOS 11 gebruikt Apple het HEIF-formaat (High Efficiency Image File Format) om foto’s op te slaan. Dit nieuwe formaat is de opvolger van JPG en past een veel efficiëntere compressie toe. De kwaliteit blijft goed, maar bestanden worden kleiner. Geen overbodige luxe met camera’s die steeds beter worden en HDR toepassen. Android P krijgt ook ondersteuning voor HEIF en daarmee is het afschaffen van JPG definitief begonnen. Het is echter onwaarschijnlijk dat formaat op een dag echt zal verdwijnen.

Hoewel Apple naast HEIF voor foto’s ook HEVC (H.265) voor video’s gebruikt, blijft Google in Android bij zijn eigen VP9-codec.

Klik/tap voor groter.

En verder…

Er zijn nog veel meer functies in Android P die iOS-gebruikers bekend voor zullen komen. Zo komt er één interface voor het gebruik van vingerafdrukscanners. Voorheen moesten apps op hun eigen manier aan de gebruiker vragen om zijn vinger op de scanner te leggen, maar dat wordt nu een standaard-element. In iOS zit dit overigens al sinds 2013.

Touch ID in iOS 8 – Klik/tap voor groter.

Een andere functie die we van iOS 11 kennen is indoor navigeren. Met Apple Maps kun je bijvoorbeeld door Schiphol navigeren. Android P gaat dit ook ondersteunen en gebruikt dezelfde techniek als Apple, namelijk WiFi Round-Trip-Time (RTT). De telefoon meet dan hoe lang het duurt om een bepaald draadloos netwerk te bereiken. Door de gegevens van verschillende netwerken te combineren, kan de locatie van de gebruiker nauwkeurig ingeschat worden. Dit werkt niet zomaar, er moet eerst een Indoor Survey gedaan worden.

Bevat Android P dan alleen maar functies die we van iOS kennen? Nee. Google introduceert bijvoorbeeld ook nieuwe, uitgebreide notificaties. Die kunnen niet alleen tekst, maar ook stickers en foto’s bevatten. Nog interessanter is dat Android reacties kan voorspellen en in de notificatie plaatst. Google heeft dit de afgelopen tijd al getest met Gmail en nu komt de functie naar Android.

Afbeelding via: Android Police – Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Met Android P omarmt Google de notch en HEIF
Sluiten