Weekend poll: gebruik jij nog optische media?

Door: Raymon Mens - 37 reacties

In het tijdperk van de cloud, streamingdiensten en downloaden zie je steeds minder optische media. Moderne computers en laptops kunnen ook geen cd of dvd meer lezen, maar films en games verschijnen nog op blu-ray. Gebruik jij nog optische media? Stem tot maandag 17:00 uur in onze weekend poll!

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Af en toe,

  Ik brand nog zo nu en dan iMovie projecten op een DVD

  Niet iedereen heeft een Apple TV of een andermerk mediaspeler.

  Maar een oldfashion DVD speler

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Sinds Netflix geen DVD/Blue Ray meer gekocht. Maar wel nog een leuke collectie thuis waar ik zo nu en dan toch een van afspeel.

 • Profielfoto
  penseel

  Af en toe, draaitafels aangesloten op iMac.

 • Profielfoto
  mausje68

  Ik heb een grote collectie van tv series, die nagenoeg nergens te zien zijn. CSI, NCIS, Bones, Ghost Whisperer, the Closer. Urenlang kijkplezier.

 • Profielfoto
  KR1275

  Een paar jaar geleden mijn Sony PS-X800 weer uit de kast gehaald en aangesloten. Sindsdien koop ik af en toe LP’s en da’s genieten!

  Blu-rays koop ik wel eens in het buitenland als het hier niet te koop is en de donwload niet te vinden is… Op amazon.co.uk koop ik jaarlijks hooguit zo’n 5 blurays.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mijn cd-collectie heb ik overgezet op mijn Sony HAP-Z1ES, waarmee ik de hoge geluidskwaliteit hou die ik gewend was. Klinkt heerlijk! Hi-res geloof ik niet in, omdat ik weet dat dat onzin is.

 • Profielfoto
  Bart119

  ja,

  mijn DVD-collectie
  CD’s in de auto van het werk, dat ding heeft geen BT of USB
  technische documentatie die destijds op CD meegeleverd werd raadplegen
  iMovie-filmpje dat je op die manier overal kan laten zien.
  antieke software die ik af en toe nog eens draai.
  Playstation 2&3 (voor die paar dagen in het jaar dat ik mij verveel en het stof van die dingen blaas)

  Ik maak dus best wel veel gebruik van optische media, al is het natuurlijk vééééél minder als in de periode 2002 – 2008.

 • Profielfoto
  Bart119

  Waarom verdwijnen de opsommingstekens in mijn post hierboven?? En wat is er mis met een edit-knop?

 • Profielfoto
  vuurvreter

  @Bart119

  Die hebben ze zelf nog niet gemist!!
  Wij natuurlijk wel.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Mag Vinyl ook? ?

 • Profielfoto
  iGuy

  KR1275

  …. Hi-res geloof ik niet in, omdat ik weet dat dat onzin is.

  IJzersterk argument, nu ben ik wel overtuigd!

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ik hb nog een paar honderd muziek cd‘s in huis. Worden nooit meer gespeeld maar mijn vrouw weigert er afstand van te doen. Dat ze met z‘n allen knus op een externe disk zitten die kleiner is dan een sigaretten pakje is voor haar geen argument. Ze kan ze daar niet zien of vasthouden…..

  Vrouwen……. zucht!

 • Profielfoto
  fatboysmart

  @sunshine… je vrouw heeft gelijk.

 • Profielfoto
  Ree

  Regelmatig:)

  maar geen cd of dvd; MiniDisc;)

  ok officieel opto-magnetisch, maar toch:p

 • Profielfoto
  sonic1984

  CDs, 4K UHD discs, vinyl.

  Er gaat niets boven optische media. Zeker met een wat grotere TV dan standaard.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ja om Windows of Mac OS-X te installeren. En om een muziek cd te branden

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Toen iTunes movies in the cloud kwam, ben ik overgegaan van DVD’s naar iTunes movies in the cloud. Daarna kwam Netflix en was ik om: optisch spul heeft geen toekomst. Hetzelfde als met USB sticks, ouderwets! Cloud diensten zijn de toekomst. Hetzelfde zo met muziek.

 • Profielfoto
  Tjerker

  Wilde al bijna ‘niet’ invullen… maar nog wel in de ps4 realiseer ik me. En met winkels als Gamemania nog handig ook, want tweedehands handel tot nog toe beter dan digitaal.

 • Profielfoto
  html-junky

  Vrijwel nooit meer eigenlijk

 • Profielfoto
  apple-man

   

  Als gebruiker van een macbook pro retina kan ik standaard niets eens gebruiker maken van optische media omdat deze standaard geen drive meer heeft. Erg vind ik dit niet mis het totaal niet Ik gebruik alleen nog optische media op mijn xbox one en PS4 de enige rede dat ik dit nog gebruik is dat ik de fysieke games op disc tweedehands kan kopen en verkopen. Aangezien dit Met gedownloade games niet gaat heb ik geen andere keus.

   

 • Profielfoto
  KR1275

  Jan-petor op 10 februari 2018 15:28

  KR1275

  …. Hi-res geloof ik niet in, omdat ik weet dat dat onzin is.

  IJzersterk argument, nu ben ik wel overtuigd!

  Dit is niet de site om daarover uit te wijden. Er zijn miljoenen discussies over dit onderwerp te vinden op internet. Maar als je wilt, wil ik je best uitleggen waarom jij geen verschil hoort tussen hi-res audio en standaard cd-kwaliteit.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ree op 10 februari 2018 16:17
  Regelmatig:)

  maar geen cd of dvd; MiniDisc;)

  ok officieel opto-magnetisch, maar toch:p

  Lollig… ik heb de recorder vorige week van zolder gehaald en deze staat NU hier te spelen (MDS-JA30ES). Leuk om weer eens te gebruiken.

  Ik gebruik zelfs DAT, kan er geen afstand van doen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Totaal niet meer. Een USB stick of SD kaart is erg makkelijk, tegenwoordig zijn er erg veel apparaten die het ondersteunen. Ik heb wel erg veel dvd’s (ik denk een stuk of 450). Maar die staan mooi in de kast dus.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als (extra) backup, naast HD en een aantal online diensten.

   

  Verder zo min mogelijk.

  De externe DVD-writer is standaard niet eens aangesloten.

 • Profielfoto
  Sneaky Ruud

  Ja, CD’s. Ik krijg regelmatig gesigneerde CD’s van artiesten waar ik het geluid voor gedaan heb. Inmiddels een behoorlijke collectie.

  Zo’n handtekening wordt digitaal toch lastig.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Ik heb een redelijke verzameling CD’s die ik nooit meer draai, maar af en toe koop ik er nog eentje als ik in een tweedehandswinkel of iets dergelijks een album tegenkom dat ik wil hebben — en die rip ik dan gelijk met iTunes zodat hij welgeteld één keer door mij afgespeeld wordt …

  Daarnaast heb ik ook een redelijke verzameling oude besturingssystemen, die grotendeels op CD-ROMs en DVD’s staan, dus daarvoor heb ik ook af en toe een optische schijf nodig.

  En dan ken ik ook nog iemand die af en toe de noodzaak ziet om me bestanden op een DVD te geven in plaats van die via het Internet te versturen — waarom weet ik ook niet, maar goed.

  Dus alles bij elkaar: ja, soms gebruik ik nog optische media.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb ooit geroepen dat BluRay een doodgeboren kindje was, maar ben daar toch op teruggekomen en heb zelfs een BluRay speler aangeschaft toen ik een jaar of 4 geleden een nieuwe 3D TV kocht. Ik kijk nog regelmatig een film via BluRay, 3D beeld en DTS geluid biedt Netflix namelijk (nog) niet. Ook films op (oudere) DVD’s kijk ik nog wel eens. Vaak is een DVD uit de kast trekken sneller dan de Apple TV aanzetten, Netflix starten en een titel opzoeken.

  Verder luister ik nog wel eens naar een CD, via een echte CD speler, omdat ik die muziek nog niet lossless geript heb en van een optimale geluidskwaliteit wil genieten. En natuurlijk gebruik ik de CD speler in mijn Mac om CD’s te rippen, vroeger als AAC, tegenwoordig lossless, en dat is hoorbaar. Dat is voor mij ook een reden om niet helemaal over te stappen op streamen, de mindere geluidskwaliteit van gecomprimeerde muziek.

 • Profielfoto
  gipsman

  Dvd’s zelden, want je kijkt meestal maar 1 keer. Cd’s ca. 20 per jaar, zgn. collector’s items. Vinyl ook maar zit niet in de poll. Het is een feit dat digitale versies, bv. in iTunes, Apple Music, Spotify, meer dan eens afwijken van het origineel, ik heb het dan vooral over muziek ca.1950>2000. Tracks kunnen ontbreken, ingekort zijn, de volgorde is gewijzigd, er zijn toevoegingen, geluidsbalans is anders. Artwork/layout van hoesjes ontbreekt, is gewijzigd. Ook bij cd’s was dit al zo, als er vroeger een vinylversie was. Al bij al is lang niet alles wat je zoekt aanwezig in streamingdiensten èn het kan op ieder ogenblik weet verdwijnen als het er wèl in zit.

  Hoe het technisch in mekaar zit, weet ik niet, maar vinyl klinkt voor mij in pakweg 8 van 10 gevallen beter (warmer, evenwichtiger) dan cd, stream. Je zou het tegendeel verwachten.

   

   

   

 • Profielfoto
  ronaldme

  Gebruik meer CD’s en Vinyl dan streaming diensten, het gaat om de beleving de geluidskwaliteit, daar kunnen die diensten niet aan komen. Het aanbod daar winnen ze het DIK .. voor mij is Spotify ontdekken en daarna kopen op een voelbaar/tastbaar medium.

 • Profielfoto
  TandMac

  Wij kopen zeer regelmatig CD’s. Voor de simpele reden dat het goedkoper is.

  Want… Iedereen legt bij. En iedereen kan het op zijn/haar Laptop zetten en naar hun iDevice overzetten. Ook gaan er steevast DVD’s mee de caravan in voor op reis. Niets zo zalig als tussen oude films snuffelen op regendagen. Laats hadden vrienden de caravan voor een tijd gehuurd. En waren zó ontgoocheld dat hun nieuwe laptop geen dvd speler had. En streamen lukt lang niet altijd en overal storingvrij….. Dus ja. wij gebruiken veel optisch materiaal. En ook de LP’s worden nog gedraaid op zolder. Zelfs nieuwe LP’s worden door de jeugd gekocht.

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Ik leen DVD’s bij de bibliotheek. Meestal rip ik die echter om later op mijn iPad te bekijken.

 • Profielfoto
  McPherson

  Half off-topic: Waarom heb ik nog DVD-Speler als app op mijn MacBook Pro uit 2018 staan en kan ik hem niet verwijderen…

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik gebruik nagenoeg dagelijks cd’s in de wagen en ik blijf ze ook kopen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Om nog een reden te bedenken waarom je optische media zou blijven gebruiken?

  Een standaard Telenet abbonementje in België heeft nog steeds een datalimiet van 200GB. Als ik een Time Machine back-up in de cloud zou willen maken ben ik er dus al aan voor de moeite.

 • Profielfoto
  bergmans

  Geef mij maar Blu-Ray schijfjes, zeker met klassieke muziek met een top installatie. Dit is voormij genieten.

 • Profielfoto
  apple-man

  Mr. Dragon op 11 februari 2018 13:59
  Ik leen DVD’s bij de bibliotheek. Meestal rip ik die echter om later op mijn iPad te bekijken.

  Ik wil niet zeuren maar het is niet bepaald slim om er hier vooruit te komen dat jij DVD,s leent bij de bibliotheek en die vervolgens doet rippen. Oké dit is een forum dus ze kennen jou echte naam niet maar toch moet je hier mee uitkijken. Een kennis van mij heeft namelijk op een forum ooit liggen op te scheppen over wat hij allemaal iligaal downloaden en kwam wel in de problemen daar door. Dit was wel op forum van een download site. Maar een site is namelijk wel verplicht om de gegevens door te geven als de een organisatie als brien vermoedt dat er iligaale dingen gebeuren. Dus pas op met wat je op internet zet

   

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Qua muziek:
  Hoewel ik wel meer albums digitaal aanschaf via de iTunes Music store, heb ik toch nog een kast vol CD’s en koop van bepaalde artiesten ook nog steeds graag het schijfje. De tijd dat ik CD’s importeer en later weer verwijders uit iTunes is wel voorbij. Nu de opslag geen probleem meer is, maar nog niet alles staat erin. En heb ook nog steeds een kleine vinyl collectie die ik graag uitbreid.

   

  Qua film:
  Als filmmaker en groot fan heb ik inmiddels een aardige collectie DVD’s in de kast. En daar komen zeker Blu-Rays bij als ik die kan afspelen. Het is fijn om films echt te hebben, zeker als er leerzame extra’s op staan.
  Maar een Netflix een Amazon Prime video abbo heb ik ook en huur soms weleens een film via iTunes of Pathe.