Weekend poll: Gebruik jij 3D Touch op je iPhone?

Door: Raymon Mens - 32 reacties

In 2015 was 3D Touch een van de belangrijkste nieuwe functies van de iPhone 6s. Je kunt hard op een icoon drukken om snelle opties binnen een app te openen, maar ook een cursor voor tekst tevoorschijn toveren door hard op het toetsenbord te drukken.

In theorie ontzettend handig, maar hoe zit het in de praktijk? Is 3D Touch na drie jaar een onmisbare functie op jouw iPhone geworden, of gebruik je het nooit? Stem in onze weekend poll!

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ik gebruik inmiddels zelfs al Total Touch op m’n iPhone ?

 • Profielfoto
  strigoi

  Dagelijks! De enige reden waarom ik 3D touch gebruik is tijdens het typen van berichten, URLs en andere teksten. Als je < SPATIE > ‘3D-toucht’ kan je de tekst cursor verplaatsen met de < SPATIE > alsof het een muis is, echt perfect! Voor de rest is het echt een gimmick.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @strigoi: Dat kan zelfs overal op het toetsenbord. In de tekst bij de poll verwijs ik er ook naar.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb een iPhone 4 waar ik één keer per jaar twintig Euro beltegoed op zet.

  Ik gebruik deze iPhone alleen voor calamiteiten en om muziek te streamen naar mijn Logitech luidspreker in mijn keuken.

   

 • Profielfoto
  Afroman

  Niet heel veel, maar ik mis het wel op een telefoon zonder 3D-touch.

 • Profielfoto
  html-junky

  3D Touch op het toetsenbord om de cursor te verplaatsen is inderdaad een verademing

 • Profielfoto
  Maikelw

  Jammer dat die functie zo beperkt uitgewerkt is, heeft zo veel potentie.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ook dagelijks, wel bijna alleen maar om de cursor te verplaatsen, de overige functies gebruik ik amper. Maar die cursor verplaatsen is wel redelijk onmisbaar en scheelt een hoop geknoei tov. de klassieke manier.

 • Profielfoto
  Yogarine

  Ik gebruik het op de alarm snoose notificatie om deze uit te kunnen zetten, in safari als ik een link in aparte tab wil openen en nog wat specifieke cases.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Gebruik her best veel. En dan lees ik net pas van de cursor truc…

 • Profielfoto
  xaddict

  In safari en tijdens het typen op het toetsenbord.

  Het verplaatsen van de cursor, makkelijk selecteren van een woord of regel of de hele tekst is in vergelijking op een iPhone zónder 3D touch een ramp.

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik gebruik het veel mt sporten zit m’n iPhone in de sportband. Op een iPhone 7 en nieuwer werkt dan de homebutton niet

 • Profielfoto
  Sannetju

  html-junky op 3 februari 2018 14:09
  3D Touch op het toetsenbord om de cursor te verplaatsen is inderdaad een verademing

  Jaaa inderdaad een verademing??weer wat geleerd?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @MaikelW: Leg eens uit? Waar zou je het dan nog implementeren?

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  Sjesus! Die cursurtruc!

 • Profielfoto
  Leander

  3D-Touch op ‘Instellingen’ (het tandwieltjesicoon) —> Batterij —> Energiebesparingsmodus vind ik handig.

  Grappig, de toetsenbordtip heb ik aandachtig gelezen en dacht “hé wat nieuws!”. Maar zonder me daar bewust van te zijn gebruik ik die functie eigenlijk al heel erg lang, zo bemerkte ik al spoedig…

 • Profielfoto
  Leander

  3D-Touch op ‘Instellingen’ (het tandwieltjesicoon) —> Batterij —> Energiebesparingsmodus vind ik handig.

  Grappig, de toetsenbordtip heb ik aandachtig gelezen en dacht “hé wat nieuws!”. Maar zonder me daar bewust van te zijn gebruik ik die functie eigenlijk al heel erg lang, zo bemerkte ik al spoedig… Dus ik gebruik 3D-Touch niet incidenteel zoals ik in de poll aangaf maar echt meermalen dagelijks.

 • Profielfoto
  gertvandam

  Kijk naar jezelf, met 3D Touch op OMT levert niet meer op dan “delen met”.

 • Profielfoto
  Leander

  (Helaas kan ik nog niet 3D-Touch een dubbel bericht verwijderen…):)

 • Profielfoto
  Frans

  Leander op 3 februari 2018 21:10
  (Helaas kan ik nog niet 3D-Touch een dubbel bericht verwijderen…):)

  Nee, vroeger had je daar wel een functie voor bij OMT, maar ze hebben de interface ‘verbeterd’.;-)

 • Profielfoto
  Neowip

  Nog niemand 3D touch in de muziek app genoemd? 3D touch een liedje om direct naar de opties te gaan. Gebruik het veel om tracks aan mn wachtrij toe te voegen.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Eigenlijk helemaal nooit….

  Het voegt ook eigenlijk net niks toe, behalve dat het de toestellen weer duurder heeft gemaakt. Helemaal als het scherm een keer defect gaat.

  Van mij mag Apple het er uit gooien;)

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ivo-tje op 4 februari 2018 07:58
   

  Het voegt ook eigenlijk net niks toe,

  Veel mensen weten ook niet wat ze met een iPhone kunnen.. beter naar een Nokia’tju overstappen **proest**?

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik gebruik het voornamelijk om de cursor makkelijk te verplaatsen. Ik gebruik het eigenlijk niet voor de functies van app’s te gebruiken.

 • Profielfoto
  Gitte65

  Ik zie geen poll?? (Safari, zelfs met Adblocker uitgeschakeld zie ik geen poll).

  Maar ik gebruik 3D Touch wel regelmatig, maar veel te weinig als ik de tips in de reacties lees! Dus erg nuttig onderwerp dit!

 • Profielfoto
  Maikelw

  MoNdO GeNeRaToR op 3 februari 2018 17:23
  @MaikelW: Leg eens uit? Waar zou je het dan nog implementeren?

  Tja, het voorbeeld past niet helemaal bij iOS, maar bijvoorbeeld het openen van een map met icoontjes. Zacht drukken> Meest gebruikte, hard drukken hele map open. Of het toetsenbord, normaal drukken = gewoon typen, harder drukken hoofdletters. Dat soort dingen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  *Vergat het voorbeeld te plaatsen: https://www.behance.net/gallery/60402597/Windows-10-Mobile-Redesign
  Gedeelte “Force touch”.

  Of deze: https://www.youtube.com/watch?v=BSK-XuhUFPU 1min 35.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik gebruik het, maar de potentie die hef heeft, komt er niet uit. Ondergeschoven kindje bij Apple, zo voelt het.

 • Profielfoto
  Diastro

  Ik zou mijn dag niet meer ongefrustreerd door kunnen komen zonder het 3D-touch menu bij nieuwe e-mailnotificaties om te archiveren of verwijderen. Misschien moet ik me maar eens gaan afmelden voor al die Zalando mails. ?

 • Profielfoto
  iep

  Op de iPhone 7/7+ en 8/8+ zit er geen fysieke home button meer maar eentje die met 3D Touch werkt. Kortom, iedereen met een 7/7+/8/8+ kan niet anders dan “ja, dagelijks” als antwoord geven op de poll. Misschien handig om er even bij te vermelden dat mensen het gebruik van de home button juist niet mee moeten tellen.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  “Kortom, iedereen met een 7/7+/8/8+ kan niet anders dan “ja, dagelijks” als antwoord geven op de poll.”

  @iep

  Wat een bullshit verhaal vertel je nu.
  Op mijn 7+ was dit een van de 1e wat ik uit heb gezet, net als Siri.

 • Profielfoto
  csteelooper

  vuurvreter op 4 februari 2018 22:09
  “Kortom, iedereen met een 7/7+/8/8+ kan niet anders dan “ja, dagelijks” als antwoord geven op de poll.”

  @iep

  Wat een bullshit verhaal vertel je nu.
  Op mijn 7+ was dit een van de 1e wat ik uit heb gezet, net als Siri.

  Dat zou zelfs al gelden voor de 6s/6s+, want die hebben ook al 3D Tocuh. Toch snap ik niet waarom je het uit zet. Siri is online, dus daar kan ik me nog wat bij voorstellen, maar sóms kan 3D Touch erg handig zijn. Neem de cursornavigatie die hier al zo vaak is genoemd, maar ook een ‘sneak peek’ van weblinks, zonder ze écht te openen, vind ik bijvoorbeeld vaak handig.

  Of je 3D Touch uit zet of niet is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar in tegenstelling tot Siri:

  — Kost 3D Touch aan laten geen data
  — Kost 3D Touch aan laten niet meer batterij

  Ook heeft het geen enkele invloed op of je scherm nou meer of minder te verduren heeft. Het gebruik van 3D Touch verkort noch verlengt de levensduur ervan.

  Kortom: als je 3D Touch aan laat staan, zit het je niet echt in de weg. Je kiest zelf hoeveel je er wel of niet mee doet, maar uitzetten is nergens voor nodig. Hier gaan soms ook wéken voorbij waar ik het niet gebruik…