Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 februari 2018

Waarom Waze en Google Maps geen CarPlay ondersteunen

Steeds meer apps ondersteunen Apple CarPlay. Zelfs WhatsApp ondersteunt tegenwoordig Apple’s systeem voor het dashboard. De apps die het meest nuttig zouden zijn in de auto, zoals Google Maps of Waze voor navigatie, blijven echter achter.

Meer dan eens wordt gevraagd waarom deze apps nog geen CarPlay ondersteunen. Het antwoord is erg simpel. Het is technisch nog op geen enkele manier mogelijk om navigatie-apps voor CarPlay te maken.

Beperking van Apple

Apple Maps heeft een eigen CarPlay-app, maar het is voor andere navigatie-apps onmogelijk om kaarten en navigatie-instructies op het dashboard te tonen. De SDK (Software Development Kit) van Apple kent namelijk maar vier soorten CarPlay-apps: audio-, berichten-, voip- en automaker-apps.

Voorbeeld van een automaker-app in CarPlay – Klik/tap voor groter.

Waarom Apple zijn interface voor het dashboard nog niet open heeft gesteld voor andersoortige apps is onduidelijk. Mogelijk is het bedrijf er nog niet aan toe gekomen of zijn er zorgen over de hoeveelheid afleiding en de verkeersveiligheid. In dat geval is het natuurlijk de vraag wat veiliger is. Automobilisten die hun telefoon op het dashboard of raam bevestigen, of meer voor gebruik in de auto geoptimaliseerde apps.

Ook op watchOS een probleem

Niet alleen CarPlay kampt met beperkte ondersteuning voor apps. Ook op watchOS is dit een probleem. Zo moest de populaire podcasts-app Overcast vorig jaar onverwacht stoppen met het ondersteunen van de Apple Watch. Google Maps kon geen kaarten tonen en is inmiddels van de Apple Watch verdwenen.

Apple voegt doorgaans maar een keer per jaar nieuwe functies aan de SDK toe en dat is tijdens WWDC in juni. Als de Software Development Kit voor CarPlay dan niet uitgebreid wordt, blijven apps als Waze en Google Maps op het dashboard een utopie. Tenzij je aan de slag gaat met een dashboard-mount voor je iPhone, maar dat komt de verkeersveiligheid natuurlijk weer niet ten goede.

Google Maps verdween eerder al van de Apple Watch – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Waze en Google Maps geen CarPlay ondersteunen
Sluiten