Waarom Waze en Google Maps geen CarPlay ondersteunen

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Steeds meer apps ondersteunen Apple CarPlay. Zelfs WhatsApp ondersteunt tegenwoordig Apple’s systeem voor het dashboard. De apps die het meest nuttig zouden zijn in de auto, zoals Google Maps of Waze voor navigatie, blijven echter achter.

Meer dan eens wordt gevraagd waarom deze apps nog geen CarPlay ondersteunen. Het antwoord is erg simpel. Het is technisch nog op geen enkele manier mogelijk om navigatie-apps voor CarPlay te maken.

Beperking van Apple

Apple Maps heeft een eigen CarPlay-app, maar het is voor andere navigatie-apps onmogelijk om kaarten en navigatie-instructies op het dashboard te tonen. De SDK (Software Development Kit) van Apple kent namelijk maar vier soorten CarPlay-apps: audio-, berichten-, voip- en automaker-apps.

CarPlay automaker app
Voorbeeld van een automaker-app in CarPlay – Klik/tap voor groter.

Waarom Apple zijn interface voor het dashboard nog niet open heeft gesteld voor andersoortige apps is onduidelijk. Mogelijk is het bedrijf er nog niet aan toe gekomen of zijn er zorgen over de hoeveelheid afleiding en de verkeersveiligheid. In dat geval is het natuurlijk de vraag wat veiliger is. Automobilisten die hun telefoon op het dashboard of raam bevestigen, of meer voor gebruik in de auto geoptimaliseerde apps.

Ook op watchOS een probleem

Niet alleen CarPlay kampt met beperkte ondersteuning voor apps. Ook op watchOS is dit een probleem. Zo moest de populaire podcasts-app Overcast vorig jaar onverwacht stoppen met het ondersteunen van de Apple Watch. Google Maps kon geen kaarten tonen en is inmiddels van de Apple Watch verdwenen.

Apple voegt doorgaans maar een keer per jaar nieuwe functies aan de SDK toe en dat is tijdens WWDC in juni. Als de Software Development Kit voor CarPlay dan niet uitgebreid wordt, blijven apps als Waze en Google Maps op het dashboard een utopie. Tenzij je aan de slag gaat met een dashboard-mount voor je iPhone, maar dat komt de verkeersveiligheid natuurlijk weer niet ten goede.

Google Maps Apple Watch
Google Maps verdween eerder al van de Apple Watch – Klik/tap voor groter.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Cybertopian

  Veel belangrijker: Flitsmeister met CarPlay ondersteuning. Gelukkig werkt Flitsmeister ook goed op de achtergrond. Maar gewoon het dashboard scherm zou wel fijn zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Troost jullie; ook Android Auto laat geen enkele andere Navigatie-app toe dan haar eigen.

  En uiteraard maakt ook Apple daar geen haast mee. Want dat eigen Apple Maps moet er natuurlijk lekker doorgedrukt worden. En dat lukt niet als Jan en alleman met Google Maps, Waze, Navigon of TomTom aan de slag gaat.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tenzij je aan de slag gaat met een dashboard-mount voor je iPhone, maar dat komt de verkeersveiligheid natuurlijk weer niet ten goede.

  Omdat?? ‘Hey, Siri. Plan een route naar…’, en karren maar.

  Niets meer of minder verkeersonveilig dan een CarPlay unit.

 • Profielfoto
  maconly

  KarelWillem op 19 februari 2018 17:18
  Troost jullie; ook Android Auto laat geen enkele andere Navigatie-app toe dan haar eigen.

  En uiteraard maakt ook Apple daar geen haast mee. Want dat eigen Apple Maps moet er natuurlijk lekker doorgedrukt worden. En dat lukt niet als Jan en alleman met Google Maps, Waze, Navigon of TomTom aan de slag gaat.

  Dat kaarten is zo slecht en offline niet bruikbaar.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dussss… Carplay in de auto is net zo nuttig als een koffiezetapparaat in de Sahara…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @KarelWillem:

  https://www.theverge.com/2017/7/26/16028250/waze-android-auto-maps-navigation-carplay

  Nu is Waze ook van Google, maar zowel Waze als Google Maps zijn beide stukken beter voor navigatie dan Apple Maps. En dan bedoel ik STUKKEN beter. Dat je bij CarPlay alleen Apple Maps hebt zou geen probleem zijn als het goed werkt.

  Ik ken niemand die CarPlay gebruikt icm met Apple Maps. Iedereen gebruikt gewoon de telefoon voor navigatie.

 • Profielfoto
  Niels

  KarelWillem op 19 februari 2018 17:20

  Tenzij je aan de slag gaat met een dashboard-mount voor je iPhone, maar dat komt de verkeersveiligheid natuurlijk weer niet ten goede.

  Omdat?? ‘Hey, Siri. Plan een route naar…’, en karren maar.

  Niets meer of minder verkeersonveilig dan een CarPlay unit.

  Een Carplay unit toont alleen beperkte apps die ontworpen zijn om zo min mogelijk af te leiden. Je iPhone in een dashboard mount zetten daarentegen geeft veel meer afleiding, want naast je navigatie zie je ook allerlei andere meldingen voorbij komen.

 • Profielfoto
  wimbers

  als het apple om de veiligheid zou gaan was het al toegestaan en hadden ze richtlijnen voor de UX opgezet.

  uiteraard willen apple en google gewoon gebruikers en vooral gebruikersgegevens. als jij apple maps gebruikt weet apple precies waar je heen rijdt en hoe lang je daar rond hangt. (je gaat tenslotte ook weer weg)

  die data kunnen ze gebruiken om te verkopen, diensten te ontwikkelen etc.

  ik zou liever een commercieel CarPlay product hebben, dus navigon of tomtom met flitsmeester functie.

  Waze is ook briljant, en zou morgen op CarPlay mogen van mij maar je verkoopt natuurlijk met dat soort diensten wel je ziel.

   

  het werkt by the way wel als je je iPhone jailbreak toepast.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  zepkleiker op 19 februari 2018 19:45
  @KarelWillem:

  https://www.theverge.com/2017/7/26/16028250/waze-android-auto-maps-navigation-carplay

  Nu is Waze ook van Google…

  Dat bedoelde ik met Google’s ‘eigen’ navigatie.

  Jammer b.t.w. dat – voorlopig(?) – Waze niet in de Android Auto app werkt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  NielsDam op 19 februari 2018 19:48

  KarelWillem op 19 februari 2018 17:20

  maar dat komt de verkeersveiligheid natuurlijk weer niet ten goede.

  … Niets meer of minder verkeersonveilig dan een CarPlay unit.

  Een Carplay unit toont alleen beperkte apps die ontworpen zijn om zo min mogelijk af te leiden. Je iPhone in een dashboard mount zetten daarentegen geeft veel meer afleiding, want naast je navigatie zie je ook allerlei andere meldingen voorbij komen.

  Ik weet niet exact hoe je dat op een iPhone kunt regelen; op mijn Android telefoon komen er berichten door, die je kunt laten voorlezen, en met je stem beantwoorden. Net als op een CarPlay unit dus(?)

 • Profielfoto
  ML844

  Het zou het einde van Garmin en TomTom betekenen…

 • Profielfoto
  Dali

  Is er dan zoveel verschil tussen TomTom en Apple Maps? Dacht dat dit ongeveer hetzelfde was?

 • Profielfoto
  Night

  Beiden even achterhaald;-) (en dan bedoel ik m.n. de accuratesse m.b.t. gewijzigde situaties, nieuwe wegen, etc.)

 • Profielfoto
  evilonline

  zepkleiker op 19 februari 2018 19:45
  Ik ken niemand die CarPlay gebruikt icm met Apple Maps. Iedereen gebruikt gewoon de telefoon voor navigatie.

  Nou ik gebruik Apple CarPlay al bijna een jaar in mijn auto en navigeer altijd met de Apple Maps app, was in het begin wennen (omdat ik Waze gewend was) echter hij bevalt me nu heel goed, is actueel met verkeershinder en geeft files goed weer….

 • Profielfoto
  tonnert

  Hear hear. Hier ook een zeer tevreden CarPlay / Maps gebruiker. Apple Maps is de laatste 2 jaar met sprongen vooruit gegaan en ik vertrouw Apple qua omgang met privacygevoelige gegevens net iets meer dan Google, waarbij ik het product ben.

 • Profielfoto
  farl4web

  Is dit geen machtsmisbruik? Kan Apple hiermee wegkomen? Zou de EU geen miljardenboete kunnen opleggen? Niet dat dat Apple erg raakt gezien de berg cash die ze hebben, maar voor mijn gevoel zou het wel terecht zijn. De boete zal ze niet veel uitmaken, maar de imagoschade zullen ze toch minder prettig vinden.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Precies dat, dit lijkt me echt machtsmisbruik. Nu technisch niet mogelijk, wellicht, maar zo’n auto heeft gewoon GPS dus openstellen die hap.

 • Profielfoto
  fastshifter

  Apple mag wel eens wat aan het GUI design van CarPlay doen. Zeker als je eerder met Android Auto gewerkt hebt dan ziet CarPlay er lachwekkend uit.

 • Profielfoto
  abbenhui

   

  Klepkleiker op 19 februari 2018 19:45
  @KarelWillem:

  https://www.theverge.com/2017/7/26/16028250/waze-android-auto-maps-navigation-carplay

  Ik ken niemand die CarPlay gebruikt icm met Apple Maps. Iedereen gebruikt gewoon de telefoon voor navigatie.

  Nou, leuk kennis te maken dan. Ik ben er niet zo negatief over hoor; het werkt voor die paar ritten die ik er mee gedaan heb best goed, de combinatie Apple Kaarten en CarPlay.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je komt heus op je bestemming met Apple Maps hoor.

  Maar Google Maps draait nog steeds – bijna letterlijk – rondjes om Apple’s navigatie.

  Waze werkt b.t.w. ook erg leuk en fijn. Maar die heb ik toch al een aantal malen op vreemde zaken betrapt. Zoals me neerzetten bij een nummer 96 als ik bij 48 moet zijn (wat 1,5 km verderop is). Of plotsklaps een afslag nemen, om een afslag later weer op de originele route uit te komen (zonder opstoppingen; wat een reden zou kunnen zijn). En dat niet één keer, maar diverse malen op verschillende routes. Ik zit duizenden kilometers per maand op de weg, dus ken inmiddels alle ins en outs van de navigatiesystemen wel.

  Al met al blijft Google Maps toch wel de meest betrouwbare favoriet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik rij altijd met CarPlay + Apple Maps. Morgen naar Italië. Werkt als een dolle. Ik vertrouw Google niet dus is toch geen optie. Flitsmeister moet echt over CarPlay want nu verbreekt hij altijd de normale radio en vergt het handmatige ingreep om weer terug te krijgen. Als ik Apple Music speel dan komt die wel weer gewoon terug. Bloedirritant dat dat niet goed werkt.

  Verder is dat CarPlay te dom om te poepen door Siri. De dag dat Siri me verstaat en zinvol respons geeft, wordt bijna alles beter aan CarPlay.

 • Profielfoto
  abbenhui

  KarelWillem op 19 februari 2018 17:18
  Troost jullie; ook Android Auto laat geen enkele andere Navigatie-app toe dan haar eigen.

  En uiteraard maakt ook Apple daar geen haast mee. Want dat eigen Apple Maps moet er natuurlijk lekker doorgedrukt worden. En dat lukt niet als Jan en alleman met Google Maps, Waze, Navigon of TomTom aan de slag gaat.

   

  Nou, dan is er nu toch nieuws met iOS12:
  De ondersteuning van apps van derden in Carplay in iOS 12, betekent dat Apple gebruikers voortaan niet meer gebonden zijn aan de navigatie-app van Apple, maar nu dus ook gebruik kunnen maken van Google Maps. Uiteraard beperkt deze ontwikkeling zich niet tot Google Maps, ook apps als Waze kunnen voortaan gebruikt worden in auto’s die Carplay ondersteunen.