VLC ondersteunt nu Chromecast op Mac en Windows

Door: Raymon Mens - 9 reacties

VLC Media Player heeft een grote update gehad met daarin vele verbeteringen. De grootste, nieuwe toevoeging is ondersteuning voor Chromecast. Je kunt nu vanaf een Mac of Windows-computer direct video’s naar de HDMI-dongle van Google streamen. De functie was anderhalf jaar in ontwikkeling en is nu echt beschikbaar. Eindelijk!

De optie zit echter wel een beetje verstopt. Bij veel populaire andere spelers verschijnt een Chromecast-icoon in beeld, maar bij VLC je iets verder zoeken.

Chromecast VLC vanaf Mac of Windows

Check eerst of je een versie hebt die gelijk aan of hoger dan 3.0.0 is. Op de Mac doe je dit via het menu VLCOver VLC Media Player. Op Windows via HelpOver. Heb je nog een oude versie? Ga dan eerst naar de VLC-website om de nieuwste versie te downloaden. Daarna volg je deze stappen om te casten:

 • Speel de video die je wilt Chromecasten af.
 • Ga naar het menu ‘Afspelen’ en vervolgens ‘Renderer’.
 • Kies vervolgens je Chromecast en het afspelen zal beginnen.
 • Je kunt de video vanaf je Mac bedienen, doorspoelen en pauzeren.
VLC Chromecast Mac Windows
Klik/tap voor groter.

VLC staat bekend als speler die alle formaten ondersteunt en dat is ook bij Chromecast het geval. Zelfs als Google’s dongle het videoformaat dat je probeert te streamen niet ondersteunt, zal de mediaspeler het real-time omzetten. Je hoeft dus nergens naar te kijken en kunt iedere video casten. Ondertiteling wordt vooralsnog niet ondersteund.

iOS nog niet klaar om te casten

Helaas heeft de iOS-versie nog geen ondersteuning voor Chromecast. Je kunt echter wel gebruik maken van AirPlay. Ondersteuning voor Chromecast komt in een toekomstige versie van VLC, maar wanneer is nog niet bekend. De populaire mediaspeler ondersteunt sinds kort wel vergrendeling met Face ID en het grote scherm van de iPhone X.

VLC Chromecast Mac versie 3.0
Om Chromecast te gebruiken heb je minimaal versie 3.0.0 van de mediaspeler nodig – Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Het heeft zo lang geduurd omdat VLC open source is en Chronecast SDK niet. Daarom hebben ze zelf from scratch edn Chromecast SDK gebouwd. Pretty impressive!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Robin van Baalen op 14 februari 2018 02:01
  Het heeft zo lang geduurd omdat VLC open source is en Chronecast SDK niet. Daarom hebben ze zelf from scratch edn Chromecast SDK gebouwd. Pretty impressive!

  Ohja? Maar er tientallen chromecast ‘cast your video’ apps in de App store. Is dat een compleet andere variant van Chromecast of..? Want vanuit dit perspectief lijkt VLC alsnog heel traag.

   

  Overigens.. Dat je open source bent, is geen reden dat dingen traag hoeven te zijn. Het is een keus die je maakt om je code wel/niet openbaar te maken.. Het maakt je proces niet (veel) trager.

 • Profielfoto
  gutias45

  Op VLC Linux is dit (nog) niet beschikbaar?

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  @Vilscon ik ben een programmeur en weet wat open source is.

  Ik begrijp niet waarom je app store apps er bij haalt. Het gaat om de software licentie. Als jij je code openbaar beschikbaar maakt en 100% open source bent, kan je geen broncode publiceren van libraries die gebruikt worden maar niet open source zijn (Chromecast)

  Traag en open source heeft geen drol met elkaar te maken. Ontwikkeling (niet het uitvoeren van het programma maar het maken ervan) heeft langer geduurd omdat ze zelf chromecast ondersteuning hebben gebouwd ipv de kant en klaar stack van Google te gebruiken.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Robin van Baalen,

   

  Mooi beroep, volhouden….

 • Profielfoto
  Night

  Ik vind het in ieder geval een knap staaltje reverse-engineering. Hierdoor is en blijft VLC onafhankelijk van soft- en hardware-leveranciers.

 • Profielfoto
  utah62

  Ik heb nu IINA ipv VCL. Werkt ook prima. Hier te vinden: https://lhc70000.github.io/iina/

 • Profielfoto
  Night

  Goed nieuws voor de combinatie Chromecast en VLC en het ondertitel-probleem. Developer Felix Paul Kuehne erkent op het support forum het probleem. Hij werkt er met zijn team aan en hoopt in versie 3.1 het geheel werkend te krijgen. Nog even geduld dus.

 • Profielfoto
  Night

  Hoe krijg jij IINa dan zover dat deze naar een Chromecast streamt, want ik zie geen enkele mogelijkheid hiertoe.