Raymon Mens
Raymon Mens App Store 17 februari 2018

Twitter trekt de stekker uit zijn Mac-app

De officiële Twitter-app voor macOS werkt binnenkort niet meer. Twitter trekt er onaangekondigd de stekker uit. De app is inmiddels niet meer beschikbaar in de Mac App Store en zal binnen 30 dagen stoppen met werken.

Het is een vrij onverwachte aankondiging. Het sociale netwerk zegt ondersteuning voor de app te stoppen om “een consistente ervaring op alle platforms” te bieden. Die ervaring is voor Mac-gebruikers blijkbaar de webversie gebruiken.

Lang niet bijgewerkt

Twitter voor Mac was al enige tijd niet bijgewerkt. De laatste update dateerde van maart 2017 en de app had geen ondersteuning voor moderne functies zoals tweets met maximaal 280 tekens. De laatste, grote vernieuwing van de app was eind 2015. Toen lanceerde Twitter een compleet nieuwe Mac-app, maar deze was geen lang leven beschoren.

Hoewel het nooit expliciet naar buiten is gebracht, is het een publiek geheim dat de ontwikkeling van de Mac-app uitbesteed was. Mogelijk verliep het contract met de externe ontwikkelaar af, of wilde het sociale netwerk niet langer investeren in de Mac-app.

Drie alternatieven

Gelukkig zijn er alternatieven voor enthousiaste Twitter-gebruikers met een Mac. TweetDeck is gratis en staat nog steeds in de Mac App Store. De opbouw is wel fundamenteel anders dan de Twitter-app voor Mac.

Er zijn ook betaalde alternatieven. Tweetbot kost een tientje, maar wordt geroemd door Twitter-gebruikers en synchroniseert met iOS. Tot slot is Twitterrific in de Mac App Store verkrijgbaar. Deze app is net als Tweetbot erg geliefd bij grootgebruikers van Twitter en heeft zelfs een onofficiële edit-functie voor tikfoutjes.

Tweetbot voor Mac – Klik/tap voor groter.

Wishful thinking: Twitter straks universele app?

Er gaan al een tijdje geruchten over de komst van universele apps voor iOS en Mac. De eerste iPad-apps zouden nog dit jaar op de Mac draaien. Misschien is het wishful thinking, maar Twitter zou een van de apps kunnen zijn die makkelijk van iOS naar macOS te porten is. (Zie → Waarom universele iOS- en Mac-apps een goed idee zijn)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twitter trekt de stekker uit zijn Mac-app
Sluiten