Twitter trekt de stekker uit zijn Mac-app

Door: Raymon Mens - 11 reacties

De officiële Twitter-app voor macOS werkt binnenkort niet meer. Twitter trekt er onaangekondigd de stekker uit. De app is inmiddels niet meer beschikbaar in de Mac App Store en zal binnen 30 dagen stoppen met werken.

Het is een vrij onverwachte aankondiging. Het sociale netwerk zegt ondersteuning voor de app te stoppen om “een consistente ervaring op alle platforms” te bieden. Die ervaring is voor Mac-gebruikers blijkbaar de webversie gebruiken.

Lang niet bijgewerkt

Twitter voor Mac was al enige tijd niet bijgewerkt. De laatste update dateerde van maart 2017 en de app had geen ondersteuning voor moderne functies zoals tweets met maximaal 280 tekens. De laatste, grote vernieuwing van de app was eind 2015. Toen lanceerde Twitter een compleet nieuwe Mac-app, maar deze was geen lang leven beschoren.

Hoewel het nooit expliciet naar buiten is gebracht, is het een publiek geheim dat de ontwikkeling van de Mac-app uitbesteed was. Mogelijk verliep het contract met de externe ontwikkelaar af, of wilde het sociale netwerk niet langer investeren in de Mac-app.

Drie alternatieven

Gelukkig zijn er alternatieven voor enthousiaste Twitter-gebruikers met een Mac. TweetDeck is gratis en staat nog steeds in de Mac App Store. De opbouw is wel fundamenteel anders dan de Twitter-app voor Mac.

Er zijn ook betaalde alternatieven. Tweetbot kost een tientje, maar wordt geroemd door Twitter-gebruikers en synchroniseert met iOS. Tot slot is Twitterrific in de Mac App Store verkrijgbaar. Deze app is net als Tweetbot erg geliefd bij grootgebruikers van Twitter en heeft zelfs een onofficiële edit-functie voor tikfoutjes.

Tweetbot Mac twitter
Tweetbot voor Mac – Klik/tap voor groter.

Wishful thinking: Twitter straks universele app?

Er gaan al een tijdje geruchten over de komst van universele apps voor iOS en Mac. De eerste iPad-apps zouden nog dit jaar op de Mac draaien. Misschien is het wishful thinking, maar Twitter zou een van de apps kunnen zijn die makkelijk van iOS naar macOS te porten is. (Zie → Waarom universele iOS- en Mac-apps een goed idee zijn)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  💙 Echofon for Mac 💙

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik gebruik de app Fluid.app

  http://fluidapp.com

  Web applications like Gmail, Facebook, Campfire and Pandora are becoming more and more like desktop applications every day. Running each of these web apps in a separate tab in your browser can be a real pain.

   

 • Profielfoto
  Fishke

  Straks zijn iOS apps toch ook universeel op MacOS te gebruiken?

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Heb Twitter nooit gebruikt en ben van Facebook afgestapt omwille van privacy redenen. Het interesseert mij persoonlijk niet.

 • Profielfoto
  whaha

  Bedankt voor de tip, Zerk

 • Profielfoto
  zulu

  Hopelijk het begin van einde Twitter..

 • Profielfoto
  erwin33

  De webnotificaties van Twitter in de FireFox browser doen het alleen niet. Ik heb ze in Twitter aangezet maar krijg bij nieuwe tweets geen popupjes. Weet iemand hoe dit kan?

  Heb Fluid ook geprobeerd en precies hetzelfde. En ook een app gemaakt voor een ander programma maar elke keer moet ik daar opnieuw inloggen. Iemand enig idee hoe dit programma login’s en passwords onthoud?

 • Profielfoto
  whaha

  Heeft iemand ergens een mooi overzichtje gevonden van alle verschillen tussen de verschillende Twitter clients? Ik ben er nog niet over uit welke ik wil en om er nu meerdere te kopen om ze te testen…

 • Profielfoto
  pippen2

  zulu op 18 februari 2018 10:20
  Hopelijk het begin van einde Twitter..

  Want? Als er iets in de wereld gebeurd is Twitter het enige platform waar je terecht kunt omdat hun netwerk openbaar doorzoekbaar is. Wat mij betreft is Twitter veel beter dan andere social media. Het verdwijnen van de Mac versie heeft totaal geen invloed op het aantal gebruikers. Ik kijk meestel op m’n iPhone of iPad en soms via de website op m’n Mac. Ik was eigenlijk allang weer vergeten dat er ook een echte app voor was.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Wat is dat eigenlijk, Twitter?

 • Profielfoto
  SvS

  Pjotr op 19 februari 2018 10:52
  Wat is dat eigenlijk, Twitter?

  Ga terug onder je steen kruipen.:-)

  Eigenlijk vermaak, tips en nieuws. Andere social media is goed voor zelfverheerlijking en soms ook narcisme. Twitter is het verspreiden en lezen van nieuws in de brede zin, updates, humor (trumps tweets bijvoorbeeld waar hij zo om bekend staat, dieptriest).