Tim Cook: “Muziek verliest de menselijke maat”

Door: Raymon Mens - 24 reacties
Apple CEO Tim Cook

Met Apple Music en de HomePod legt Apple de nadruk meer dan ooit op muziek. Reden voor CEO Tim Cook om in een nieuw interview uit te weiden over Apple’s kijk op muziek.

Verrassing: de iPhone-maker verdient er niets mee en houdt Apple Music niet voor het geld in de lucht. Tim Cook kan zelf niet zonder muziek in zijn leven vreest dat door digitalisering de menselijke maat verdwijnt. Apple probeert dit op zijn eigen manier te voorkomen.

Streaming is geen vetpot

Muziek is altijd onderdeel van Apple’s DNA geweest. Talloze artiesten hebben hun eerste nummer op een Mac gecomponeerd. Cook: “Muziek is iets waarvan we denken dat onze gebruikers willen dat we het aanbieden. We maken ons zorgen over het menselijke dat uit muziek verdwijnt. Het is steeds meer een kwestie van algoritmes, bits en bytes en draait steeds minder om kunst en creativiteit.”

Tegenwoordig is er Apple Music, maar de streamingdienst is geen vetpot voor Apple. “We doen het niet voor het geld. Ik denk dat het belangrijk is voor artiesten om een geweldige creatieve community te behouden. We moeten creativiteit financieren”, betoogt Cook.

Apple Music
Klik/tap voor groter.

Het financieren van creativiteit gebeurt op allerlei manieren. Zo financierde Apple het laatste album van Drake en worden veelbelovende artiesten uitgelicht op Apple Music. Cook kijkt ook terug naar de hoogtijdagen van de iTunes Music Store: “Toen waren we het eerste bedrijf dat een laagdrempelige manier van muziek kopen introduceerde. We deden dat omdat iedereen illegaal muziek aan het rippen sloeg en dat was niet goed voor artiesten.”

HomePod en plezier in muziek

De HomePod richt zich naast Siri ook op muziek. Apple gaat voor een zo goed mogelijke geluidskwaliteit en dat is volgens Cook een bewuste keuze. “Bedenk je maar eens hoeveel werk er gaat in het produceren van een nummer. Artiesten letten op ieder detail en als je een kleine, krakerige speaker koopt, zijn alle details weg! De kunst en ambacht van muziek is dan verdwenen. Het plezier dat muziek brengt zit ‘m ook in het horen van alle klanken en geluiden.”

iPhone en Homepod
Klik/tap voor groter.

Apple wil de markt niet blind volgen

Soms is Apple het eerste bedrijf dat een radicaal nieuwe technologie uitbrengt, zoals Face ID. Soms volgt Apple aanzienlijk later dan de eerste spelers op de markt, zoals bij de HomePod.

Volgens Cook is het vooral een kwestie van de achterliggende technologieën op een rijtje krijgen: “Sommige producten kunnen het levenslicht pas zien als een fundamentele technologie beschikbaar is. Face ID is bijvoorbeeld afhankelijk van de A11-chip. We starten meestal veel eerder met het ontwikkelen van technologie dan andere spelers, maar zijn niet de eerste op de markt. We wachten liever wat langer en gebruiken onze klanten niet als proefpersonen. Je kunt wel stellen dat we vaak de eerste zijn die een moderne variant van een product op de markt brengt.”

Tim Cook One More Thing
Klik/tap voor groter.

De HomePod lijkt een uitzondering op die regel. Apple was relatief laat en bracht een beperkt product op de markt. Functies zoals multiroom-audio werken nog niet, maar volgen later in een software-update.  Het hele interview met Tim Cook is bij Fast Company te lezen.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  De geluidskwaliteit lijkt toch behoorlijk indrukwekkend dus in die zin misschien toch een modern jasje. En geluidkwaliteit vind ik vrij belangrijk voor een speaker. Maar ik koop toch liever een B&W Zeppelin Air.

 • Profielfoto
  Niels

  Dikke neus met z’n “we verdienen er niets aan”.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Volgens mij verdient geen enkele aanbieder van streamingdiensten er aan NielsDam.

  http://www.abc.net.au/news/2017-09-06/digital-music-streaming-rising-but-spotify-losing-money/8875188

 • Profielfoto
  T-sec

  Met als verschil dat je Spotify beperkt gratis kunt gebruiken als je reclame niet erg vind en Apple Music alleen met abonnement gebruikt kan worden.

  Hierin kan verklaard worden dat Spotify verliesgevend zou zijn en Apple inkomsten investeert in artiesten.

 • Profielfoto
  goldoni

  “Soms is Apple het eerste bedrijf dat een radicaal nieuwe technologie uitbrengt, zoals Face ID” Schrijf eens wat minder van die onzin! Apple volgt en kopieert!

 • Profielfoto
  sedikit

  Tim Cook:

  …….”Het is steeds meer een kwestie van algoritmes, bits en bytes en draait steeds minder om kunst en creativiteit.”…….

  Een waar woord! ??

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik vind sowieso dat de huidige popmuziek er belabberd voorstaat.

  Veel te veel muziek van de muzikale helden van nu is in mekaar geplakt in software pakketten. Stemmen geautotuned.  Platenmaatschappijen vinden het wel prima want S of een pakketje van € 1000 is nog altijd goedkoper dan een band van saxofoons drums en gitaren.

   

  En het maakt uit want echte muzikanten met echte muziek instrumenten klinken 1000 keer beter dan wat je gemiddeld nu op de markt wordt komen.

  Voor die goedkope computer klanken heb je straks eigenlijk helemaal niet echt meer hoogwaardig audio apparatuur nodig.

  Gelukkig  wordt er nog volop muziek gemaakt met echte instrumenten, dat is dan ook hoorbaar de betere popmuziek of jazz en enz… maar dat zijn helaas niet de helden van de kindertjes momenteel

  RIP popmusic and the last bigshot Prince.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  goldoni op 21 februari 2018 21:25
  “Soms is Apple het eerste bedrijf dat een radicaal nieuwe technologie uitbrengt, zoals Face ID” Schrijf eens wat minder van die onzin! Apple volgt en kopieert!

  Zucht… Ik weet niet of je het door hebt, maar Apple is de eerste en enige met een werkende en betrouwbare gezichtsherkenning in hun smartphone.

  Als je nou eerst eens het interview van Fast Company met Tim Cook zou lezen: je klinkt precies als iemand waarnaar Tim Cook (gelukkig!) NIET luistert. Hij zegt namelijk graag te luisteren naar mensen die bedachtzaam commentaar leveren.

 • Profielfoto
  maconly

  Drake is ook bagger.

  Maar veel hedendaagse muziek is platenmaatschappij rommel, aangezien ze het kwijt kunnen is er een markt voor.

   

  er zijn ook nog artiesten die echt muziek maken.

 • Profielfoto
  maconly

  Ben benieuwd naar de kwaliteit van de apple speaker

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Zo is dat Marco.nl ??

  Of Klassieke muziek… Muzikanten hebben een lange studie achter de rug en moeten er vervolgens een bestaan mee opbouwen. Orkesten zijn peperduur om op te nemen. Dat kan nooit uit als dat vervolgens met een goedkoop abonnement gestreamd kan worden. Ik heb zelf ook boter op mijn hoofd want vroeger kocht ik enkele van de cd’s die in (papieren) tijdschriften gerecenseerd werden. Nu klik ik al de albums, en meer, aan op Tidal en heb vervolgens nooit tijd dat allemaal te luisteren.

  De Homepod klinkt vast lekker, maar ik hoop echt dat die multiroom dinges streaming echt gespeelde muziek, weergegeven op een top hifi installatie niet ooit gaat vervangen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Artiesten verdienen te veel.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Alsof Drake steun nodig heeft. Als hij nou iets minder aan luxe besteed, heeft hij niets nodig en kan hij de rest van zijn leven op de inkomsten van de muziek rechten leven.
  Zou ook wel na een jaar willen stoppen met werken, en inkomsten houden over het gebouw wat ik heb gebouwd (als je in de bouw werkt)

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Ik denk juist dat goede muziek een beetje als Wallie met zijn rood-witte mutsje verdwijnt in de massa van de ‘play me some of today’s songs’ van streaming diensten. Vroeger ging je nog hele albums luisteren als ze uit waren, nu luisteren mensen als slaven voornamelijk naar de voor hen samengestelde playlists. Mensen zoeken zelf niet meer echt naar goede muziek omdat het hen te gemakkelijk wordt gemaakt door de streaming diensten.

  Omdat alles ineens van iedereen is (voor een tientje per maand), gaat het speciale eraf, je drukt constant meer op next. Als Apple nou eens het beleven van een album een nieuw leven inblaast zoals iTunes LP, waarbij je het boekje wat vaak in een CD of vinyl erbij zat in interactieve vorm aan te bieden… dáár worden artiesten blij van. En luisteraars trouwens ook.

 • Profielfoto
  bartvdv

  En Apple gaat ons behoeden voor verder onheil. Bij dit soort berichten moet ik steeds denken aan de organisatie achter RoboCop. Alsof Mozart en Bach nooit bagger hebben gemaakt.

   

  @mvmaastricht: je weet toch dat de software oorspronkelijk door een Israëlisch bedrijf werd ontwikkeld en niet door Apple.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  De arrogantie ten top deze man. Apple heeft nog nimmer iets analoogs op de markt gebracht en misschien wordt het ook eens tijd dat Apple met kwaliteitsaudiio op de markt komt i.p.v. die platte limitter en compressor troep. En verdienen doen ze er zeker WEL aan! Ik zelf heb in een blauw verleden ook het een en ander uitgebracht en zie daar nog steeds geld van enkel gaat het grootste deel naar de platenmaatschappij en de streamingdiensten. Zielig lopen doen en liegen. Deze man kan zo de politiek in. Bah!!!

 • Profielfoto
  Di May

  Waarbij je het boekje wat vaak in een CD of
  vinyl erbij zat in interactieve vorm aan te bieden …

  En de credits.
  Dat mis ik enorm. Wie speel wat ?

 • Profielfoto
  hagar2008

  (het is mij niet duidelijk hoe de citeer knop op deze site werkt, want als ik er op klik gebeurt er niks)

  Antwoord aan Nick Seamore: het lijkt me niet onlogisch dat Apple weinig tot niks verdient aan Apple Music. De marges zijn heel klein en de platenmaatschappijen krijgen het grootste deel van de koek. Apple heeft wel de kosten voor ontwikkeling van iTunes en iOS, server-infrastructuur, redactiewerk, Beats-1 presentatoren, marketingkosten, … Dus dat het, vergeleken met al hun andere producten, geen hoogvlieger is kan ik best geloven. Het is wel een driver voor hun hardware en trekt jonge mensen dus vanuit business standpunt logisch dat ze er toch mee verder gaan en hun iTunes Store niet later verkommeren.

 • Profielfoto
  Maikelw

  mvmaastricht op 21 februari 2018 23:43

  goldoni op 21 februari 2018 21:25
  “Soms is Apple het eerste bedrijf dat een radicaal nieuwe technologie uitbrengt, zoals Face ID” Schrijf eens wat minder van die onzin! Apple volgt en kopieert!

  Zucht… Ik weet niet of je het door hebt, maar Apple is de eerste en enige met een werkende en betrouwbare gezichtsherkenning in hun smartphone.

  Als je nou eerst eens het interview van Fast Company met Tim Cook zou lezen: je klinkt precies als iemand waarnaar Tim Cook (gelukkig!) NIET luistert. Hij zegt namelijk graag te luisteren naar mensen die bedachtzaam commentaar leveren.

  Zucht, nee dat zijn ze zeker niet. Ik gebruik niets anders dan gezichtsherkenning op m’n 950 en dat is toch echt betrouwbaar en werkt altijd.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Maikelw op 22 februari 2018 12:16
  Ik gebruik niets anders dan gezichtsherkenning op m’n 950 en dat is toch echt betrouwbaar en werkt altijd.

  Het gaat er niet om dat je zelf altijd toegang krijgt. De beste oplossing daarvoor is om helemaal geen beveiliging te hebben. Het gaat er wel om dat een ander alleen op basis van bv. jouw foto géén toegang krijgt. Dat heeft alleen Apple redelijk geregeld. Nog niet echt helemaal 100%, met een goed 3D masker en wat experimenteren is er een kans dat je er in komt, maar dat is meer iets voor geheime diensten.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De 950 gebruikt een irisscanner, geen gezichtsscanner.
  Maar het is inderdaad wel een van de weinige voorbeelden van een vrij goed werkende scanner: velen malen beter dan de gezichtsscanner van de Galaxy S8 en naar ik vermoed ook sneller dan de irisscanner in de S8, die door de meeste gebruikers wordt uitgezet omdat het te traag is en te vaak fout gaat.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  hagar2008 op 22 februari 2018 10:41
  (het is mij niet duidelijk hoe de citeer knop op deze site werkt, want als ik er op klik gebeurt er niks)

  Antwoord aan Nick Seamore: het lijkt me niet onlogisch dat Apple weinig tot niks verdient aan Apple Music. De marges zijn heel klein en de platenmaatschappijen krijgen het grootste deel van de koek. Apple heeft wel de kosten voor ontwikkeling van iTunes en iOS, server-infrastructuur, redactiewerk, Beats-1 presentatoren, marketingkosten, … Dus dat het, vergeleken met al hun andere producten, geen hoogvlieger is kan ik best geloven. Het is wel een driver voor hun hardware en trekt jonge mensen dus vanuit business standpunt logisch dat ze er toch mee verder gaan en hun iTunes Store niet later verkommeren.

  Citeer-knop werkt pas als je ingelogd bent.

  Weet zo’n beetje wel hoe het werkt en hoe de marges zijn daar, zoals ik al benoemd had, ook betaald krijg voor mijn uitgebrachte singles en albums en inzage heb wat de verdelingen zijn. Weet dus wel hoe de vork in de steel zit.

 • Profielfoto
  KR1275

  Muziek is een vorm van kunst.

  Daarnaast is het een vorm van vermaak.

  Hoe je dit ervaart, is zeer individueel en privé.

  Ik hou daarnaast ook van audio-apparatuur en geniet intens van goede weergavekwaliteit in combinatie met een lekker stuk muziek. Ook dat is individueel: de massa geniet van muziek, ongeacht de weergavekwaliteit.

  Helaas gaat het met zowel de muziekindustrie als de audio-industrie niet zo goed. Erg jammer. Hier staat een top-set van Sony uit halverwege de jaren 90. Prachtig om te ervaren hoe goed de ingenieurs te werk zijn gegaan en uit waren op het produceren van iets moois. Maar goed… Sony was toen vergelijkbaar met het latere Apple onder Jobs: de directie hield van z’n producten, was er trots op. Sony deed kort na de eeuwwisseling wat Apple nu doet. Kijk waar Sony staat en waar ze 20 jaar geleden stonden. Geen enkel succes is eeuwig.

 • Profielfoto
  KR1275

  Overigens denk ik dat het genre van ‘groten’ uitsterft.

  Wie komen er na Pink Floyd, Rolling Stones, Tina Turner etc.? Ik heb ze allemaal bezocht en zelfs als de muziek je niet aanspreekt, is dit een fantastische ervaring.

  Kwam de jeugd maar wat meer buiten… er is zoveel meer te zien als je je hoofd opheft en minder op je mobieltje staart.