Swype-toetsenbord verdwijnt van iOS en Android

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Het populaire Swype-toetsenbord is niet meer. Ontwikkelaar Nuance heeft de applicatie uit de App Store gehaald en ook in de Google Play Store is het alternatieve toetsenbord niet meer te vinden.

Het Swype-toetsenbord was sinds 2014 verkrijgbaar voor iOS en kreeg veel lof als een intuïtieve en snelle optie om tekst in te voeren. De laatste tijd was het echter stil rond Swype. Nu zegt ontwikkelaar Nuance zich volledig op de zakelijke markt te richten.

Swype leeft voort als whitelabel-oplossing

De zakelijk markt is ook waar Nuance groot is geworden. Het bedrijf biedt al jaren Dragon NaturallySpeaking aan, software voor spraakherkenning. Ook maakt het PFD-sofware en oplossingen voor telefoonsystemen. Swype zal overigens wel blijven bestaan als whitelabel-toetsenbord. Een aantal Android-fabrikanten gebruikt de techniek in hun eigen toetsenborden.

Swype uit app store
Swype is inmiddels uit de App Store verdwenen – Klik/tap voor groter.

Genoeg alternatieven beschikbaar

Hoewel alternatieve toetsenborden voor iOS praktisch zijn, laat de stabiliteit nog wel eens te wensen over. Wie behoefte heeft aan een toetsenbord dat meer kan dan het standaard iOS-toetsenbord, kan kijken naar Swiftkey (tegenwoordig van Microsoft), Fleksy of Gboard (Google) zijn.

Al deze toetsenborden laten je vegen om te typen en hebben skins om je iPhone-scherm op te vrolijken. Wij zijn vooral gecharmeerd van de emoji-suggesties van Swiftkey. Iets dat Apple direct mag kopiëren. De oprichter van Swype is inmiddels bij Apple in dienst. Gebruik jij een alternatief toetsenbord?

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  w1mster

  Wij zijn vooral gecharmeerd van de emoji-suggesties van Swiftkey. Iets dat Apple direct mag kopiëren.

  Dat kan dus (al) sinds iOS 11 in de Berichten.app op je iPhone en iPad.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  SwiftKey doet het beter en geeft je meer keuze. Bekijk het gifje in het gelinkte artikel maar eens.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nooit geweten dat er een Emoji-voorspelling zat in SwiftKey. Die staat nu dus aan. B.t.w. gebruik ik SwiftKey al (?) jaren.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vond dat Swype toetsenbord niet echt fijn. Gebruik sinds een tijdje die van Google en die werkt heel fijn, ook als je geen volledige toegang geeft werken suggesties nog.

 • Profielfoto
  w1mster

  Raymon op 20 februari 2018 12:30
  SwiftKey doet het beter en geeft je meer keuze. Bekijk het gifje in het gelinkte artikel maar eens.

  Vanaf nu niet meer dus;)

   

  (behalve als je het nog op je telefoon hebt staan, natuurlijk)

 • Profielfoto
  Night

  Ik gebruik ook al jaren Swiftkey, omdat ik de leestekens (bv,: voor een gewone standaard komma moet je al 2 handelingen verrichten) van het standaard Apple keyboard erg onhandig vind. Ook de voorspellingen van Swiftkey zijn in de meeste gevallen spot-on. En het ondersteund ook nog eens de Nederlandse taal.

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik gebruik SwiftKey al sinds die er voor iOS is. Perfect dat die je woordkeuze per app ook onthoud zodat je met enkele toetsaanslagen al de juiste tekst hebt ?

 • Profielfoto
  BelegenBelg

  Als alle dt-fouten en aanverwanten ook automatisch gecorrigeerd werden, dan zouden de reacties hier op OMT ook een stuk leesbaarder worden.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik heb laatst Crimson geïnstalleerd, maar ben snel terug gegaan naar SwiftKey. Ik vraag me alleen wel eens af hoe dat met mijn privacy zit met die App op volledige toegang.

 • Profielfoto
  whaha

  Het schijnt wel goed te zitten met de privacy. Ik heb nu ook de Clips functie van SwiftKey ontdekt. Dat is heel handig als je langere teksten regelmatig stuurt. Dat is nóg sneller dan de woordvoorspelling omdat het slechts 3 handelingen zijn.

 • Profielfoto
  csteelooper

  w1mster op 20 februari 2018 16:59

  Raymon op 20 februari 2018 12:30
  SwiftKey doet het beter en geeft je meer keuze. Bekijk het gifje in het gelinkte artikel maar eens.

  Vanaf nu niet meer dus;)

   

  (behalve als je het nog op je telefoon hebt staan, natuurlijk)

  Hoezo niet? SwiftKey staat nog gewoon in de app-store en blijft daar ook… Dit artikel gaat over Swype…

  whaha op 20 februari 2018 22:34
  (…) Ik vraag me alleen wel eens af hoe dat met mijn privacy zit met die App op volledige toegang.

  *zucht…* Die app wel of niet op volledige toegang heeft níets met Privacy te maken. Zeker niet als het om een app van een betrouwbare ontwikkelaar als Swiftkey (Microsoft) of Nuance gaat. Volledige Toegang wil alleen zeggen dat de app ook búiten de subcomponent van ‘het toetsenbord zelf’ mag werken. Daardoor zijn de extra functies in, zeg maar, de hoofd-app toegankelijk, en kunnen functies als woord- of emoji-voorspelling (beter) werken. Swiftkey zegt ook expliciet dat, tenzij je een account aanmaakt en inlogt, er géén informatie het internet opgaat…

  Gelukkig geef je in je volgende post zelf al aan dat het wel goed zit met de privacy. Dat geldt in ieder geval sowieso voor apps van gerenommeerde developers. Punt is dat de uitleg bij de optie “Volledige Toegang” in iOS je makkelijk op verkeerde benen zet. Eigenlijk schort het ‘m eerder dáár aan, dan aan iets anders…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Night op 20 februari 2018 17:05
  Ik gebruik ook al jaren Swiftkey, omdat ik de leestekens (bv,: voor een gewone standaard komma moet je al 2 handelingen verrichten) van het standaard Apple keyboard erg onhandig vind. Ook de voorspellingen van Swiftkey zijn in de meeste gevallen spot-on. En het ondersteund ook nog eens de Nederlandse taal.

  De leestekens zijn op bijna élk mij bekend iOS-toetsenbord nog steeds best onhandig… Dat mag als het aan mij ligt best even gekopieerd worden van Android, want dat is echt stukken handiger… bij de “additionele karakters” ook de leestekens toevoegen, of eventueel de ‘flick’-methode van de iPad ook beschikbaar stellen op de iPhone (hoewel de eerste optie mijn voorkeur heeft).