Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 februari 2018

‘Stagiair was verantwoordelijk voor lekken broncode iOS 9’

Vorige week schreven we over een gevoelig lek bij Apple. Een deel van de broncode van iOS 9 was gelekt. Om precies te zijn ging het over de bootloader, genaamd iBoot. Dit is een belangrijk stuk code dat verantwoordelijk is voor het opstarten van iOS-apparaten en initiëren van de beveiliging. Nu hebben we een schuldige.

Volgens techsite Motherboard was een oud-stagiair verantwoordelijk voor het lekken van de broncode. Hij wilde aanvankelijk slecht een select aantal vrienden in de jailbreak-community helpen, maar de code is alsnog uitgelekt.

Meer dan alleen bootloader gelekt

De code werd begin 2016 van Apple gestolen en begon in de herfst van 2017 op jailbreak-fora te verschijnen. De stagiair zou geen kwade bedoelingen hebben gehad, maar heeft zijn kopie verwijderd nadat duidelijk werd dat de code is gelekt. Aanvankelijk zou hij slechts vijf vrienden een kopie hebben gegeven. Wie van de vijf verantwoordelijk was voor het lekken is niet duidelijk.

Motherboard zegt screenshots en iMessage-spreken te hebben gezien waaruit dit verhaal blijkt. De stagiair heeft tijdens zijn periode bij Apple meer dan alleen de broncode van iBoot gekopieerd, maar de rest is niet uitgelekt.

Een deel van de broncode – Klik/tap voor groter.

Apple: veiligheid niet in het geding

In een verklaring aan Amerikaanse media zegt Apple dat de veiligheid van zijn producten niet in het geding is voor het lek. Volgens de fabrikant zijn er veel beveiligingslagen op zowel hardware- als softwareniveau ingebouwd.

Apple spreekt ook van oude code van drie jaar geleden. Hoewel code vaak wordt hergebruikt, is het waarschijnlijk dat een groot aantal beveiligingsproblemen al gepatcht zijn.

Reageer op artikel:
‘Stagiair was verantwoordelijk voor lekken broncode iOS 9’
Sluiten