Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 februari 2018

‘Spotify komt binnenkort met eigen speaker’

Spotify werkt uitstekend op veel slimme speakers. De Amazon Echo, Google Home en Sonos hebben directe integratie en op de HomePod kom je een heel eind met AirPlay. Toch zou de streamingdienst aan een eigen, slimme speaker met spraakassistent werken.

Er verschijnen de laatste tijd steeds vaker vacatures online die erop wijzen dat de dienst zijn eigen hardware aan het ontwikkelen is. De Britse krant The Guardian meldt vandaag dat die hardware een eigen speaker is. De ontwikkeling zou bovendien al vergevorderd zijn.

Spotify-speaker binnenkort in productie?

Spotify zou op het punt staan om de productie van zijn speaker te starten. Het valt echter nog te bezien of deze een of meerdere virtuele assistenten zal ondersteunen. De verwachting is dat het een standalone-speaker is die alleen muziek van de streamingdienst zelf kan afspelen. Al dan niet met spraakcommando’s.

Voor Spotify is eigen hardware een prima kans om extra inkomsten te genereren en de geringe winstmarges van streaming muziek op te vangen. Met een enorm aantal gebruikers en goede naamsbekendheid kan dit best een succes worden. Het is echter wel de vraag of de streamingdienst zijn hardwarepartners zoals Sonos niet in de weg gaat zitten.

Iedereen wil je huiskamer claimen

Slimme speakers lijken hét product van de komende jaren te worden. Amazon zette met zijn Echo in 2014 de trend, Google volgde snel en sinds kort heeft Apple de HomePod. Naar verluidt werkt Facebook ook aan een eigen apparaat dat een speaker en scherm heeft.

Het is dus wel duidelijk dat steeds meer techbedrijven een plaatsje in je huiskamer willen veroveren en daarbij hun eigen producten en diensten voorrang geven. De HomePod werkt bijvoorbeeld alleen direct met Apple Music. Sonos lijkt de enige partij te zijn die met iedereen samen wil werken, de CEO van het bedrijf zei in een interview geen exclusieve deals aan te gaan en vooral naar de wensen van klanten te luisteren. (Zie → HomePod geen bedreiging: Sonos denkt anders over slimme speakers)

Reageer op artikel:
‘Spotify komt binnenkort met eigen speaker’
Sluiten