Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 8 februari 2018
Leestijd: 2 minuten

Spotify Connect verdwijnt van groot aantal Wi-Fi-speakers

Spotify werkt niet meer op bepaalde Wi-Fi-speakers van merken als Bang & Olufsen, Denon, Marantz, Pioneer en Onkyo. Een aantal speakers verliest de Spotify Connect-functie volledig, terwijl andere speakers een firmware-update nodig hebben om met de streamingdienst te werken.

Spotify Connect werkt anders dan bijvoorbeeld AirPlay. Speakers die dit ondersteunen, kunnen zelfstandig met de dienst verbinden en muziek afspelen, geen smartphone of tablet nodig. Omdat Spotify zijn backend heeft aangepast, moeten fabrikanten hun speakers updaten en dat gebeurt niet altijd.

Ook prominente merken getroffen

Het gaat niet alleen om onbekende budget-merken, maar ook om prominente fabrikanten die dure speakers hebben verkocht. Denk aan de Bang & Olufsen BeoSound 5 en Teufel Air Blue. Deze speakers krijgen geen firmware-update meer en dat geldt ook voor de Logitech Squeezebox, NAD Media Tuner en Philips Fidelio. Ook receivers van Pioneer verliezen permanent ondersteuning voor Spotify Connect.

De streamingdienst heeft een lijst met fabrikanten die hun firmware updaten en speakers waarvan Spotify definitief verdwijnt.

Klik/tap voor groter.

Gebruikers Spotify Connect niet blij

Bezitters van deze draadloze speakers zijn zoals verwacht niet blij. Op het forum van Spotify wordt geklaagd door gebruikers die niet snappen waarom speakers zo radicaal van Spotify Connect afgesneden worden. Het is niet dat de dienst overstapt naar een hogere bitrate of een andere codec. Het blijft dezelfde muziek, alleen door een nieuwere API geserveerd. Gelukkig hebben veel speakers een AUX-aansluiting, dus kunnen gebruikers die geen nieuwe speaker willen kopen zich redden met een Chromecast.

Dit toont wel aan dat (premium) apparaten voor in huis iets fundamenteel anders zijn dan een smartphone. Speakers gaan vaak tientallen jaren mee en door het Spotify-logo op de doos verwachten consumenten hun apparaat die tijd ook volledig te kunnen benutten. De CEO van Sonos zei dit onlangs heel goed te snappen en het is te hopen dat Apple de HomePod ook blijft verbeteren met ondersteuning voor nieuwe diensten. Voorlopig ondersteunt de slimme speaker uit Cupertino echter alleen Apple Music en AirPlay.

Klik/tap voor groter

(Zie → Overzicht: Met deze muziekdiensten werkt de HomePod)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spotify Connect verdwijnt van groot aantal Wi-Fi-speakers
Sluiten