HomePod geen bedreiging: Sonos denkt anders over slimme speakers

Door: Raymon Mens - 17 reacties
Sonos One 16x9
(Afbeelding: Sonos)

De HomePod komt eraan. Met zijn eigen slimme speaker die ook multiroom-audio ondersteunt, gaat Apple de concurrentie met onder andere Sonos aan. Toch ziet het bedrijf dat al sinds 2005 multiroom speakers maakt de HomePod niet als bedreiging.

In een interview met Re/Code zegt Sonos-CEO Patrick Spence fundamenteel anders over slimme speakers te denken dat Apple. Spence staat sinds 2017 aan het roer van Sonos en heeft sindsdien de Sonos One gelanceerd, een slimme speaker met Amazon Alexa én Google Assistant.

Relatief laat met voice

Sonos was laat met het uitbrengen van een slimme speaker. De One kwam pas in 2017 uit en ondersteunt momenteel alleen Amazon Alexa. Hoe komt dat? Volgens CEO Patrick Spence werkte de bedrijfscultuur tegen. “Toen we in 2005 begonnen, zei iedereen dat we het nooit zouden kunnen winnen van gevestigde merken als Bose en Sony. Toch lukte het ons om een succesvol bedrijf op te bouwen. We hebben ons daarom een beetje afzijdig gehouden van meningen in de markt en konden moeilijk bepalen of voice slechts een korte rage was of een substantiële verandering.”

Amazon kondigde de Echo al in 2014 aan, maar bij Sonos ging de alarmbel pas eind 2016 rinkelen. “Ik heb alle slimme speakers gekocht en toen ik aan de alarmbel trok heeft ons team het uitstekend opgepakt”, concludeert de CEO. Apple is met de HomePod natuurlijk nog later.

Patrick Spence en John MacFarlane Sonos
Sonos-CEO Patrick Spence (links) nam in 2017 het stokje over van John MacFarlane – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Sonos)

Home Audio niet als mobiel apparaat zien

Spence vreest dat Apple de HomePod door een mobiele lens ziet. “Ik heb echt respect voor Apple. Ze maken geweldige producten, maar een apparaat voor in je huis is niet iets dat je om de paar jaar vervangt, zoals een smartphone. Het moet jaren meegaan, flexibel zijn en softwarematig snel doorontwikkeld worden. Dat hebben we bij Sonos altijd gedaan. We brengen niet enorm veel nieuwe producten uit, maar voegen wel regelmatig nieuwe diensten toe. Ons systeem is ook gemaakt om te uit breiden, met bijvoorbeeld woofers en soundsbars. Dat zie ik bij andere fabrikanten niet terug.”

Sonos Lineup
Een deel van de Sonos-lineup – Klik/tap voor groter.

Niet genoeg aan één voice-assistent

Een ander punt waarop Spence Apple en andere fabrikanten bekritiseerd is de geslotenheid van hun systeem. “Apple focust zich heel erg op zijn eigen diensten. Ik geloof niet dat een apparaat voor in een huis zo beperkt moet zijn. Mijn vrouw gebruikt bijvoorbeeld Spotify en geen Apple Music. Een mobiele telefoon is heel persoonlijk, maar een apparaat voor in huis niet.”

Hij gelooft ook niet dat we genoeg hebben aan een enkele assistent. Daarom doet Sonos niet aan exclusiviteit: “Virtuele assistenten kunnen nu nog van alles een beetje, maar ik denk dat assistenten die heel goed zijn in één ding de toekomst zijn. Dit zie je ook bij apps die zich vaak op een specifiek domein of taak richten”. Spence vervolgt: “Consumenten willen zoeken met Google Assistant, Shoppen met Amazon Alexa en via Siri een iMessage vesturen. Geen enkele slimme speaker kan dat momenteel en dat is een gemis.”

HomePod bovenkant
De HomePod ondersteunt alleen Siri en Apple Music – Klik/tap voor groter

Sonos denkt niet aan een overname

Vaak wordt gezegd dat Apple Sonos moet overnemen, maar de fabrikant van multiroom-speakers denkt er niet aan om zich te laten overnemen. “We zijn sinds 2005 bezig, hebben zonder groot durfkapitaal een winstgevend bedrijf opgebouwd en hebben prima relaties met Apple, Google, Amazon en andere bedrijven. Ongeveer 30 procent van onze verkoop is aan bestaande klanten, we hebben een trouwde groep klanten en speakers in miljoenen van de meest begeerlijke huizen ter wereld. Sonos verkopen aan een grotere speler? Ik denk er niet aan!”, concludeert Spence.

Sonos app
De Sonos-app op iPhone, Mac en iPad – klik/tap voor groter.

De HomePod is vanaf 9 februari te koop in de VS, UK en Australië. Het is nog niet bekend wanneer de slimme speaker met Siri in Nederland verkrijgbaar is. We weten sinds kort wel met welke muziekdiensten de HomePod wel en niet werkt.

Re/Code

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Bram

  Juist

 • Profielfoto
  djneo

  “Amazon Alex”. De neef van Alexa

 • Profielfoto
  djneo

  Tevens wel een interessant interview, en vind ik de sonos line up van producten zeer degelijk, alleen persoonlijk te duur

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Oops. Alex is nu weer Alexa.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ben het helemaal eens met het verhaal van de heren van Sonos. Heb om de genoemde redenen juist geen Sonos maar speakers van audioengine.

 • Profielfoto
  gipsman

  Eerste reviews van de homepod (o.m. bij the Verge) zijn zeer positief, althans over de geluidskwaliteit. Ik had niet verwacht dat hij het niveau van sonos 5 zou halen, maar blijkbaar toch wel. Bijna €200 goedkoper ook. Alexa hoeft niet zo, als je al een vrouw hebt ?.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Zeker geen bedreiging. Alleen komt niemand meer een Sonos speaker.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Volgens mij is de HomePod zeker wel een existentiële bedreiging voor Sonos.

  Apple heeft een tweede soort ‘intelligentie’ ingebouwd, naast het type intelligentie van Siri/Alexa gaat het er ook om dat de speaker zich aanpast aan de ruimte en alle frequenties zuiver laat doorkomen.

  Wil Sonos overleven dan zullen ze ook deze intelligentie moeten zien in te bouwen. Niet eenvoudig. En Apple is niet voor niets zo’n sterk merk, bekend om de goede integratie van verschillende diensten en productie, in dit geval Siri en Apple Music. En qua prijs is alleen de budget versie Sonos 1 duidelijker goedkoper dan de HomePod.

  Overigens, Apple Music is er ook op Android, het enige dat Apple hoeft te doen is ook die link te verzorgen. Geen idee of ze dat ook gaan doen. Ik denk dat het inconsequent zou zijn om het na te laten.

 • Profielfoto
  n0sTRa

  Hier een tevreden Sonos gebruiker. Bij de tv de playbar + sub, de keuken een play 3 en in de badkamer een play 1.

  Snap eigenlijk niet echt het nut van die slimme speakers, iets opzoeken doe ik op de tablet of laptop, mijn apparaten bediening met de afstandsbediening op gsm.

  Hoor mij hier al heel de dag door zitten schreeuwen naar een veredelde box, zou mezelf maar gek vinden, idem met heel het siri gebeuren op gsm en laptop…

   

 • Profielfoto
  langbeest

  “gaat het er ook om dat de speaker zich aanpast aan de ruimte en alle frequenties zuiver laat doorkomen”

  Dit heeft Sonos ook al een tijdje …trueplay

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Eigenlijk gebruik ik Siri alleen om mijn lampen uit te zetten en dat hoeft niet via een speaker. Evt andere vragen stel ik wel aan mijn telefoon. Voor streaming heb ik Blue sound en dat werkt prima. Als je niks hebt is het te overwegen of evt bij vervanging (over 15 jaar)

 • Profielfoto
  xaddict

  @bmeerdink zoals @langbeest al zegt: dit heeft Sonos al lang.

  Maar ja, consumenten onkunde kan dus de reden zijn dat Apple’s apparaat wint. Ikzelf zie de toegevoegde waarde van zo’n apparaat niet als ik gewoon altijd mijn telefoon op zak heb. Ook is de audio van Sonos uitstekend. En met AirPlay 2 (hopelijk nog dit jaar) wordt bediening alleen nog maar eenvoudiger.

 • Profielfoto
  sunapple

  “Het moet jaren meegaan, flexibel zijn en softwarematig snel doorontwikkeld worden.”

   

  Wat is dat nou voor een argument, de HomePod krijgt dit jaar toch gewoon over-the-air de Multi-Room en FullRoom updates? Hij kan gewoon jaren meegaan en updates krijgen. De hardware zelf is ook niet snel out-of-date.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  xaddict op 6 februari 2018 18:56
  @bmeerdink zoals @langbeest al zegt: dit heeft Sonos al lang.

  Maar ja, consumenten onkunde kan dus de reden zijn dat Apple’s apparaat wint. Ikzelf zie de toegevoegde waarde van zo’n apparaat niet als ik gewoon altijd mijn telefoon op zak heb. Ook is de audio van Sonos uitstekend. En met AirPlay 2 (hopelijk nog dit jaar) wordt bediening alleen nog maar eenvoudiger.

  Tja, met een microfoon (d.w.z. iPhone) door de kamer moeten lopen om het af te stemmen. Mijn radio had ooit ook zo’n microfoontje bijgeleverd gekregen. Doet me een beetje denken van de gezichtsherkenning die Samsung al lang had vs. Face ID. Het gaat om de implementatie. En los daarvan, het gaat vooral om de uiteindelijke geluidskwaliteit. Wie dat niet belangrijk vindt hoeft geen HomePod aan te schaffen natuurlijk.

  Uitgebreide (video) review: https://www.imore.com/homepod

  Overzicht van reviews: https://www.imore.com/homepod-review-roundup-killer-sound-so-so-smarts

 • Profielfoto
  langbeest

  Laten we nu gewoon maar afwachten toch??
  Eigenlijk weten we nog niet zoveel.

 • Profielfoto
  SvS

  “Wat is dat nou voor een argument, de HomePod krijgt dit jaar toch gewoon over-the-air de Multi-Room en FullRoom updates? Hij kan gewoon jaren meegaan en updates krijgen. De hardware zelf is ook niet snel out-of-date.”

  Tja we hebben ook Apple hardware (geen iPhones/Macs, maar overige) gehad die geen lang leven kreeg. Naar mijn idee te snel geen ondersteuning meer en afgedankt. Dat is waar die vent van Sonos op doelt.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Als Sonos wat beter zou werken met Apple music en meerdere accounts zou ik geeneens overwegen om over te stappen, want geluid is verder prima.