Raymon Mens
Raymon Mens HomePod 6 februari 2018

HomePod geen bedreiging: Sonos denkt anders over slimme speakers

De HomePod komt eraan. Met zijn eigen slimme speaker die ook multiroom-audio ondersteunt, gaat Apple de concurrentie met onder andere Sonos aan. Toch ziet het bedrijf dat al sinds 2005 multiroom speakers maakt de HomePod niet als bedreiging.

In een interview met Re/Code zegt Sonos-CEO Patrick Spence fundamenteel anders over slimme speakers te denken dat Apple. Spence staat sinds 2017 aan het roer van Sonos en heeft sindsdien de Sonos One gelanceerd, een slimme speaker met Amazon Alexa én Google Assistant.

Relatief laat met voice

Sonos was laat met het uitbrengen van een slimme speaker. De One kwam pas in 2017 uit en ondersteunt momenteel alleen Amazon Alexa. Hoe komt dat? Volgens CEO Patrick Spence werkte de bedrijfscultuur tegen. “Toen we in 2005 begonnen, zei iedereen dat we het nooit zouden kunnen winnen van gevestigde merken als Bose en Sony. Toch lukte het ons om een succesvol bedrijf op te bouwen. We hebben ons daarom een beetje afzijdig gehouden van meningen in de markt en konden moeilijk bepalen of voice slechts een korte rage was of een substantiële verandering.”

Amazon kondigde de Echo al in 2014 aan, maar bij Sonos ging de alarmbel pas eind 2016 rinkelen. “Ik heb alle slimme speakers gekocht en toen ik aan de alarmbel trok heeft ons team het uitstekend opgepakt”, concludeert de CEO. Apple is met de HomePod natuurlijk nog later.

patrick spence john macfarlane sonos
Sonos-CEO Patrick Spence (links) nam in 2017 het stokje over van John MacFarlane – Klik/tap voor groter.

Home Audio niet als mobiel apparaat zien

Spence vreest dat Apple de HomePod door een mobiele lens ziet. “Ik heb echt respect voor Apple. Ze maken geweldige producten, maar een apparaat voor in je huis is niet iets dat je om de paar jaar vervangt, zoals een smartphone. Het moet jaren meegaan, flexibel zijn en softwarematig snel doorontwikkeld worden. Dat hebben we bij Sonos altijd gedaan. We brengen niet enorm veel nieuwe producten uit, maar voegen wel regelmatig nieuwe diensten toe. Ons systeem is ook gemaakt om te uit breiden, met bijvoorbeeld woofers en soundsbars. Dat zie ik bij andere fabrikanten niet terug.”

Een deel van de Sonos-lineup – Klik/tap voor groter.

Niet genoeg aan één voice-assistent

Een ander punt waarop Spence Apple en andere fabrikanten bekritiseerd is de geslotenheid van hun systeem. “Apple focust zich heel erg op zijn eigen diensten. Ik geloof niet dat een apparaat voor in een huis zo beperkt moet zijn. Mijn vrouw gebruikt bijvoorbeeld Spotify en geen Apple Music. Een mobiele telefoon is heel persoonlijk, maar een apparaat voor in huis niet.”

Hij gelooft ook niet dat we genoeg hebben aan een enkele assistent. Daarom doet Sonos niet aan exclusiviteit: “Virtuele assistenten kunnen nu nog van alles een beetje, maar ik denk dat assistenten die heel goed zijn in één ding de toekomst zijn. Dit zie je ook bij apps die zich vaak op een specifiek domein of taak richten”. Spence vervolgt: “Consumenten willen zoeken met Google Assistant, Shoppen met Amazon Alexa en via Siri een iMessage vesturen. Geen enkele slimme speaker kan dat momenteel en dat is een gemis.”

De HomePod ondersteunt alleen Siri en Apple Music – Klik/tap voor groter

Sonos denkt niet aan een overname

Vaak wordt gezegd dat Apple Sonos moet overnemen, maar de fabrikant van multiroom-speakers denkt er niet aan om zich te laten overnemen. “We zijn sinds 2005 bezig, hebben zonder groot durfkapitaal een winstgevend bedrijf opgebouwd en hebben prima relaties met Apple, Google, Amazon en andere bedrijven. Ongeveer 30 procent van onze verkoop is aan bestaande klanten, we hebben een trouwde groep klanten en speakers in miljoenen van de meest begeerlijke huizen ter wereld. Sonos verkopen aan een grotere speler? Ik denk er niet aan!”, concludeert Spence.

De Sonos-app op iPhone, Mac en iPad – klik/tap voor groter.

De HomePod is vanaf 9 februari te koop in de VS, UK en Australië. Het is nog niet bekend wanneer de slimme speaker met Siri in Nederland verkrijgbaar is. We weten sinds kort wel met welke muziekdiensten de HomePod wel en niet werkt.

Reageer op artikel:
HomePod geen bedreiging: Sonos denkt anders over slimme speakers
Sluiten